• tümünü değilse de çoğu işini beğendiğim, özelikle karanlık albümünü çok sevdiğim dolu kadehi ters tut'un 7 nisan'da çıkmış ep'sinin (gelmekte olan albümün ilk partı) ismi ve aynı zamanda son şarkısı.

    ep'yi tek nefeste bitird... derken son şarkı, ölüm dansı, ver abla repeat'i dedi, verdim gece gece. karanlık'taki o karanlık, didaktik sound'a yakınlığından belki, belki sözlerin lezzeti, belki müzikal derinliği, ben çok beğendim. yeni nesil alternatif işleri çok takip edemiyorum(etmiyorum); yaşlılık mıdır, y kuşağı egosantrikliği mi bilmiyorum ama fazla deneysel ve yapmış olmak için yapmanın basitliği, sasılığı var gibi geliyor yeni nesil alternatif işlerde ve arkası dolu dolu dinliyorum ulan dediğim bir dktt var sanırım, gerçi onlar da yeni sayılmazlar artık neredeyse 10 sene olacak, piyasadalar.
    aman neyse yine çok uzattık, velhasıl ben çok sevdim bu şarkıyı, ep de güzel olmuş, ama şu şarkı bir single olarak elime - avucuma düşseydi gene yeterdi bana, takıldı mı bir süre hep aynı şarkıyı dinleyen manyaklardanım, bıkana kadar dinleyeceğiz el mahkûm.
    buraları okuyorsanız, bulun beni bir düet de biz yapalım be :)
  • stephen king'in ilk baskısı 1981'de yapılan "danse macabre" adlı eserinin türkçe çevirisidir. "edebiyatta ve sinemada korku incelemesi" alt başlığıyla inkılap kitabevi'nin bünyesindeki sayfa6 yayınevinden 2016'da, naz ıraz demir'in çevirisiyle çıkmıştır.

    stephen king'in korku edebiyatından, korku sinemasından, hatta korku dergileri ve korku tv programları üzerinden korku edebiyatının temel unsurlarını ve dönüşümlerini, kendi biyografisinden kesitlerle birlikte aktardığı hayli doyurucu bir çalışmadır. king, korku anlatılarının kabaca akıl ve bilgeliği temsil eden apollonian çizgiden ziyade, cinnet, öfke ve delilikle, daha doğrusu esrimeye bağdaştırılan dionysian çizgiye yakın oluşuşunu ifade etmektedir. özetlemek gerekirse, korku sineması ve korku edebiyatının okuyucuda üç duyguyu; terör (dehşet), korku ve tiksinmeyi (gore) uyandırmaya çalıştığını ifade eden king, korku sanatlarının ürünlerini de vampir* yaratık/isimsiz canavar**, kurtadam, hayalet ve perili ev/kötü yer olarak adlandırdığı beş temel korku arketipi çerçevesinde sınıflandırıp ele almaktadır.

    içindekiler:

    1-4 ekim 1957 ve dansa davet
    2-kanca'nın hikayeleri
    3-tarot'un hikayeleri
    4-sinir bozucu bir otobiyografisi arası
    5-radyo ve gerçeklik seti
    6-modern amerikan korku filmi-ana metin ve alt metin
    7-abur cubur niyetine korku filmi
    8-camdan biberon veya gainesburgers sponsorluğundaki canavarlar
    9-korku edebiyatı
    10-son vals-korku ve ahlak, korku ve sihir

    -----------------------------------------------------------------
    arka kapak yazısı:

    tüm zamanların en çok satan yazarlarından stephen king, sizi neyin korkutacağını herkesten daha iyi biliyor. ölüm dansı’nda kendisi dışında hangi yazar ve yönetmenlerin bu konuda iyi olduğunu örnekleriyle açıklıyor. edebiyat ve sinemada korkuyu incelediği bu farklı kitabında king, korkunun balo salonundaki gezisine
    sizi de davet ediyor. elini tutun ve dans başlasın!..

    *
    “dehşeti en güçlü duygu olarak görüyorum ve okuyucuyu dehşete düşürmeyi hedefliyorum. dehşete düşüremeyeceğimi fark ettiğim zaman korkutmaya çalışıyor, korkutamayacağımı anladığımda iğrendirmeye bakıyorum.”
    stephen king

    “bu kitabın verdiği hisse dair bir fikir edinmek istiyorsanız, kendinizi gece yarısı bir kamp ateşi etrafında toplanmış ve birbirinize sokulmuş hayal edin… king inanılmaz yaratıcı bir sanatçı!”
    houston chronicle

    “king’den korkunun anatomisi… hayaletler, vampirler, canavarlar ve perili evler dahil!”
    los angeles times
    -----------------------------------------------------------------

    bunu seven bunları da sevecektir:

    (bkz: korkunun ve dehşetin kapıları/@songulyabani)*
    (bkz: gotik/@songulyabani)*
    (bkz: fantastik edebiyat/@songulyabani)**
    (bkz: edebiyatta doğaüstü korku/@songulyabani)*
    (bkz: maskenin düştüğü yer/@songulyabani)**
    (bkz: korkunun felsefesi veya kalbin paradoksları/@songulyabani)*
  • dolu kadehi ters tut şarkısı, sözleri şöyle:
    ellerimde izleri, sayfalarda gizledim
    kalbim eriyorken
    kördü sanki gözleri, anlasınlar istedim
    ruhum çürüyorken

    savaştık, barıştık, ayrıldık ve kavuştuk
    gençliğim sönüyorken
    istedik ve istedik. daha da fazla istedik
    dünya yanıyorken

    geriye dönmemiz imkansız
    yanıyor dünya, bırak yansın
    kalmamış ki hiçbir şansı
    bari edelim ölüm dansı

    biz! hepimiz!
    tüm insanlık! suç bizim!
    hepimizin teker teker sürdüğü sefa için

    biz! ah, bu biz!
    ne caniyiz! ne kalpsiziz!
    kimsesiz yaşamların çektiği cefa için

    vazgeçmedik, inanmadık
    ve hiçbir şey hissetmedik
    bir bir ölüyorken

    utanmadık, uslanmadık
    ve hiçbir şey öğrenmedik
    sonumuz geliyorken

    geriye dönmemiz imkansız
    yanıyor dünya, bırak yansın
    kalmamış ki hiçbir şansı
    bari edelim ölüm dansı

    ölüm dansı
    ölüm dansı

    geriye dönmemiz imkansız
    yanıyor dünya, bırak yansın
    kalmamış ki hiçbir şansı
    bari edelim ölüm dansı

    ölüm dansı
  • kapak tasarımı ile cinlik yapıp, kocaman trevanian ismi altına bit kadar editör koyularak farklı yazarların hikayelerinin toplandığı kitabın adı. hikayeler ilginç olabilmekle birlikte trevanian beklentisindeki bünyeyi pek sarmaz. ayrıca içinde başta ve sonda olmak üzere 2 defa aynen yazılıp sadece sonu farklı bitirilmiş olan bir hikaye barındırır.
  • trevanian'in kendisinin yazmadigi sadece editorluk gorevini hicvettigi daha cok trevanian'in adini kullanarak satilmaya calisilan kitap, en onemli ozelligi adindan anlasilacagi gibi butun hikayelerin icerisine dansi oyle yada boyle bir sekilde dahil eden birkac oyku disinda damakta cok da fazla tad birakmayan insanin hayalgucunu fazla yormayan bir kitap mutlaka okunmasi gerekmez ama tuvalette okunabilinecek turden bir kitap
  • ölüm dansı, 1896: görsel

    (bkz: frantisek kupka)
  • ölümün dansı hayat için bir kutlamadır adimları doğru bilenlere**
  • kentte sıcak gece'den sonra, trevanian'ın hikayelerinin bulunduğu bir diğer kitap.

    "bu kitaptaki öykülerin çoğu cinayet üzerinedir; ve her biri tarzının gereklerini yerine getiren bir örnek olduğu için seçilmiştir; gerilim, entrika, mantık ve tatmin edici bir son örgüsü içinde yaratıcı ve eğlendirici örneklerdir.

    her biri, yazım niteliği kadar, editörlük açısından da tarzının gereklerine bağlılığı ile dengelenmiştir.

    öyküler, ölüm, tehlike ve kötülüğü bir dans olgusu içinde verir. bu ilginç bir birleşimdir, zira dansı, tehlike, esrar ve uğursuzluklarla asla bağdaşlaştırmayız. dans, yaşamı kucaklayan bir mutluluktur; neşedir; hareketin estetiği, duyguların bir ifade biçimidir; insanın güzelliğine cinselliğine bir övgü, bir ayindir.

    dansı romantizme giden yol olarak düşünürüz. komik yanı da vardır, insanı iyileştirici tarafları da. ifade ettikleriyle özellik kazanır. yağmur için dans ederiz; bol hasat için. ve bereket için dansa sığınırız.

    ancak bu öykülerde dansın, daha karanlık amaçlarının anlatımı için kullanıldığını görüyoruz: bir tuzak, tehlikeli bir davet, acı bir rekabet, bir saldırganlık, hatta sosyo-politik bir başkaldırış, bir kadın düşmanlığı, sağlıksız bir ruh ve dahası deliliğe giden bir yol."
    -trevanian
  • (bkz: danse macabre)
hesabın var mı? giriş yap