• ing. panpsychism. bilinçsiz varlıklardan bilinç oluşacağını iddia etmemek için maddenin aslında aynı zamanda bir tür zihne de sahip olduğu iddiasının ileri sürülmesi olayı.

    bana hatırlattığı şey herhangi bir kudrete sahip olamayacak olan madde karşısında kudret gerektiren işlerin yapıldığının görülüp mecburen kudretin bir ölçüde maddeye verilmesi oldu. mesela kütle çekim kanununun maddenin mecburen uyduğu bir şey değil de kendisinde mündemiç bir kudretten ileri geldiğinin düşünülmesi gibi. yani şu an yaygın olarak yapıldığı gibi.
  • tum ruhculuk. bilincin evrende her yerde, her seyde oldugunu savunan gorustur.
  • bilincin nereden geldiğini açıklama çabasındaki tuhaf görüş.
    panpsişist diyor ki bilinç denilen şey, maddenin kütlesi, elektrik yükü vs. gibi maddenin fiziksel bir özelliğidir. madde ise bu bilincin öznesi olmak zorunda değil yani bir elektronun, hayalleri, yaşama sevinci, mutluluğu falan olmak zorunda değil tabii ki. o yüzden şakalarınızı az ötede yapınız. :(

    varlıklara göre de silikleşebiliyor bu bilinç. örneğin bir amip için konuşuyorsak, sadece ön bilinç gibi bir şeye sahip olabileceğini söyleyebiliriz. elektronun da sadece elektron olmak gibi bir ön bilinç durumundan söz edilebilir.

    böylece bilinç özelliğini maddeye yükleyerek açıklamış oluruz. her fikir gibi elbette argümanlarla tartışmaya açıktır.
  • kamutincilik.

    evrendeki her şeyde belli bir düzeyde zihinsellik veya bilinç olduğunu söyleyen teori.
  • evrenin bir çeşit proto-bilinç hali olduğunu savunan görüştür.
  • dün evde kendi başıma top oynarken devirdiğim modemden özür diledim, şimdi de bu kelimeyi öğrendim, iyi denk geldi. haberim olmadan entellik etmişim yine.
  • "panpsişistlere göre taşlar bile oldukça ilkel zihinlere sahiptir, insanın zihinsel yetisinin gelişimi, böylece, onun fiziksel tözlerin bir kombinasyonu olması ve dolayısıyla basit zihinlerin daha karmaşık bir zihin yaratmak üzere birbirleriyle iç içe geçtiği şeklinde açıklanabilir. gelgelelim bu türden bir yaklaşım, insanoğlu ile cansız dünya olarak adlandırdığımız şey arasındaki ayrımı bulanıklaştırdığı için, çok az sayıda düalist tarafından benimsenir."

    (bkz: nigel warburton)
    (bkz: felsefeye giriş)
  • allah'ın tövbe haşa her yerde olduğunu savunan sapkın inanç.
  • kuantumu açıklarken gözlem ve gözlem dışı farklı sonuçlar alınmasıyla ilinti kurulmaya çalışılan yaklaşım.ancak bilinç dışı gözlem(kamera kayıt) halinde benzer sonuçlar alınmasıyla doğrudan gözlem(bilinç sahibi) halinde ve gözlem halinde olmamayı, madde'nin ancak bilinç ile birlikte varolabileceğine açıklama eğilimi bulmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap