• şuandaki yüksek fiyatlarından dolayı oled açılımı; "only for lawyers, executives and doctors" olan yeni teknoloji tv.
  • bkz: #63179663)

    bu entryde (3 yukarıdaki) anlatilandan sonra dusunmedigim tv cesidi.

    eger 2 saat boyunca ayni goruntu ekranda kalirsa -mesela cnnturk tv logosu, trt, ntv logolari gibi- ekran yanmasi oluyormus ve bu sorun garanti disindaymis.

    bu nedenle ya izlediginiz kanalin logosu hareketli olmasi lazim ya da 2 saat boyunca logo surekli acik olmayacak, reklama girecek vs vs. ve ozel gunlerde konulan bayrak, ataturk, kurdele tarzi simgeler de ekranda 2 saatten fazla sabit kalmayacak. adami strese sokar bu tv. alma, izleme daha iyi. kararim led tv den yana.

    (bkz: oled tv uyumlu yayın)

    yillar sonra gelen edit: sanirim simdi tv alacak olsam oled alirdim. izlenen filmlerde karanlik sahnelerdeki detaylar lcd arka aydinlatmasi sayesinde neredeyse hic görünmüyor. oled tv'lerde film izlemek daha keyiflidir.
  • uzun araştırmalar sonucunda 1 ay önce edindiğim teknoloji.

    öncelikle şunun bilinmesi gerekli. oled ve led (qled, nano cell, uhd vb) teknolojileri çalışma sistemi olarak birbirinden çok farklı. led sabit bir ışık kaynağından tüm görüntüyü aktarırken, oled de herbir piksel için tek kaynak kullanıyor. bu ne demek; led tv lerde 3 ana renk karıştırılarak ortaya siyah-beyaz vb renkler ortaya çıkarılırken, oled de her renk o piksel için kendi ışık kaynağından yayınlanıyor. buda gerçeğe en yakın renkleri görmemizi sağlıyor.

    oled mi iyidir led mi ?

    led teknolojisinde ana ışık kaynağına bir ömür biçilir (10.000 saat kabul edelim) bu süre zarfında büyük oranda kötüleşme beklenmez. kaynak sabit olduğu için ekranda bölgesel hatalarla karşılaşma riskiniz düşüktür. renkler çok daha canlı/ışıklı olarak lanse edilir. fakat özellikle gerçek siyah ve gerçek beyazda fark edilecek şekilde istenenden uzak bir görüntü aktarılır. sürekli aynı kanalları izleyen, genellikle tv'yi gün ışığında kullanan ve aşırı düzeyde film-dizi izlemeyen birisiyseniz bence tercih etmeniz gereken tv çeşidi budur.

    oled dediğimizde akan sular benim için duruyor. neden mi ? yukarıda da basitçe bahsettiğim şekilde her bir piksel için ayrı bir ışık kaynağı olduğunu düşünün. bölgesel olarak karanlık sahneleri gözünüzde canlandırın. hah işte oled dediğimiz bu menet o bölgedeki ışık kaynağını kapatıp, gerçek siyahla sizi buluştururken, hemen yanında bulunan kırmızı rengi direk kırmızı ışık olarak, 3 ana ışığı karıştırmadan real kırmızıyı aktarır. bu durumda görülebilecek en gerçek ve tatmin edici görüntü ortaya çıkar. kötü yanına gelecek olursak eğer, bu pikseller sürekli aynı ışığı verdiğinde zaman içerisinde deforme olabilir (bkz: pixel burning) bu durumda o bölgede siyah bir alan oluşabilir. buda seyir zevkinin içine edip, yüksek ücretler ödeyen bu tv sahiplerinin canını sıkacaktır. ayrıca oled ler normal led'lere göre daha az parlak olduğu için özellikle gündüz daha çok tv izleyenler için şikayet konusu olabilir. bu noktada daha çok akşam tv kullanan ve film-dizi tercihi yüksek olan kişiler için oled'in daha uygun olacağını söyleyebilirim.

    oled'de lg mi sony mi philips mi ?

    philips'i hiç potaya sokmadığım için detay araştırmadım fakat kullanan bir arkadaşımdan incelediğim kadarıyla arayüzün yavaş olduğunu söyleyebilirim.

    lg konusunda küçük bir eksper oldum denebilir. uzun zamandır bu işle uğraşan markaların başında gelmektedir. oled yıllık satışında lider marka lg'dir ve her sene b,c,g serisi olarak 3 ana modelde piyasada dominantlığını sürdürmektedir. mevcut b serileri c serilerine göre daha az parlaktır ve işlemcisi bir önceki nesildir. buda b serisini daha ucuz kılmaktadır. g serisi ise c serisi ile aynı özelliklere sahip olup tv komplesi aynı kalınlıkta devam eder ve özellikle tv'yi duvara asacak kullanıcılar için üretilmektedir. ayrıca hoparlör çıkışı b ve c serisinde 40w iken g serisinde 60w'dir. en çok tercih edileni c serisi olarak düşünebilirsiniz.

