• edebiyatta özellikle roman türünde, özellikle de 19. yy sonu avrupa romanında kullanılan bir yazım tekniği. farklı yazın tarzlarını birleştirmek, bilerek başka bir yazarın tarzında yazmak demektir.
  • nazireden de parodiden de hayli farklı bir taklitçiliktir.

    pastiche tıpkı parodi gibi tuhaf ve benzersiz bir stilin taklidi, stilistik bir maske takma hali, ölü bir dilde konuşmak olsa da, nötr bir taklit pratiğidir ve parodideki art niyet, alaycı itki, hicivsel kahkaha pastiche'de yoktur; taklit edilenin yanında komik kaçacağı "normal" bir şeyin mevcut olduğu yönündeki o örtük hissi bulamazsınız. pastiche içi boşaltılmış, mizahını yitirmiş paradodir. nazire ise beğenilen bir şiire yapılan ölçüsü benzer bir hiciv ya da takdire bağlı yeniden yazımdır. bu nedenle pastiche'in tersine bir filmi aynı kameradan farklı açılarla çekmeye yarar.
  • italyanca'da cok cesitli malzemelerden yapilmis bir pay anlamina gelen 'pasticcio' kelimesinden turemis ve gunumuzde cesitli stillerden ve donemlere ait eserlerden parcalar alarak onlari tek bir sanat eseri ortaya koyacak sekilde bir araya getirmeyi aciklayan, postmodernizme ait terim. alinan parcalar yeni olusturulan eserde genelde cok derin manasi dusunulmeden, yuzeysel bicimde kullanilir. tarantino'nun 80 farkli filmden cesitli sahneleri andigi kill bill'i sinemada pastiche'e bir ornektir.

    (bkz: robert venturi)
    (bkz: disney mimarisi)
    (bkz: el tango de roxanne)
  • özellikle postmodernist mimaride karşımıza çıkan teknik. yepyeni bir binada karşılaştığımız, eski bir yunan tapınağından cıkarılıp da yapıştırılmış havası veren kolonlar, alçı kabartmalar pastişe en iyi örneklerden sayılabilir.
  • postmodernist tanimlarin cogunun icinde sikca kullanilan "kestim yapistirdim ayri birsey oldu" durumu icin kullanilan isimdir.
  • fikirlerin ve görüşlerin karmaşık,gelişigüzel kolajı andırır biçimde biraraya getirilmesi;eski ,yeni,karşıt unsurları bünyesinde barındıran sanatta yaratma sürecinde kullanılan bir yöntem
  • parodiye kardeştir denilebilir.

    parodi, bir yapıtı veya ürünü taklit etmek için alay amacı güderek yapılan yöntem iken pastişte alay etme amacı güdülmez.
  • edebiyatta pastiş, bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, onu anımsatan, çağrıştıran bir biçimde öykünme demektir. yani yazar daha önce yazılmış bir metni yeniden ele alır. parodinin aksi olarak, pastişlerde her zaman ele alınan asıl metin gülünç hale getirmeye çalışılmaz. daha çok postmodern edebiyatta kullanılır.
  • ya da seçkin bir sanat yapıtının biçimsel taklidi.
  • modernism postmodernizm ayriminin ne kadar bulanik olabilecegini gostermesi acisindan cok onemlidir aslinda ya. modernist sinemanin alameti farikalarindan citizen kane'de news on the march baslikli tv haberleri "the march of time'in pastisi mesela, bu haber goruntulerinin editorlugunu ve muzigini de rko haber departmani yapmis.
hesabın var mı? giriş yap