• kanuni sultan süleyman'ın belgrad'ı aldığı sırada bir saban demirinin üzerinde terkedilmiş bir halde bulunan bir macar hristiyanının, 35 yaşına geldiğinde islâm ordusunun en üst rütbesine gelip küffara karşı kılıç savurması çok acayip bir iş. bambaşka dönemler, bambaşka kafalar.
  • 16. yüzyıl osmanlı kaptan-ı deryalarındandır.

    1526 senesinde gerçekleşen mohaç savaşı esnasında osmanlılar tarafından esir alınmıştır. uzun bir süre başdefterdar iskender çelebi'nin hizmetinde bulunmuştur. onun ölümü üzerine saraya alınmıştır. sarayda çeşitli hizmetlerde bulunduktan sonra, 1555 senesinde kaptan-ı derya olarak atanmıştır.

    kaptanlığa atandığı dönemde fransa kralı ikinci henry osmanlı sultanından ispanya baskısına karşılık yardım istemişti. kanuni sultan süleyman da bu yardım görevini yeni kaptan-ı deryaya verdi. piyale paşa 60 kadırgalık bir donanmayla 1555'in haziran ayında harekete geçti. ayrıca bu seferde turgut reis'in de kendisine desteği sağlandı. ilk olarak messina boğazı'ndaki reggio kalesi'ni ele geçirdi. bu esnada andrea doria'nın 65 kadırgalık donanmasıyla nafplion önlerinde olduğunu haber aldı ve hemen oraya yöneldi. fakat andrea doria, osmanlı donanmasından kaçtı. piyale paşa, takibi sürdürdü ve ispanyol kalelerine akınlar düzenledi. seferin sonlarında fransız donanmasıyla birlikte elba adası'nı kuşattı fakat başarılı olmadı. kasım 1555'te istanbul'a geri döndü.

    1556 senesinde cezayir'e gitti. cezayir beylerbeyi ile birleşip ispanyollarla çatışmalara girdi, vahran kalesi kuşatıp, ele geçirdi.

    1557 baharında 100 kadırgalık donanmayla tekrar akdeniz'e açıldı. tunus'a yönelip, ispanyolları bizerte'ten çıkartmayı başardı. tunus kıyılarında kontrolü sağladı.

    1558 senesinde 150 kadırgalık donanmayla harekete geçti. menorca adasına baskın düzenleyerek, ele geçirdi. pek çok esir ve ganimet alarak istanbul'a döndü. döndükten sonra şehzade selim ve şehzade bayezit savaşının neticesinde yenilen şehzade bayezit'in kaçmasını önlemek amacıyla sahilleri tutmakla görevlendirildi. bu dönemde piyale paşa'nın akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle ispanya kralı ii. philip öncülüğünde papalık, malta, napoli, cenova ve floransa arasında osmanlı imparatorluğu'na karşı yeni bir ittifak oluşturuldu. oluşturulan bu ittifak donanması trablusgarp'a saldırma hazırlıkları yapmaktaydı.

    piyale paşa, 1559 yılında donanmasıyla tekrar denize açıldı. arnavutluk, avlonya'ya kadar ulaşan bir sefer düzenledi. bu sefer esnasında avrupa'da kurulan ittifakı öğrendi ve istanbul'a bilgi verdi.

    1560 senesinde osmanlı donanmasıyla, haçlı donanması cerbe'de karşı karşıya geldi. osmanlı donanması bu savaşta büyük bir zafer yaşadı. savaşa dair daha detaylı için (bkz: cerbe deniz savaşı/@silivrili) bu zaferden sonra piyale paşa, şehzade selim'in kızı gevherhan sultan ile evlendirildi. (1561)

    1565 senesinde vezir kızılahmedli mustafa paşa komutasında gerçekleştirilen malta kuşatması'na katıldı. bu kuşatmada iki paşa arasında anlaşmazlıklar yaşandı. piyale paşa, turgut reis geldikten sonra çıkarma yapmayı düşünüyordu, mustafa paşa ise bekleme taraftarı değildi. bir diğer anlaşmazlık da çıkarmanın nereden yapılacağı konusuydu. nitekim turgut reis beklenmeden çıkarma yapıldı ve kuşatma başlatıldı. 2 hafta sonra turgut reis askerleriyle malta'ya geldi. kuşatma uzadı, turgut reis çarpışmalar esnasında hayatını kaybetti. piyale paşa bu kuşatma süresince adanın etrafını kontrol etmekle görevliydi. üç buçuk ayın sonunda kuşatma hezimetle sonuçlandı. (eylül 1565)

    piyale paşa, 1566 senesinde kanuni sultan süleyman tarafından sakız adası'nın fethiyle görevlendirildi. donanmasıyla çeşme'ye yöneldi. sakız adası yöneticileri osmanlı donanmasının üzerlerine geleceğini bildiğinden piyale paşa ile temas kurdular. piyale paşa da adayı teslim etmelerini bildirdi. nihayetinde ada savaşsız bir şekilde osmanlı'ya teslim oldu. (nisan 1566) bu fetihten sonra kendisine gazi unvanı verildi.

