• gözenek temizleme ve ölü deri soymanın karıştırıldığını düşünüyorum çevremin ve genelin peelingden ne anladığına, alışkanlıklarına bakınca.

    uzun uzun yazacağım ama sıkılıp gerisini okumayacaklar için şunu söyleyim, ciltteki ölü deriden sürekli kurtulmak iyi bir şey değildir(1), ölü deriden ve hücrelerden kurtuluyorum derken hala ömrü olanları da söküp atabiliyor peeling gibi işlemler(2)

    neden kötü? her canlının bir hücre yenileme stoğu var da o yüzden. neden yaşlanıyoruz? çünkü yaş ilerledikçe yenileme azalıyor.
    şöyle düşünün: ayşe'nin elinde bir ömür boyu yaş aralıklarına göre dengeli tüketmesi gereken miktarda üzüm var` :hücrelerimiz oluyor bunlar`. ama ayşe "bu üzüm beni doyurmuyor, sanki yedikçe güzelleşiyorum" diyerek 40, 50, 70+ yaşları için saklaması gereken üzümleri de 15-30 yaş arası hiç hesap etmeden tüketiyor, evet üzümden ne kadar çok yerse cildi o kadar parlıyor, pütürler o kadar azalıyor, bu arada çok fazla üzüm ayşe'yi hassaslaştırıyor gibi ama önemli değil, yapay bir nemlendiriciye abanıp o eksikliği de kapatıyor.
    sonuç: üzümlerin hatırı sayılır miktarını erkenden tükettiği için 35 yaşından sonra ani bir yoksunluk çekmeye, ufalmaya, aç kalmaya başlayan, ama günde 1 taneden fazla üzüm yemeye hakkı olmayan, bu miktar da ne doymasına ne de yaşamasına yetmeyen ama idare etmek zorunda kalan ayşe.

    insanlar neler yapıyor diye forumlarda gezerken çok rastlıyorum özellikle 17-25 arası kızların "haftada 4 kez peeling yapıyorum cildim hassaslaştı ama çok harika", "yüzümü ovalamadığım günler cildim pütür pütür oluyor", "gün aşırı karbonat maskesi yapıyorum, haftada 2 gün yüzüme asprin ezip sürüyorum" gibi aşırı derecede bilinçsiz ve tehlikeli yorumlarına. cilt soymada kullanılan ürünlerin hatırı sayılır miktarında salisilik asit denilen madde var ve canlı dokuya temas ettirilmesi yakıcı sonuçlar doğuruyor. evet, cildimdeki fazla yağı alıyor diye yüze sürülen şey aslında yakıyor ama kullanan kişi farkında olmuyor.
    cilt tipi zamanla değişir, bir aşırı yağlı cilt kuru cilde dönmez ama yağlı cilt karmaya, karma cilt normale dönme sinyalleri vermeye başlar ergenliğin bitimine doğru(kişiden kişiye değişir, 23, 25..) bu zamana kadar "cildimi her gün yeniliyorum" bahanesiyle yıllarca cildini soyan yandı. ergenlik böyle bir dönemdir, siz ne kadar cilt tabakasını soymaya alıştırırsanız bunu tekrarlamadığı günler o kadar hızlı ölü üretmeye ve atmaya sebep olur, çünkü hormonlar, metabolizma, her şey çılgın bir hızda. yıllar sonra netteki albümlerden bakıp "lisedeki sivilce yumağı nazlı ne kadar güzelleşmiş, bu kızın yüzü mayın tarlası gibiydi lan" muhabbetlerinin sebebi nazlı'nın liseden sonra evrim geçirmesi, yüzüne 400 liralık kozmetikleri sıvaması değil cildinin nem dengesinin ve cilt tipinin oturması aslında.

    sadede gelirsek, eğer yağlı ve sivilceli, akneli vb. bir cildiniz varsa bunun çözümünü cildi soymakta aramayın, hücre yenileme stoğunuzu gencecikken eritmeyin. peeling herhangi bir jel temizleyicinin aktif olarak yapamadığı ölü deri atma işini yapmak için sık olmayan aralıklarla uygulanması gereken bir yöntemdir ve siyah noktalar cildi soyup atmakla temizlenmez. onun için non comedogenic(gözenek içine birikme yapmayan) kozmetik ürünler kullanmak, cildi aktif bir temizleyiciyle günde 1-2 defa temizlemek gerekiyor. aktif temizleyici dediğimiz şey reklamları dönen kozmetik kimyasallar değil kesinlikle, direkt marka ismi vermeyelim ama "3lü etki, içinde bilmemne partikülü bulunan, misler gibi mentol kokan, everyday peeling vaad eden" cafcaflı abmalajlı ürünler gözenek içlerine nüfuz edemeyecektir, emin olun 1,5 liralık dove sabunun bunlardan eksiği yok fazlası vardır. eczanelerde satılan ve çok aşırı köpürmeyen, parfüm içermeyen, paraben içermeyen` :aman dikkat` basit ambalajlı, basit vaadleri olan bir temizleyici` :la roche posay effaclar`` :avene` işinizi fazlasıyla görecektir.

    sadede gelememişiz: peeling iyidir de, nasıl kullanacağınızı bilmeniz çok daha iyidir. hoşçakalın, genç kalın.
  • yukarida o kadar cok yanlis bilgi girilmis ki hangi birini duzeltecegim bilemiyorum. uzulerek okudum. elimden geldigince duzeltecegim.

    cildimiz sanildiginin aksine stoklarla sinirli hucre yenilenmesine degil, surekli yenilenebilen bir yapiya sahiptir. cildimizin yapisi stem cell icerdiginden yenilenmesi hic durmayacak nadir organlarimizdan biridir. 15-25 yas arasi 20 gunde bir yenilenirken yaslandikca bu yenilenme 28 gune kadar geriler ama durmaz. yaslanmak da zaten yenilenme hizinin yikilma hizindan dusuk hale gelmesidir. yani bir kez daha tekrar ediyorum: cilt yenilenmesi durmaz! sonsuza kadar yenilenir cilt. peeling yapsak da yapmasak da. cildiniz bakkaldan aldiginiz ekmek degildir. bitmez! referans olarak new york city-manhattan'in en taninmis ve saygin cilt profesorunun su videosu izlenebilir.

    cilt, yenilenirken olu deriyi disari iterek yeni deriyi gun isigina cikarmaya calisir. bu yenilenmeye yardimci olan isleme de peeling denir. olu deri hucreleri uhulanmis gibi birbirlerine ve cilde yapismaya meyillidir. peeling islemi bu uhulanmis olu tabakayi suda cozer gibi cozer ve siz sabah yuzunuzu yikadiginizda bu olu tabakadan kurtulmus olursunuz. bu olu hucreler atilmazsa, ciltte birikme yaparak sivilce, siyah nokta, kirisikliklar gibi istenmeyen cilt problemlerine neden olabilirler. peeling dedigimiz olay da bu olu derileri atmada yardimci olan cok faydali ve hatta gerekli bir uygulamadir. ayrica cilt 28 gunde bir yenilenir derken, cilt 28 gun durur sonra 29. gun tum hucreler olur diye birsey yok her gun farkli bir hucre olebilir ve farkli farkli hucreler dogabilir. bu nedenle 28 gune bir degil her gece peeling yapilmalidir. peeling olmemis hucrelere dokunmaz!

    dunyanin en iyi dermatologlari ve hatta estetik cerrahlari ozellikle peeling onermekte ve her gece 8% glikolik asit ile kimyasal peeling yapmamiz gerektigini soylemektedirler. gunes koruyucu kullanmak kadar, bazi durumlarda daha da onemli, bir uygulama oldugunu her dakika belirtmekteler. ben de sahsen son 2-3 yildir her gece, gecelik kullanim icin tasarlanmis peeling kullaniyorum ve yillarca basima bela olan sivilce, siyah nokta gibi dertlerim kalmadi. yasim ilerlemesine ragmen (31) kirisiklik diye birsey de yok, yasitlarim kirismaya basladilar coktan, bana halen kimlik soruluyor. referanslarimiz surda!

