• “insanlar arasından seçim yaparken sözlerine değil, davranışlarına bak. çünkü insanların genelinin sözleri doğru, davranışları ise çirkindir.”
  • kaldırımda yaya yolunu takip etmektense çimleri ezerek geçmenin daha kısa bir yol olduğunu dünyaya öğreten insan(3+4>5, 5+12>13). çimlere basmayınız yazısının çıkış sebebi..
  • pisagor’un, hipotenüsün a/b olarak alınamadığı değerleri ispatlayarak irrasyonel sayıları keşfeden öğrencisi hippasus'u, denizde boğdurduğuna dair iddialar mevcuttur.
  • (bkz: pythagoras)
  • matematik bilimini önemli bir yere taşımış olan iyonyalı filozoftur.
    ona göre; ruhun ölümsüzlüğünü bedenle olan ilişki bozup kirletir.
    reenkarnasyona inanan pitagoras “ bedenimizin yok olup gittiği yerde asıl gerçeklik olan ruh, uçup gitmez, o ölümsüz olup bağımsızdır “ der.
  • - sisam’ lı pisagor olarak da adlandırılmaktadır. (pythagoras of samos)

    - öğretmeni ve önderi thales' dir.

    - kendisine filozof diyen ilk insandır.

    - matematiğin ve pisagor teoremi' nin isim babasıdır. mö 500' lü yıllarda verdiği derslere ''matema'' adını vermiştir. bu sözcük yıllar içinde günümüzdeki matematik sözcüğünün yerini almıştır. (mathematics)

    - 1,2,3 ve 4 sayılarına özel olarak önem vermiştir. öğretilerinde bu 4 sayıyı kullanarak (toplama, çıkartma, çarpma, bölme) diğer bütün sayılara erişebileceğimizi belirtmiştir.

    - kendi okulunda mutlaka uyulması gereken kurallar koymuştur. pisagor' a göre, ağızdan çıkan her sözün doğruluğunun tartışmasız olması gerekirdi.

    - okulunda; acısı olan insanlara bu acıyı unutturmanın son derece yanlış olduğunun öğretisi de öğretilmekteydi. bu yolda telkinde bulunmanın yanlış olduğu, acıyı yaşamamanın kaygısızlık anlamına geldiği ve kaygısızlıktan daha büyük bir suç olamayacağı önem verdiği öğretilerinin başında gelmekteydi.

    pisagor (pythagoras) - çizim görsel
  • çocukları eğitin ki,insanları cezalandırmak zorunda kalmayın..

    pisagor
  • sayılara tapan ünlü filozof ve matematikçidir. ayrıca pi sayısının düzensiz olduğunu bulup bunu sır olarak saklamıştır. sonradan bunu keşfeden bi öğrencisi pisagor a anlatınca öğrencisini boğarak öldürmüştür.
  • pisagor
    pisagor, m.ö:570'de sisam adası'nda yaşayan zengin bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. eğitimine delf mabedi'nde devam etti daha sonra esas bilginin kaynağı olan mısır'a gitmeye karar verdi.

    23 yıl boyunca teb ve memfis kentlerindeki mısır mabetlerinde kalarak isis ve osiris inisiyasyonlarına dahil oldu. daha sonra babil’e tutsak düştü. 12 yıl boyunca babil'de kaldı ancak burada kendi bilgisine antik mezopotamya öğretilerini ve majik bilgileri de katarak daha da ileri seviyelere geldi. sonunda salıverilerek ülkesine döndü. burada delf mabedi'ni yeniden kurarak öğrenciler yetiştirdi.

    pisagor'un antik mısır'dan devraldığı öğreti; ruhsal anlamda gelişme ile fiziksel dünya'daki gelişmenin birbirleriyle uyumlu olması gerektiğine önem veriyordu. fiziksel bir dünya'da yaşadığımıza göre önce bu dünya'yı anlamak gerekiyordu. sonrasında ise gözümüzle göremediklerimizi yani fizik ötesi dünya'yı anlamak öğretinin temeliydi. maddenin taşıdığı öz ruh ya da evrenin ruhu'na getirilecek bir anlayış bizi zaten fiziksel alemden ruhsal alemi anlamaya götürecekti. evreni, yüksek bir öz'ün canlı kıldığı ve içine kendi zekasının yayıldığı canlı bir varlık olarak görüyordu. yeniden doğup ölmek ise tekamül basamaklarını çıkmak için kaçınılmaz bir süreçti.
  • pisagor teoreminin arkasındaki adam sadece bir matematikçiden ibaret değildi, hakkında ilginç gerçekleri olan bir karakterdi. aynı zamanda cennetten gönderildiğini düşünen, takipçilerinin gözünde ulu bir liderdi de. pisagorcular için matematik bir “dini tecrübeydi” ve ilahi sırlardan oluşuyordu.

    ortaokul öğretmeniniz size bir sağ üçgenin hipotenüsünü nasıl bulacağınızı gösterdiğinde, muhtemelen sıradan bir şey olarak göreceksiniz. fakat antik yunanistan’da bunu ilk gördüğünüzde diz çöküp kendisine bir tanrı olarak tapınmaya başlayabilirsiniz.

    o zaman ki insanların tepkileri bu şekilde olmuştu. pisagor’unn arkasında bir üçgeni nasıl ölçtüğünü anlayan bir bütün kült vardı ve tahmin edebileceğiniz gibi oldukça garip inançları vardı.
hesabın var mı? giriş yap