    1566 yazında 120 parçalık bir donanmayla akdeniz'e açıldı. dubrovnik'e gelerek devletin haracını teslim aldı. ardından puglia sahillerine saldırarak yağma ve talan düzenledi.

    yine 1566 senesinde yeni padişah ikinci selim'in ilk divan toplantısında piyale paşa'ya hizmetlerine karşılık vezir olarak tayin edildi. ayrıca kaptanlık gelirlerine birtakım ilaveler yapıldı.

    1570 senesinde düzenlenen kıbrıs seferi'ne vezir olarak katıldı. osmanlı ordusunun nakliye işlerini yönetti. ayrıca adaya gelecek yardım ihtimaline karşı koruma görevinde bulundu.

    osmanlı donanmasının inebahtı'da* yaşadığı yenilgiden sonra pertev paşa azledilince ikinci vezir oldu. (1571)

    inebahtı yenilgisinden sonra piyale paşa'nın gözetiminde büyük bir donanma hazırlandı. bu donanma 1573 senesinde vezir piyale paşa ve kaptan-ı derya kılıç ali paşa komutasında harekete geçti. puglia kıyılarına gelip çıkarma yapıldı. calabria kalesi ele geçirildi. bu kendisinin son seferi oldu.

    21 ocak 1578 tarihinde hayatını kaybetti.

    kaynaklar:
    + idris bostan - ''esaretten vezarete bir osmanlı kaptanıderyası: piyale paşa'' - piyale paşa camii (2005-2007 restorasyonu) - gürsoy grup kültür yayınları - 2011.
    + idris bostan - piyâle paşa - tdvia - cilt: 34 - 2007.
    + mustafa cezar - mufassal osmanlı tarihi - cilt: 2 - türk tarih kurumu yayınları - 2010.
    + hakan kılınç - ''osmanlıların minorka adası’na saldırısı ve ciutadella’nın işgali (1558)'' - mülkiye dergisi - cilt: 44, sayı: 2, sayı: 2020.
  • orta okul tarih kitaplarında seyid ali reis ile birlikte anılan hint seferlerini yapan ekip icerisinde bulunan kaptanlardan. hint seferlerinden hezimetle dondugunu soylemeye bile gerek yok hatta (yanlısım varsa biri duzeltsin) hindistan taraflarında gemisi batırılınca yuruyerek istanbula geliyo diye hatırlıyorum.
  • 1566'da sakız adası'nı alarak bu adadaki ceneviz kolonisine son veren şahıs.
  • kasımpaşa da bir mahelle. piyale paşa camii en bilinen yeridir.
  • şu an yaşadığım mahallenin ismi.
  • kanuni sultan süleyman ve ii. selim dönemlerinde kaptan-ı deryalık yapmış, hırvat asıllı, karada yetişmiş ancak asıl kariyerini denizlerde yapmış osmanlı komutanıdır.

    enderun mektebinde yetismistir. barbaros hayrettin paşa'dan sonra kaptan-ı deryalık görevine sinan paşa getirilmişti. sinan paşa, vezir-i azam rüstem paşa'nın kardeşidir. rüstem paşa, barbaros hayrettin paşa'dan çok çekinirdi. bu yüzden ondan sonraki dönemde kaptan-ı deryalık görevine denizden yetişenlerin gelmesini istemedi. sinan paşa'dan sonra ise piyale paşa bu göreve getirildi.

    cerbe ve sakız adasının fetihleriyle büyük hizmetlerde bulunmuştur. ki bu savaşlarda haçlılara karşı savaşmış, rakip donanma komutanı ise preveze deniz savaşında barbaros'a rakip olan andrea doria'nın yeğeni andrea doria'dır. devrinde katılmadığı inebahtı savaşı ise mağlubiyetle sonuçlanmıştır.

    ayni zamanda padişah ii. selim'in kardeşiyle evlenmiştir. kasımpaşa da adına yapılan bir külliyesi ve camisi mevcuttur.
  • ex-kaptan i derya, vezir. adina kendi* tarafindan mimar sinan'a ismarlanmis minik bir kulliye*, cumhuriyet devrinde cami yanindan gecen bulvar*, bir de en cillopundan deniz otobusu bulunur.
  • istanbulda beyogluna baglı semt ve semtin yakınlarından geçen büyük bulvarın ismi.
  • 1996 yılında austal ships'ten ( bir avusturalya firması buna bağlı olarak geminin içerisinde çokca avusturalya fotografına rastlamak mumkun ) alınan 40 metre boyunda,33.5 knot hıza sahip,450 yolcu kapasiteli deniz otobüsü...diger deniz otobüsü modellerinden daha iri yarı ve daha yuksektir...dış gorunumu de yine diger deniz otobuslerinden daha estetiktir kanımca..lakin içerisi için aynı seyi soyleyemeyecegim özellikle ön cama takılmıs yarısı açık yarısı kapalı koyu renk perdeler ve eski pusku ve hic bir zaman calıstıgına rastlamadıgım televizyonlarla seyir esnasında hic de hoş bir ortam sunmaz...asagıda aynı modelde ve piyale paşa ile aynı zamanda alınmış sinan paşa deniz otobüsüyle birlikte gorulmektedir...
    http://wowturkey.com/tr45/k_emirhan_spasappasa.jpg

    ocak ayında kadıkoy e yanasırken ıskeleye carparak hafif bir kaza atlatmıstır....
hesabın var mı? giriş yap