    kimyasal peeling laktik, glikolik, mandelik veya salisilik asit iceren, hizli calisan, sadece olu deriye etki eden olu deriden arindirma uygulamalaridir. uygulamalar yuzdesine gore degisir. ornegin 60% glikolik asit peelingi yapacaksaniz bunu sadece 3 dakika bekletirsiniz ve notrlersiniz. eger 15% tca peelingi yapacaksaniz bunu sadece 30 saniye yuzunuzde birakir sonra notrlersiniz. kisa sure bekletmeniz gereken kimyasali 20 dakika bekletirseniz canli olan tabakaya inerek ciltte asit yanmasina neden olurlar. bu gerceklik nedeniyle evde kafaniza gore peeling yapmamalisiniz. bu nedenle ozel olarak tasarlanmis her gece kullanilacak naziklikte peelingler kullanilmalidir.

    fiziksel peeling de 'scrubbing/exfoliation' diye bilinen kucuk parcacikli taneler iceren jeller ya da bildigimiz havlu gibi materyallerden yapilmis kumaslarla yapilabilir. bu yontem kesinlikle doktorlarca ve estetik cerrahlarca onerilmez cunku insanoglu nerede ne zaman duracagini bilemez ve canli katmana ulasana kadar cildini kaziyabilir. bu nedenle gidip turk kahvesiyle ugrasma hanim kiz, git kahveni ic. o telveden ne sana fal olur ne genc bir yuz. her seyin bir adabi usulu var. o telveyi yesen daha faydali.

    yani kulaktan dolma seylere inanmamakta fayda var. kirisiklik ve leke probleminiz varsa 8% aha peeling, sivilce ve siyah nokta problemleriniz varsa gozeneklerin icine girerek temizlik yapan 2% bha peeling alinir ve her gece uygulanir. guvenilir bir markadan alinmali, kendi mutfaginizda kimyacilik oynanmamalidir. her sey senin mutfakta yapilsaydi trilyon dolarlik is olmazdi bunlar. icinde stabil edici maddeler olmasi gerekiyor. cilt ph'inin altinda olmasi gerekiyor urunun calismasi icin filan falan. turk kahvesi yapmaya benzemiyor.

    kiris kiris olmak istemiyorsak, cilt lekeleri ve akne gibi sorunlarla ugrasmak istemiyorsak mutlaka kimyasal peeling yapmaliyiz/yaptirmaliyiz. mutlaka dedim bak. ben yillardir paula's choice kullaniyorum. cildimi ve hayatimi degistirdi diyerek de drama yaratirim.
  • solaryuma girmeden veya bronzlasmak icin günesin altina yatmadan önce mutlaka yapilmasi gereken sey.
    böylece cildimizin renk aldigi en üst kisminindaki ölü ve artiklardan olusan tabakayi temizlemis oluyoruz ve tenimiz daha güzel yaniyor, uzun süreli bronz kaliyor.

    vücut icin üretilmis olanlar daha kaba olduklarindan yüz icin kullanilmamalilar. su ana dek kullandigim en etkili peeling deniz tuzu iceren peeling olmustur. gercekten de yumusacik ve tamamen pürüzsüz yapar cildi. kokusu da ayri bir harikadir.

    eger sivilceleriniz varsa asla peeling kullanmamaniz gereklidir. sivilceler acik yara gibidirler, peeling yapildiginda hem o yarayi daha da acmis ve oymus oluyorsunuz, hem de sivilceyi "dagitmis" oluyorsunuz.

    peeling'leri sevelim sayalim (yine de abartmayalim; peeling her gün yapilmaz, haftada en fazla - peeling'in kabaligina ve cildinize göre degismek üzere - sanirim üc kez uygulamak en bir maksimumdur). bu arada satin almak icin para harcamak istemeyenler icin cözüm hazirdir: bir miktar seker veya tuzu krem santi ile karistirin, budur. yeterlidir.

    güzel ve bakimli günler dileriz.

