• bu bulutun varlığına dair hiçbir gözlemsel kanıt yoktur. sadece ikna edici bir hipotezdir kendisi. gözlenip de "eğer bir oort bulutu varsa, bu cisimler heralde oradadır" denilen 4 ya da 5 tanecik gökcismi vardır.

    aslında kuyruklu yıldızların böyle bir bölgede öbekleşmiş olması gerektiği fikrini jan oort'tan 20 30 sene önce birileri ortaya atmıştır. ancak jan oort bu fikre (sanırım 20 30 sene öncekilerden bağımsız olarak) mantıklı açıklamalar getirmiştir. çok uzun dönemli kuyruklu yıldızların ancak güneş sisteminin dış taraflarında oluşabileceğini düşünmüştür. bu çok uzun dönemlilerin yörüngelerinin enöte noktalarının çoğunlukla 20.000 astronomi birimi (dünya ile güneş uzaklığının 20.000 katı) uzaklıkta kesişmesi sonucu, söz konusu kuyruklu yıldız öbeğinin oralarda olabileceğini düşünmüştür. dahası, bu kuyruklu yıldızların diğer kısa dönemliler gibi tutulum düzleminde (dünya ve tüm gezegenlerin yörüngelerinin bulunduğu düzlem) bulunmaması, her yönden gelmesi sonucu bu bulutun disk şeklinde değil küresel bir yapı olması gerektiğini düşünmüştür.

    bugün bu bulut sanki varmış gibi davranılır çünkü fiziksel açıdan bu uzaklıkta bu geometriye sahip bir "güneş sisteminin kütle çekimsel sınırı" olması gayet mantıklı görünmektedir. ancak hubble uzay teleskobuyla evrenin bebeklik fotoğrafını bile çekebilen gökbilimcilerin aslında burnunun dibindeki olası bir bulutu bile 100 yıldır çabalayıp gözleyemediğini, ne kadar az şey bildiğini gözler önüne sermektedir.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • kahramanım voyager 1, yaklaşık 300 yıl sonra oort bulutu olarak düşünülen bölgeye girmiş olacak. ve bu teorik bölgeden çıkışı yaklaşık 30.000 yıl sonraya denk gelecek. kötü haber ise, yaklaşık 10 yıl içinde voyager 1'in bilimsel gözlemler yapıp dünyaya iletebilmesini sağlayan probelarının enerjisi kalmayacak ve ne yazık ki bu bölge hakkında anlamlı veriler alamayacağız. voyager 1 ise sonsuza dek samanyolu galaksisinde dolaşmaya, bizden selam göndermeye devam edecek.
  • 1950 de astronom jan oort tarafından keşfedilen comet bulutu. bizden baya baya baya bir uzakta. aşşa yukarı 1.5 ışık yılı gibi bişi.
  • buraya ait hiçbir gözlem veya keşif yoktur. bu kuşağın varlığı tamamen teorik varsayımlara dayanır ki, bu teorik varsayımların temel dayanağı uzun dönemli ve her yönden iç güneş sistemine giren kuyruklu yıldızlardır.

    güneşin kütleçekimsel etkisinin en yakınındaki yıldızın (bkz: proxima centauri), (bkz: alpha centauri) yaklaşık yarısı uzaklığına kadar etkin olduğu düşünüldüğünde, oort bulutu varsayımı gayet tutarlı görünüyor.

    bu varsayım aynı zamanda, yakın yıldızların dış meteor kuşaklarıyla güneşinkinin iç içe olabileceği ve karşılıklı etkileşim içinde olabilecekleri düşüncesini de beraberinde getirir. alpha centauri'nin çevresini saran oort bulutu benzeri bir oluşum ile oort bulutu arasında karşılıklı bir değiş tokuş söz konusu olabilir.
  • voyager ın buna ulaşması yaklaşık 300 yıl sürecektir.

    yazık ki voyager ın işlevselliğinin önümüzdeki birkaç yıl içinde sona ermesi bekleniyor.

