• sürekli yanlisa düsülen nokta sudur ki, hazreti tolkien, yüzüklerin efendisi'ni -ve diger yapitlarini- kaleme alirken her hangi bir alegoriden özellikle kacinmis, ne karakterlerde, ne olaylarin gectigi mekanlarda günümüzde yasadigimiz dünyaya her hangi bir gönderme/benzetme yapmamaya özen göstermistir. bu sebeptendir ki orta dünya'yi avrupa'ya, amerika'ya vesair memleketlere benzetmek cok yanlis bir yaklasim olacaktir. benim yaptigim bu profesör agizlari da neyin nesi olmaktadir? bilinmemektedir.
  • türkiye versiyonu şu şekilde olan dünyadır;

    mordor=çorum

    ikisi de ülkelerine- dünyalarına yabancı memleketler. ikisinin de insanı gariptir elf nere orc nere, sivaslı nere çorumlu nere.

    isengard= ankara

    mordor ve sauron'un en büyük yancısının memleketleri.

    sauron ve saruman kim bahsetme gereği dahi duymuyorum.

    minas trith: izmir

    son kalelerin en güzeli

    harad: diyarbakır

    sauron'un yeni kankaları

    rohanlılar: trakyalılar

    adamlar geçit vermiyor hiç bi devir sauron bebesine.

    gollum: trabzonspor

    ha yüzük ha kupa
  • daha önce defalarca kere haritasını bizzat kendi ellerimle bastırdığım dünya.

    ankara'da, kızılay'daki herhangi bir özalitçide istediğiniz şekilde bastırabilirsiniz, e-bay gibi sitelerde de zaten bizim gibi insanlar yapıyor onları, gidip bir dünya para vermeye gerek yok, işin içinde olunca daha da zevkli yapıyor insan. (mesela e-bay' bakalım, middle earth map deyince çıkan sonuçlar şunlar. buradaki bütün haritaların daha güzelini bastırabiliriz.) örneğin şu haritayı ele alayım: tık buradaki benim tamamen çantada bir defterin arasında dursun niyetiyle bastırdığım bir harita. tamamen orijinal boyutlarında bastırdım bu sefer, 1 metreye 50 santim (30 da olabilir, emin olamadım), eni boyu. çözünürlük olarak müthiş bir durumdaydı, hatta söyleyeyim: 3000x1713. kağıt olarak çok değişik bir kağıt seçtim, normalde 200 gram (neredeyse karton ama mat) kağıda bastırıyorum ama onları katlayamıyorum, bildiğiniz karton gibi olmuş oluyor. (bu arada poster vs bastıracaksanız mutlaka mat kağıtlara bastırın. parlaklar kadar güzel oluyor bence ve çok daha rengine doygun bir görüntü veriyor.) bunu katlayabilmek, gerekirse istediğim yere çantamda taşıyabilmek istedim, herhangi bir kırılma olmamasına özen gösterdim o yüzden. kağıdın niteliği de pütürlü-düz bir kağıt, adını sanını hiç bilmiyorum, daha önce hiç denememiştim çünkü. ama bizzat harita kağıdı istedim, bunun gideceğini söylediler, gitti de. şimdiye kadar gördüğüm en güzel orta dünya haritası buydu sanırım. kenarlarındaki beyaz kısımlarını da kırışma oluyor diye henüz kesmedim, göstermek için asıp fotoğrafını çektim sadece. fotoğraf da 3 megapiksel kamerayla çekilmeseydi daha çekici görünecekti şüphesiz, burada efektli mefektli hali de var. bu haritaya gördüğüm gibi çarpılmamın sebebi inanılmaz bir ayrıntı hazinesi olması. neredeyse bütün ağaçları tek tek çizmişler diyeceğim, öyle bir güzel. ben taşımalık bastırdım ama daha itinalı bir kağıda bastırılıp ,çerçeveletip odanın bir köşesine asılabilir, sırıtmayacağından emin olabilirsiniz. benimki katlandığı için kötü gözüküyor ama yakından şöyle ayrıntıları var. ve şu.

    burada önemli olan şey şu, iyi çözünürlükte bir harita bulmak ve ihtiyaca göre bir kağıt seçmek. daha önce mat ama kalın kağıtla da denemiştim, çok eski bu ama yine de idare edilebilir. tavsiyem bizzat christopher tolkien'in haritalarının bastırılması. tabii daha da ileriye götürüp kendiniz de çizebilirsiniz, o kadar da zor değil. (denemedim ama deneyen arkadaşım var, onun kağıt (ya da bez de olabilir) ve mürekkep seçimini de başka bir entryde ele alırız.)

