• 30. yılını doldurduğu için böyle bir kutlama düşünmüş google. hoş da olmuş bence. ama aynı zamanda çok da anlamlı.

    şimdi google'dan at sıfırları... yani o'ları. ne kaldı geriyeee? g, l ve e harfleri.

    g alfabenin kaçıncı harfi? sekiiiiz.
    l kaçıncı harfi? on beeeş..
    e kaçıncı harfi? altıııı.

    çıkar 8'den 6'yı.. kaldı mı ikiiii!

    15'le 2'yi çarp! ne etti? otuuuuuuz.

    ve işte pacman'in 30. yılı.
  • oyun hep ayni ortamda gecmektedir. bir labirent, labirent koridorlari boyunca dizili noktaciklar, sizin yonettiginiz pacman karakteri (ki noktaciklari yiyerek puan toplar), 4 hayalet (ki dusmaninizdirlar) ve 4 adet de power pill. power pill'ler rollerin degismesine neden olur.

    oyunun genelinde bir yandan puan toplayip bir yandan hayaletlerden kacmaniz gerekir. zor durumda kalinca labirentin 4 kosesinin her birinde birer tane mevcut olan power pill'lerden yediginiz anda hayaletler got olur. intikam saati gelmistir. yavaslayan hayaletlerin pesinden kovalayip onlari yiyerek puan alabilirsiniz. lakin bu halleri uzun surmez. 5-10 sn sonra yeniden pesinizden kovalamaya baslarlar.

    oyuncu ana celiskilerinden ilkini bu power pill'lerin ne zaman yiyecegi konusunda yasar. oyuncu genelde tamah ederek "dur su noktalari da yiyeyim de sonra alirim power pill'i" der. cogu zaman da bunun cezasini bir hakkini kaybederek oder. oyunda basarili olmak icin tamahin bokunu cikarmamak gerekir.

    diger bir celiski de hayaletlerin got oldugu zaman zarfinda ne yapilacagidir. bu esnada iki sey yapilabilir. ya got olmus hayaletleri yiyerek puaniniza puan katarsiniz ya da firsattan istifade mantigiyla noktaciklari yersiniz ki bir an evvel ust level'a gecebilesiniz. got olmus hayaletler cok puan verdigi icin elinizde olmadan onlarin pesinden kosarsiniz. got olmus hayaletleri yiyerek 200*2^(n-1) {n=yediginiz got olmus hayalet sayisi} ile formulize edilebilecek puanlar kazanabilirsiniz.

    bu baglamda, bir power pill sonrasi 4 got olmus hayaleti de mideye indirerek birden 1600+800+400+200=3000 puan kazanabilirsiniz. bu puani hor gormeyiniz, lakin puanlar size hak kazandirmaktadir. 10000, 30000, 50000, 70000, * puanlarina gelince hak alirsiniz (buyuk ihtimalle 70000 ve sonrasi da hak verir ama henuz o puanlara gelemedim [edit: 170000'i* gectim, tek onbinlerde hak vermeye devam ediyor, tabii eger zaten hal-i hazirda 4 hakkiniz yoksa]).

    level atladikca oyun zorlasir. oyundaki zorlasma hayaletlerin got olma surelerinin kisalmasiyla kendini gosterir. hayaletler giderek daha kisa sure got durumda kalirlar. bu, hem onlari yiyerek elde ettiginiz puanlarda hem de onlar got got gezerken rahat rahat yediginiz noktaciklarin sayisinda azalmaya sebep olur. giderek daha zor puan almaya ve daha zor bolum gecemeye baslarsiniz.

    oyun zorlastikca adeta satranc halini almaya baslar. cunku level'in cogunu sizi got etmeye calisan hayaletlerden kacarak gecirirsiniz. sizi got etmeye yemin etmis hayaletler 2'li, 3'lu, hatta 4'lu kiskac oyunlari yaparlar. bunlardan kurtulmak icin cok hizli bir sekilde kendi yerinizi ve 4 hayaletin konum, dogrultu ve hiz bilgilerini yorumlayip dogru yola sapmaniz gerekir. bu da maharet ister, bol bol tekrar ister..

