• bir çizimi, oranlarını koruyarak daha küçük ya da büyük çizmek istediniz mi hiç? ben istemedim ama siz madem istediniz, o zaman bu iş içün, kırtasiyenizden bir pantograf alacaksınız..

    ha tabii pantograf diye doğrudan isterseniz, olmaz, papazı bulur alırsınız maazallah; bu sebeple ben, aygıtımızın, türkçe'ye geçerken biraz deforme olup "leylekgagası" ismini aldığını söylemeden entriyi kapatmanın densizlik olacağı kanaatindeyim naçizane..

    alman kardeşler leylekgagası'na "storchnabel" diyorlar ayrıca; yani kırtasiyeciniz almansa işinize yarar diye söylüyorum..
  • heralde tren ve tramvayların üstünde bulunan ve katener den elektrik geçirmeye yarayan metal aksam olsa gerek
  • elektrikli trenlerin yukaridaki katener hattindan elektrik almasini saglayan gerec. baklava dilimi tasarimi eski bir tasarimdir ve artik terkedilmistir. yeni tasarim yarim baklava dilimi seklindedir.trafo trenin icinde eger hat voltaji trenin motor voltajindan cok dusukse bulunur, aksi takdirde bulunmaz. dogrultmac ise alternatif akimli hatlarda calisan trenlerde bulunur, dogru akim gerilimli hatlarda calisanlarda haliyle bulunmaz. gelen akim dogrultmac ile dogru akima donustukten (ya da zaten dogru akima dondukten) sonra dc motora verilir, motor dc ise tabii:). dc motoru tasarimi da gene modern demiryolculukta* terkedilmis bir tasarimdir, yeni motorlar 3 faz ac motorlaridir. bu durumda, bir invertor ile akim 3 fazli alternatif akima ve uygun frekansa donusturulerek motora beslenir.
  • yoğun kar yağışı olan günlerde trenlerin temel yolda kalma sebebi. karla kaplanan ve donan kara sıkışan pantograf kalkamayabiliyor. kalkamazsa da, o tren seferi iptal demek.
  • çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere pirinç, alüminyum, pleksiglas gibi malzemelerin üzerine yazı - desen vs kazımaya yarayan makinaya da bu isim verilir.

    (bkz: pantograf makinası)
    (bkz: bilgisayarlı pantograf)
    (bkz: pantografçı)
  • belli bir desenin ya da yazının farklı ölçekte röprodüksiyonunu yapmayı sağlayan aygıt.
  • madeni para tasarımlarının, kalıba uygun hale getirilmesine de yarayan aygıt.
  • demiryollarında ilk pantograflar abd'de 1895'te baltimore-ohio demiryolu şirketi tarafından kullanılmıştır. baklava dilimi biçimli pantograf ise john q. brown tarafından san francisco trenleri için geliştirildi ve bütün dünyaya yayıldı.

    tcdd'de de pantograflar başlık genişliğine göre iki tipiye: büyük pantograf olarak adlandırılan 1950 mm başlık genişliğindeki pantolon (kapıkule-sirkeci, haydarpaşa-adapazarı, sincan-kayaş) ve küçük pantograf olarak adlandırılan 1600 mm başlık genişliğindeki pantograf. (arifiye-sincan, aliağa-selçuk, iskenderun-divriği)
hesabın var mı? giriş yap