• google'in search engine'inde kullandigi sistemin can alici noktasi.. web'deki her sayfayi puanlayan bu sistem, o sayfaya ne kadar cok link verildiyse ve link veren yerlerin puani ne kadar coksa sozkonusu sayfaya da o kadar cok puan verme mantigina dayalidir..
  • isin ozunde her graph uzerinde calistirlabilicek algoritmadir, web linkleri uzerinden calistirip web sayfalari icin skor cikarma olasi uygulamalarindan sadece biridir.

    ornegin butun bilimsel makalelerin, hatta icindeki makalelerin ortalama pagerank'i uzerinden butun bilimsel dergilerin de pagerank'i cikarilabilir. akademik ortamda boyle bir uygulamanin iki muthis potansiyel faydasi olacaktir:
    1. her makale (ve her akademisyen) icin ben seni kendi makaleme yazar ekleyeyim, sen beni ekle, ben sana atif yapayim sen bana atif yap kardes kardes akademik puanlarimiz artsin tarzi uckagitciliklara karsi dayanikli bu tarz hileleri yemeyen bir puan cikarma.
    2. yukaridaki maddede bahsedilen uckagitciliklari yapanlari istatistiksel guvenilirlik sinirlari dahilinde ele verme. (kabaca su anki sekliyle hesaplanan akademik puan ve akademik pagerank korelasyonu dusuk olan akademisyenlerin armut gibi ele dusmesi ile ozetlenebilir)

    pagerank yahut akademik ortama ozel uyarlanmis bir turevinin makalelerin ve dergilerin degerini belirlemek icin kullanilmasi yonunde girisimler inceden inceden baslamakta. guzel bir ornegini http://eigenfactor.org/ adresinden incelemek mumkun.
  • son güncellemesi 27 ekim 2007'de yapılmış genel olarak pr değerleri düşmüştür. bunda türk sitelerinin kopya içeriğe sahip olması etkili olmuştur. özgün içerikten yoksun birbirinden alıntılarla ayakta duran sitelerin bu düşüşü şaşkınlıkla karşılanmamalıdır.
  • google toolbar içinde de seçilebilen bir özellik. "page rank"ı açarsanız, google girdiğiniz her sayfa için kendi sistemini sorguluyor ne güzel. bunun anlamı şu. her bir sayfaya girişinizde, bir de google'a girmiş ve hangi sayfaya girdiğinizi google'a söylemiş oluyorsunuz. google da size o sayfanın rank'ını söylüyor.
    güzel işleyen bir sistem. ama benimle beraber interneti gezen bir google mücahidi istemediğim için, kullanmayacağım, çocuklarıma da kullandırmayacağım bir sistem. oğlum, sadece arama yapın...
  • kendine 10 üzerinden 8 veren google en büyük rakibi yahoo'ya 10 üzerinden 10 vermiştir son güncellemede.

    kurumsallık denen şeytan icadını anlamadım hiç, bizim oralarda aynı işi birbirine yakın yapan iki esnaf genelde birbirini sevmez, yağ çekmez. var bir şeytanlık tabi, bak bana bile 'objektif' dedirtti. ama unuttukları bir şey var bu canavarlaşmaya başlayan eski minik şirketin ; (bkz: fazla tevazu kibirdendir).
  • son güncellemelerde ortaligi altüst eden sistemdir. amaci pagerank yükseltmek olan siteler backlinkleri ne kadar sağlam olursa olsun bu güncellemede yükselememiştir. ancak gelin görün ki, pagerank'ın anlamini bilmeyen, bu uğuru amaç edinmemiş sitelerin pagerankları artmıştır.

    kısacası google, son güncellemede amacına ulaşmıştır. sapla samanı birbirine karıştırmamıştır.
  • internet'in -belki de- en güvenilir derecelendirme sistemlerinden biri...
  • a sayfasına işaret eden sayfalar t1.....tn olsun. c(a) ise a sayfasından çıkan link sayısı olsun. bu durumda
    pagerank(a) = pr(a) = (1-d) + d*[pr(t1)/c(t1) + ..... + pr(tn)/c(tn)]

    burada d = damping factor. alabilecegi deger araligi 0 - 1.

    arkadaşlar olasiligi da elden birakmamişlar malum hicbir şey kesin degil. random surfer diye bir insan tipi yaratmişlar. random surfer tesadüfen bir sayfaya girip, o sayfadan linklere tıklayarak sörfüne devam eden, geri tuşuna asla basmayan ancak bir süre sonra sıkıldıgından tekrar başka bir random sayfadan sörfe başlayan afacanın ta kendisi. random surfer'ın bir a sayfasını ziyaret etme olasiligi = pr(a). damping factor ise random surfer'ın her sayfada sıkılıp tekrar random page request etme olasiligi.
  • $emalarla guzelce aciklanmi$ bir hali de $urdadir: http://www.iprcom.com/papers/pagerank/
  • mart ayı itibariyle ekşi sözlüğün sıfıra düştüğü sistem. hesaplama hatası ya da başka bir hata söz konusudur diye düşünülmekte.
hesabın var mı? giriş yap