    (not: kadin dergisine yaziyormuscasina entry girmek ne hos. hos hos hos.)
  • ingilizce "soymak". kari soymak degil de sebze, meyve vs. soymak, yani kabugunu cikarmak.
  • bugün gratiste 58 saat roaccutanedan 1.5 yıl sonrasında artık yağlı mı kuru mu ne olduğunu çözemediğim cildime peeling aradıktan sonra kimyasallardan vazgeçip dahiyane instagram tariflerinden deneyeyim dedim. türk kahvesi şeker zeytinyağı derken saçıma da yumurta sarısı maskesi mi yapsam diye düşünürken sonunda fark ettim ki kek yapıyorum. afiyet olsun.
  • baharın da gelmesiyle bozulmayla, güneş lekeleriyle iyice sınanmaya başlayan cildimiz için düzenli aralıklarla yapmamız gereken bir şey. süt gibi cildimiz yok sonuçta. hele benim gibi burun üzerinde sonradan börtleyen siyah noktalarınız varsa ya kapatıcıya abanılacak ya da çözümüne bakılacak. doğal olmayan ürünlere karşıyız. haliyle internette bulduğum ve tülin şahin'e ait olduğu söylenen şu tarifi uyguladım.

    küçük bir kase içine,

    1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı süt
    1 çay kaşığı toz şeker,
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı limon suyu

    tuzdan hiçbir siyah nokta kaçamazmış. nitekim evet gözle görülür bir fark oldu bende. limon cildi yağlı olanlar için özellikle faydalıymış. cildiniz kuruysa limonla fazla samimi olmayın. kısfmet.
  • gün içerisinde filtre kahve tüketen biriyseniz, maliyetsiz bir biçimde enfes bir cilde kavuşmanıza neden olacak cilt bakımıdır.
    çektirerek aldığımız filtre kahvemizi bir güzel yapıp içiyoruz.
    filtre kağıdı üzerinde kalan artık zerrecikleri alıp su ile nemlendirdiğimiz cildimize sürüyoruz.
    zaten kum gibi olduğu için, doğal peeling vazifesi görüyor. pırıl pırıl, enfes bir cilt yapıyor.
    ayrıca, içerindeki özler de bir güzel cildimize giriyor, besliyor. diğer ürünler gibi kurutmuyor.
    işin garip yanı kuru halinin değil, kahve olarak yapılmış halinin cilde iyi gelmesi (en azından dermatolog ablam böyle söylüyor) yani resmen atık değerlendiriyoruz. kahve özlü onlarca üründen daha faydalı. çünkü içerisinde koruyucu madde yok.

    buna ilaveten evde bir yüz kesesi bulundurmanızı ve banyo esnasında yüzünüzü haftada bir kez keselemenizi öneririm.
    kahveyi de haftada 1 ya da 2 kez uygulamanız yeterli.