    2022 ye geldik neredeyse ama ula hani warp motoru, hani ion drive, hani anti madde sürücüleri, hani kablo?
  • adı 1950 yılında varlığını ilk defa öngören hollandalı astronom (bkz: jan oort)'a ithafen verilmiş bulut.

    jan oort kuyruklu yıldızların nasıl sürekli güneş sistemine gelmeye devam ettiklerini araştırırken güneşi çevreleyen küresel bir kuyruklu yıldız yığını olması gerektiğini düşünmüştür.
    ancak henüz bu buluta ait bir keşif yoktur ama var olduğu hâlâ öngörülmektedir. çok soğuk ve karanlık olduğu için herhangi bir canlı yaşamına müsait olmadığı tahmin edilmektedir.
  • oort bulutunun varlık nedeni jüpiter’dir. çevresinde çöp dahi barındırmadan irili ufaklı bütün cisimleri kendi yakınından etki alanı dışına süpürüyor.
    oort bulutu dediğimiz yerdeki kalıntılar jüpiter'in yakınında barındırmadığı gaz, toz, buz, kaya benzeri nesnelerdir.

    yine de bu bölgeden bazı cisimler istenmedikleri bölgeden içeri süzülüyorlar ve güneşe yaklaşıyorlar. yaklaştıkça da
    sıcaktan kaynayan donmuş gazlarının buharlaşması ile arkada bazen milyonlarca metreyi bulan uzunlukta iz bırakarak yollarına devam ediyorlar.

    işte bu izler bize, o cismin kuyruğu gibi gözüküyor. o yüzden bunlara kuyruklu yıldız diyoruz. aslında yıldız değillerdir ve kuyrukları da yoktur.

    ayrıca bu gök cisimlerinden milyonlarca var oort bulutu dediğimiz yerde. güneşe yaklaşamadıklarından buharlaşamıyorlar. buhar olmayınca kuyrukta olmuyor tabii.

    oort bulutu görsel

    (kuyruklu yıldız.
  • peki oort bulutunu neden göremiyoruz? öyle ya milyarlarca ışık yılı ötedeki gök cisimlerini görebiliyoruz üstelik

    - şimdi bir cismi (insan, taş, gezegen, yıldız) görebilmek için onun yaydığı herhangi bri dalga boyundaki ışımayı gözlemlemek lazım (bkz: elektromanyetik spektrum)
    - aslında mutlak sıfıra ulaşan hiç bir cisim olmadığına göre her cisim kendi doğası gereği bir miktar ışınım yayıyor olmalı. ve oort bulutu da yayıyor. peki sorun ne?
    - sorun burada ortaya çıkıyor. bir gök cismi ya yıldız (veya benzeri cisim) olup kendi çekirdeğindeki nükleer füzyon sayesinde ışınım yayacak, veya bir yıldızın ışık kaynağının kendisine çarpıp yansıması ile. nitekim ayı, marsı falan optik düzeyde bu sayede gözümüzle görüyoruz. ki aslında gezegenden yansımayan, yani emilen ışınım da sıcaklığı arttırdığı için bazı dalga boylarında ışınım yapmasını sağlıyor. yani hem yansıyan hem emilen ışık işimizi görüyor.
    - oort bulutunun şansızlığı şu. konum olarak hem güneşimizin hem bize en yakın yıldızın(bkz: proxima centauri) arasında kaldığı için ikisinin de ışığı yeterince ulaşmıyor buraya. bir kere bu cepte. yani optik düzeyde gözlem yapmak bu açıdan zor. ayrıca baktığımız yerden o bölgeyle aramızda çok fazla gök cismi var onu da unutmayalım(bu aşılamaz bir şey değil orası ayrı)
    - ayrıca bu arada kalma hali bölgenin soğuk kalmasına sebep olduğu için başka dalga boylarında yaptığı ışıma da çok zayıf. zaten buradaki kütlenin buz dolu olması soğukluktan kaynaklanıyor.
    - dolayısıyla milyarlarca ışık yılı ötedeki kuasarı yarattığı muazzam ışınım sebebi ile izlerken garibim oort cisimleri soğuktan donmakla meşgul oldukları için bize kendilerini gösteremiyorlar.
    - ha bir gün kütleçekim dalgaları tespiti konusundaki teknolojimiz daha küçük kütlelerin yaydıklarını da tespit edecek konuma gelirse belki bir şeyler değişecek. ama tabi ona daha çoook zaman var.
  • içinden 70,000 yıl önce başka bir yıldızın geçtiği iddia edilen bulut

    http://www.eurekalert.org/…015-02/uor-acc021615.php
hesabın var mı? giriş yap