    power pill'i yedikten sonra got olmus hayaletlerin tumunu yiyerek 3000 puan almak cok da kolay bir olay degildir..bunun icin oncelikle pill'in uygun anda yenmesi gerekir. en uygun an yakininizda 2-3 hayaletin oldugu andir..hatta gerekirse pill'in yanina gidilip hayaletlerin yaklasmasi beklenmelidir..unutulmamalidir ki siz pill'i yemeden once sizi kovalayan hayalet siz pill'i yedikten sonra sizden kose bucak kacmaya baslayacaktir. bu yuzden "hah hepsi toplandi pill yemenin tam sirasi" dediginiz anlarda bile sadece 1-2 hayaletle yetinmeniz gerektigi zamanlar olabilir, olacaktir..

    got olmus hayaletleri en optimum sekilde yemek icin bir traveling salesman edasiyla dolasmali, size dogru gelmekte olan hayaleti yemek icin acele etmemeli, once sizden kacan ancak fazla uzakta olmayana yonelmeli, mumkun oldugunca hayaletin pesinden kosarak degil yolunu kesecek sekilde takip etmelisiniz..

    anlatmasi bile isyerindeki 1 saatinize mal olan bu oyunu isyerinde oynadiginiz takdirde verimliliginiz %50 duser. oyunu kapattiktan sonra bile isyerinizde kubiklerin arasinda yururken kendinizi pacman sanip mudurlerinizden kacip citirlari yemeye calismaniza sebep olabilir. tehlikelidir, bagimlilik yapar.
  • pacman in 3ki$i kovaladiginda kacmasini anliom bi nebze de teketekte geri donup adama nie tekme tokat girmedigini anlayamiom..insan azicik delikanli olur dimi..
  • "computer games don't affect kids. i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music."

    - kristion wilson, nintendo inc. (yil 1999)
  • 10 ekim 1979 doğumlu, bilgisayar oyunlarının kaderini değiştirmiş ve 80'li yılların en önemli simgelerinden olmuş obur karakter. toru iwatani adlı japon programcının 18 aylık uğraşı sonucu dünyaya gelmiştir.

    orjinal adı pakku-man şeklindedir. bu ad japonların ağzı sonuna kadar açıp kaparken çıkan ses için kullandıkları pakku-pakku sözünden gelmektedir. pakku-pakku türkçeye ham-ham şeklinde çevirilebilir ama bizde direk sonuca gitme eğilimi olduğundan oyun ham-ham değil dobişko adıyla piyasaya çıkmıştır.

    şeklen bir dilimi eksik pazzaya benzetilse de aslında ağızı simgeleyen japon karakteri kuchi'nin yuvarlaklaştırılmış halidir. ilk kez namco tarafından puck-man adıyla piyasaya sürülen oyun japonya'da çok büyük bir başarı kazanamamış ve space invaders'in gölgesinde kalmıştır.

    1980 senesinde midway'in dikkatini çeken oyun pac-man adıyla piyasaya sürülmüştür. oyunun adının değişmesinde puck kelimesinin yazılış olarak fuck'a çok benzemesi temel nedendir. p harfine yapılacak küçük bir operasyon ile o zamanların en tabu kelimesine dönüşmesi işten bile olmayan sevimli kahramanımız amerika'da kısa sürede bir fenomene dönüşmüştür. bunun başlıca nedeni uzay shoot em' up'larına ilgi göstermeyen kızlar tarafından da sevilmesidir. bu özelliği sayesinde 350.000 adet satmış ve asteroidsi geride bırakarak tüm zamanların en çok satılan arcade makinesi olmayı başarmıştır.

