• "kapitalist dünyanın komünizmi."*
  • iki peer bir pair oluşturduğu zaman biz buna cheek to cheek de diyebiliyoruz halk arasında.
  • networklerde clientların bir servere bağlanması yerine her clientın diğerlerinin kaynaklarını kullanabileceği clientların eşit düzeyde yer aldığı bağlantı şekli
  • internetten dosya çekerken sürekli devam eden "hangi program?" tartışmalarının kaynak noktası olan iletişim protokolü. konu ile ilgili daha önceden başka bir platformda yapmış olduğum ufak bir değerlendirmeyi sözlük konseptine mümkün mertebe uydurulmaya çalışılmış haliyle aşağıda okuyabilirsiniz:

    "p2p konusu çok kapsamlı olduğundan, düzenli olarak 3 ayda bir yaptığım araştırmaların güncel sonuçlarını sizlerle paylaşma, ve hepimizin takıldığı ( ben dahil ) noktalara açıklık getirmek istiyorum ( bunlar kendi vardığım sonuçlardır, seve seve itiraz edebilirsiniz* )

    1- öncelikle, asla bir tek program değil

    2- spesifik olarak, arayacağınız şeye göre önce network, daha sonra program seçmeniz, en sağlıklı sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

    3- divx, software, adult vb kısımlar gibi büyük boyutlu, teoride illegal şeyler için, e-donkey/overnet networkleri en efektif sonuçları verir. e-donkey network, çeşitli ana server'lara bağlanıp ordaki diğer insanlardan arama yapmayı hedeflerken, overnet de her program bir minik server haline gelir, her client ona en yakın ip den zıplaya zıplaya aradığı şeyi taşıyan kullanıcıyı bulur. ( node sistemi ) bu iki network ün bir avantajı ise, web sayfalarından bulunan hash kodları ile, doğru dosyanın çekilmesini garantilemektir. bi zamanlar sharereactor vardı, şu an shareconnector var

    4- edonkey ve overnet kullanımı için en efektif programlar, ne yazıkki network sahibinin yazdığı programlar değil, ilk olarak e-mule dır. ikncil olarka ise, totalde herkesin tavsiye ettiği, shareaza dır, çünkü shareaza 4 farklı network ü bir arada idare etmenizi sağladığından, daha derli toplu download yapmanızı sağlar. ayrıca shareaza, spyware içermemesi ve preview fonksiyonunun gücü sayesinde çoğu programı sollamaktadır.

    5- kazaa network ü, popüler olan herşeyi, top10 listesi tadındaki mp3leri, sağlam oyuların crackleri gibi, daha çok bildik şeyleri bulmanızı sağlayan, artık sönmeye başlamış bir networktür.

    6- bu networkü tekil olarak kullanmak isterseniz, yine sharman networks ün yazdığı kazaa programı tavsiye edilmez, çünkü peşinden dünya casusu* sürükleyerek gelir. "artık paralı oldu" denilen kazaalite ise kocaman bir yalandır, sharman tarafından mahkeme kararıyla yürütülmesi durdurulan bir programdır. şu an son versiyon, geri geldik, vs tadındaki her oluşum, sahtedir. 2 sene öncesine ait install u bulursanız ne ala... bulamazsanız, yine shareaza tavsiyemdir...

    7- torrent, henüz manasını çözemediğim bir oluşumdur. arayüz boktanlığı, kaynakları görememe, dosyayı arayacak yer bilememe gibi bi ton garip özelliği varken, yine shareaza nın bittorrent işlemeye başlaması ile, kullanılabilir hale gelmiştir. çok çok spesifik şeyler edinilmektedir, henüz olmasa da olur. ( bu konuda gerçekten bilgim az )

    8- mp3 için tabiki ( audiogalaxy ühühühühü fırk ) soulseek tavsiye edilir. legal olan adresi, www.slsknet.org dur, başka yerlerden çekebileceğiniz slsk, yine kazaalite gibi yalandır, paralıdır şudur budur. slsk nın gerçekten tek dezavantajı, artan kullanıcı sayısı sebebiyle, search işlerken az sonuç bulabilmedir. aradığınızı buluduğunuzda ise karşınıza halk ekmek kuyrukları çıkar. sabit bağlantınız yoksa slsk yı unutun. bide dc++ var, onu hiç kullanmadım, o sebepten (bkz: direct connect) hatta direk (bkz: #3983541)

    9- güncel değerlendirmede, slsk ve shareaza, yeterli gözükmektedir."

    kaynak: ben bizzat kendim

    edit: slsk da aylık 5 dolar ödeyerek sahip olunabilecek privilage sistemi gerçekten çok faydalı, bütün kuyrukların önüne geçiliyor, dosya paylaşımı friend list dışına açık olmayanlardan dahi dosya listesi alınıp indirilebiliyor, server a gönderilen search lerin geri dönüşünde size öncelik veriliyor. kısaca aylık 5 dolara, iyi bi bağlantıyla deliler gibi mp3 çekebliyorsunuz.
  • alternatif at ismidir ,shoulder to shoulder ve fear to fear ile ekuri koşar , ama at koşar baht kazanır.
  • ircde sinir oldukları bir elemanın baglantısını resetlemeye çalışan fakat "ben yapıcam", "hayır ben yapıcam" inadına düşen iki peeri betimler.

    (bkz: connection reset by peer)
  • günümüzün gözde ve bazıları* tarafından hiç hoş karşılanmayan dosya transfer metodu. kısaca özetlemek gerekirse sadece merkezi bir serverın olduğu eski tip ve napster tipi paylaşım programları vardır. ayrıca serverın merkezi olmadığı isteyen herkesin server açabildiği böylece merkezi bir otorite tarafından kapatılsa dahi kullanıcılar tarafından sürdürülebilecek tip olan edonkey tipi programlar vardır. bir de en mükemmeli olan ama henüz yeterince geliştirilemediğinden dolayı yaygınlaştırma başta olmak üzere bazı sorunları olan fakat bir programcının* bunu da çözerek bize kazandıracağını umduğum overnet tipi dosya paylaşım programları bulunmaktadır. gerçek p2p overnet tipidir. ama nedense diğerleri kronolojik sırada daha iyi işlemiştir ve işlemektedir.
    daha çeşitleri için;
    (bkz: gnutella)
    (bkz: kazaa)
    (bkz: imesh)
  • samimiyet yüklü bir bağlantı türü.
    (bkz: camdan cama)
  • "biz arkadaşız" ilişki formu.
hesabın var mı? giriş yap