    aslında böyle bir entry giriyor olmamın sebebi, içimdeki korsan ruhundan geliyor olacak çünkü yurtdışından yüksek fiyatlara alıp bir de kargo parası vereceğimiz şeyleri kendim bastırıyorum, bu kitap olsa bile. bu düşünceyi yerin dibine de soksanız benim onlarca lira kar edip hobiler için aç kalmadığım gerçeğini değiştirmez. sizi bilemem ama ben fakir bir insanım (ehehe) ve öyle çok yüksek şeylerde gözüm yok, itinayla bakınız: (#32640768)

    son olarak, haritalar için burada kağıdın parşömen olması, karton olması, büyüklüğü, her şeyi kendi ellerinizle de yapabilirsiniz ve çok yüksek boyutlarda kuşe kağıda bastırmadığınız sürece fiyat olarak 20 lirayı da kolay kolay aşmaz. orta dünya haritalarla sınırlarla hudutlarla seve seve uğraşacağınız bir yerdir ve sizi kağıt bilmeye itebilir.
  • bu coğrafyada kafan rahat olsun istiyorsan; bree'nin ötesine geçmeyeceksin. shire civarında takılacaksın; en fazla sıçrayan midilli'de bir iki tek atıp gece yarısından önce evine döneceksin.
  • insanin haritasina baktiğinda aklina ilginç şeyler getiren bir dünya... mesela insan sormadan edemiyor, bu dünyanin daha dogusunda ne var? bu dünya yuvarlak değil mi? doğuya giderek de en batidaki yüksek elf ve varda diyarina ulaşilinamaz mi? yoksa orta dünya bir tepsi şeklinde ve bir elfin kulaklarinin üzerinde mi duruyor? işte insana bunlari merak ettiren yer...
  • ekmek nimet çarpsın ki delinin kuyuya attığı taştan başka bir şey değildir.
  • orta dünya bazen arda'yla karıştırılır, ancak arda'nın yalnızca parçasıdır. arda, orta dünya'nın yer aldığı evrendir. ilk zamanlar, orta dünya, coğrafi olarak mavi dağlar'ın batısında yer alan beleriand ve doğusunda anduin nehrinin doğu topraklarına (daha sonraki mordor toprakları) kadar uzanan bölgelerden oluşuyordu. elfler ve insanların orta dünya'ya girişleri doğu sınırlardan oldu...

    güneşin birinci çağında ve öncesinde, orta dünya'dan kuzeybatıdaki helcaraxe denilen buzdan oluşmuş toprakları geçerek, valar'ın yaşadığı ölmeyen topraklara geçiş mümkündü; daha güneyden ise bağlantı deniz yoluyla sağlanıyordu. güneşin birinci çağının sonunda, war of wrath sırasında, beleriand sular altında kaldı ve orta dünyanın batı sınırı, daha doğuya çekildi, mavi dağlar ve yanıbaşındaki lindon bölgesi batı kıyıları oluşturdu. aradaki belegaer adı verilen deniz dolayısıyla daha da genişledi. bu denizin ortasında, ölmeyen topraklar ve orta dünya arasında numenor adası yükseldi ve edain'in yeni yurdu oldu. zaman içerisinde numenor insanları, sık sık doğudaki orta dünya'ya açılarak, orada koloniler kurdular ve medeniyetlerini götürdüler.

    numenor'un son kralı ar pharazon, sauron'un dolduruşuna gelip büyük bir tamahkarlıkla valar'a isyan edip ölmeyen topraklara yelken açınca, valar'ın cezası ağır oldu, numenor adası sular altında kaldı, ölmeyen topraklar, orta dünya'dan erişilebilen sınırların dışında kaldı. yalnızca, orta dünya'dan gemiyle batıya açılan elflerin büyülü bir yolla ulaşmalarına izin verildi. ölümlü insanlar arasından valinor'u arayanların çabaları hep sonuçsuz kaldı, batıya açılanlar, uzun yolculuklar sonrası doğudan tekrar orta dünya'da başladıkları yere geldiler...
  • göz göre göre, adresli kayitli kaçakcılıgın yapıldıgı unlu dukkan. zerre harcama yapmadan zerre vergi vermeden, tum sektoru dinamitleyen korsan olayinin en yuzsuz, en goz onunde, en unlu ornegi.
  • orta dünya, arda'nın sadece bir parçasıdır, onun diğer adı değildir.
  • konsol üssü'nden murat sönmez'in yeni açtığı kanal. kendisi aynı zamanda bu alanda açılan ilk türkçe sitenin/forumun da kurucularındanmış. bu alandaki bilgilerini youtube üzerinden hafta hafta paylaşmayı amaçlıyormuş.

    (bkz: link)
hesabın var mı? giriş yap