    daha sonra binlercesi çıkacak labirent oyunlarının ilki olan pac-man'de amaç dört hayalete yakalanmadan tüm noktaları yemektir. labirentin dört köşesinde power pill olarak bilinen büyük noktalar bulunur. bu noktalar yendiğinde hayaletler maviye dönüşür ve pac-man tarafından yenebilir. pac-man tarafından mideye indirilen hayaletler labirentin ortasındaki yuvalarına döner ve yenilenip görevlerine kaldıkları yerden devam ederler. dört farklı renkte olan hayaletin davranış biçimleri de birbirinden farklıdır.

    kırmızı (blinky): bir gölge gibi sürekli sizi takip eder. hızı pac-man ile aynıdır ama köşeleri oyuncu kadar hızlı dönemez.
    pembe (pinky): hayaletler içinde en hızlı olandır. ayrıca çok pis pusuya yatar.
    mavi (inky): ruhsal anlamda sorunlu bir hayalettir. nerde ne yapacağı pek belli olmaz. sürekli sizi şaşırtacak hareketler yapar.
    turuncu (clyde): maldır kendisi. son derece yavaştır ve gidip toslamadığınız sürece zararsızdır.

    pac-man tüm haklarınızı yitirmediğiniz sürece devam eder ama içerdiği bir hatadan ötürü 256. level sorunludur. bu level'a geldiğinizde labirentin sağ tarafı yerine bir takım anlamsız karakterler çıkar ve bölümü bitirmenizi olanaksız kılar. bu level oyunun fanatiklerince kill screen olarak bilinir. aslında teknik olarak bölümün geçilmesi mümkündür. hatta 1982 yılında 8 yaşında olan jeffrey r. yee tarafından geçildiği ve dönemin başkanı reagan'dan kutlama mektubu aldığı şeklinde bir şehir efsanesi bulunur. tüm zamanların en büyük arcade oyuncusu olarak kabul edilen billy mitchell 2000 yılına kadar bu bölümü geçebilene 100.000 dolar vereceğini açıklamış ama verilen süre zarfında bunu kimse başaramamıştır. bu nedenle oyun 256 bölüm olarak kabul edilir.

    256 level üzerinden hesaplandığında oyunda elde edilebilecek en büyük skor 3,333,360'tır. bu skora erişebilmek için oyuncunun 256 level boyunca hiç hak kaybetmeden her noktayı, her meyveyi (bölüm başına iki kez) ve her hayaleti (her power pill yenince dört kez) yemesi gerekir. bunu ilk kez başaran yine billy "the king of kong" mitchell'dır. 3 temmuz 1999 yılında tescillenen bu rekoru kırmak 6 saatlik kesintisiz bir oyun sayesinde gerçekleşmiştir.

    40 kadar devam oyunu ve bir o kadar da çakması bulunan pac-man en son yaratıcısı toru iwatani tarafından xbox 360'a uyarlanmıştır. ayrıca laptop, cps ve benzer ekipmanlar yardımıyla reel dünyada gerçek insanlar tarafından oynanan bir versiyonu da mevcuttur.
  • onune geleni yiyen, kucuk ve sari bir top olan bilgisayar oyunu karaktersizi.
  • minimalist ve zevkli eski atari oyunudur. butun is hayaletlerin yapay zekasinda bitmektedir. bir tanesi sizi surekli kovalar, bir digeri sadece yaniniza gittiginizde sizi takip eder diger ikisi ise biraraya geldiklerinde sizi sikistirmak icin ellerinden geleni yaparlar. dordu bir araya geldiginde ise isiniz allaha kalmistir. hayaletlerin yapay zeka olayini cozdukten sonra isiniz cok kolaydir bu oyunda.
  • yenildiğimde fark ettim ki hala sinirleniyorum. demek ki canmış kendisi, cananmış.
  • "it is ridiculous claiming that video games influence children. for instance, if pac-man affected kids born in the eighties, we should by now have a bunch of teenagers who run around in darkened rooms and eat pills while listening to monotonous electronic music." - anonymous
hesabın var mı? giriş yap