    günlük bakım için ise, neutrogena visibly clear siyah nokta serisini öneririm.
    hem dermatolojik bir ürün. hem de çok maliyetli değil.
  • kimyasal türünü sadace dermatologların yapması gereken bir cilt soyma/yenileme işlemi. bunun dışında kremlerine ,jellerine para vermeye gerek yoktur. soyulanı ,partiküllü olanı falan fark etmez . evinizde yapılmışı hiç kimyasal ve koruyucu madde içermeyeni en bi güzelidir.
    yüz peelingi (partiküllü versiyonu) için bir domatesin tepesinden 1/4 kesilir . başındaki yeşil sapından tutularak şekere batırılır sonra yüze dairesel hareketlerle uygulanır ki bir süre sonra şeker erir gider .burada şeker peelingi yapar domates ise c vitamini ile canlandırır. burun ve kenarlarındaki inatçı bölgeler için yemeye korkulan canavar çilekler yine şekere batırma sureti ile kullanılabilir zira çilek de iyi bir c vitamini kaynağıdır .vücut peelingi için zaten kuıllandığınız duş jeline kurutulmuş hindistan cevizi karıştırır her banyo da peeling yaparsınız .
    soyulan türünü için ise yumurtanının beyazını bütün yüzünüze sürünüz (göz çevresine ve dudaklara değil tabii) sonra üzerine tuvalet kağını ya da kağıt havluyu elinizle bastırarak yapıştırınız. (önceden burun ucu ,göz çevresi ve ağız için keserek yer açabilirsiniz) bir süre sonra yüzünüzde katılaşan kağıdı aşağıdan yukarı çekme suretiyle (yırtmadan ama nazikçe ; ağda yapmıyoruz ) ölü deriyi ,yumurtayı ve kağıdı yüzünüzden çıkarınız. bütün peeling işlemlerinden sonra gül suyu , şampanya , şarap veya süt derin temizlik için birebirdir .hiç biri yoksa yıka gitsin.
  • karma cilt sahibi bir insan olarak haftada 1 yaptığım şöyle bir cilt bakım ritüelinin türk kahveli parçası:

    ev yapımı peeling tarifi (çok markalar denedim bu kadar memnun kalmadım)
    - 1 yemek kaşığı türk kahvesi, ne kadar ince öğütülmüş o kadar iyi (eminönü'nde mehmet efendi'nin 2-3 dükkan ötesindeki nuri toplar tavsiyem)
    - 1 yemek kaşığından az, şeker kaşığından biraz çok has zeytinyağı

    iyice karıştırıyoruz, macun kıvamına geliyor. ilk etapta yağın kahveyi yemesi ile azalacak, ama buhar banyosu yapılırken bir köşede bekletildiğinde çoğalacak.

    buhar banyosu, kahveli peeling (iyice ovarak), yüz temizleme ürünü ile yıkama, killi bir maske (kil alıp evde de yapabilirsiniz, dermokil ya da watsons mud theraphy serisi de deneyebilirsiniz) yüzde iyice bekletilip kuruyacak, sonra ılık su ile yıkama ve cildinizin neye ihtiyacı varsa ` :antioksidan`` :nem`` :canlılık` içeren bir maske (benim tercihim her hafta değişiyor, şu an bunları yazarken yüzümde watsons green tea antioxidant deep cleasing mud var mesela), sonra yine ılık su ile yıkama ve iyi bir nemlendirme.

    that's all folks!
  • güzellik merkezlerinde tonlarca para bayılıp yaptırılabileceği gibi evde kendi kendinize de uygulayabileceğiniz bir yöntem. ciltteki ölü derinin soyulması, gözeneklerin açılıp cildin nefes alması amacıyla yapılır. çoğu kozmetik ürününde peelingin asıl maddesi genellikle çeşitli meyvelerin kabuklarının un ufak hale getirilmesiyle elde ediliyor*.

    ellere, yüze, boyuna, bacaklara ve tüm vücuda yapılabilen peeling çeşitleri mevcut.

    ancak özlellikle yüze peeling yaparken veya yaptırırken asıl önemli olan nokta sivilceli olmamak. peeling varolan sivilcenin daha da yayılmasına neden olduğundan bu açıdan sakıncalı olabilir. ancak özellikle siyah noktalarıyla başı dertte olanlardansanız haftada bir evde kendi kendinize uygulayacağınız bir peelingin oldukça faydasını göreceğinize eminim. peeling yaptıktan sonra cildinize iyi bir nemlendirici sürmeniz gerçekten sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

    bir de basit ama etkili bir peeling yöntemi türk kahvesi. özellikle selülitle başı dertte olanların problemli bölgeye türk kahvesiyle masaj yapması oldukça etkili olabiliyor*
hesabın var mı? giriş yap