    sonyyyy sony. yıllardır hayranlık duyduğum markalardandır. tasarım olarak her zaman benim için 1 adım önde olsa da oled panellerini lg'den temin eder. sony burda yazılım ve ses sisteminde farkını ortaya koymaktadır. kullanıcı bildirimlerine göre sony tv'lerde oluşan piksel yanığı %oranı lg tv'lere göre daha düşüktür. bunun yazılımla doğrudan ilgili olduğunu söyleyebiliriz. ayrıca sony harici hoparlör olarak ana ekranın kendisini kullanmaktadır. bildiğiniz gibi ses kaynakları titreşim frekansı ile duyduğumuz sesleri ortaya çıkarır. sony'deki abiler ana ekran üzerinde bu ses mühendisliğini yaparak ekranı hoparlör olarak kullanmışlar. bu sayede ekranda dönen aksiyon sahnelerinde tam olarak olması gereken bölgeden gerekli sesin oluşmasını sağlamışlar. paranız varsa tercih edilir bir marka fekaaaat lg tv'ler 3 ana kaliteden oluşuyor diyelim, b nin fiyatına sony bulunmaz. c nin fiyatına sony'nin en alt modelini alabilirsiniz olarak fiyat skalası devam eder. tamamen tercih ve bütçe meselesidir.
  • bir allahın kulu da teknik açıklamasını yazmamış.
    nerede mühendis arkadaşlar, sözlük sayısalcı kaynıyordu hani ?

    tanım: dijital gerçeklik, gerçeklik simülasyonu vb kavramları hayatımıza sokmaya başlayan ilk teknolojilerden biri, 2040 yılındaki teknolojiye zemin üretmekte.
  • ekran yanması olayına dikkat edilmesi gereken tv çeşidi. garanti kapsamına girmemektedir.

    https://www.youtube.com/watch?v=m4igapcekqc
  • bunu alıyorsanız hangi marka alırsanız alın orasını bilmem çünkü hepsinin panelini lg üretiyor ama kesinlikle dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. bunları kulağınıza küpe yapın öyle alın. başlıyorum:
    -panel yenileme hızı 120 hz olmalı. bunun kaçarı yok. 10 yıl kullanacağın bir şey alıyorsun. aldığın panel teknolojisi neredeyse kimsede yok. gidip 60 hz panel alırsan diğer led tv'lerin renkleri iyi gösterenini almış olursun. fazlası değil. bak ps5/xbox one 120 hz destekli oyun deneyimi yaşatıyor. elinde oled ile bakar durursun öyle. bu yüzden sakın ama sakın lg a serisi tv almayın. onlar 60 hz panel kullanıyor.
    -paneli 120 hz olan tv'nin hdmi versiyonu 2.1'dir ama ben yine de söyleyim; hdmi 2.1 olmayan oled tv'den uzak dur. 4k 120 fps için hdmi 2.1 gerekli.
    -görüntü teknolojisi olarak dolby vision ve hdr 10+ panele sahip tv al. bak hdr 10 değil hdr 10+ olacak. netflix'te yeni çıkan içeriklerin çoğu dolby vision destekli.
    -tv hoparlörleri bunu pek beceremiyor ama yazılımsal destek açısından dolby atmos destekli tv al. dolby atmos destekli soundbarın ile kullanırsın.
    -earc özellikli tv al. bu soundbara hdmi kabloyla yüksek çözünürlüklü ses yollamanı sağlar. her hdmi girişi olan sounbar da earc desteklemiyor. o yüzden dikkatli ol. soundbarı iyi araştır.
    -bluetooth 5.0 özellikli tv al. bluetooth 4.2 2020'ye girerken öldü bile. halen 2010'lu yıllardan kalan teknolojiyi kullanan tv'ler üretiliyor maalesef.
    -smart konusuna gelince; eğer bir apple tv kullanmıyorsanız lütfen android veya webos olan bir oled tv alın. yani dışarıdan uygulama yüklenebilsin. sana mecbur bıraktığı sayılı uygulama ile kalmamış olursun. ben vestel oled kullanıyorum. kendi linux arayüzü var yani dandik bi işletim sistemi. ancak ben zaten apple tv kullanıyorum yani smarta ihtiyacım yok. bu yüzden yukarıda saydığım tüm özelliklere sahip ama smartı iyi olmayan oled tv aldım. bunun fiyata epey katkısı oldu. 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 15 bin lira kar elde etmiş oldum. aynı özelliklerde 65 inç oled bir tv ile arasında 15 bin lira fark var. sebebi yerli üretim ve android lisansı ödememek.
  • sony'nin bugünlerde, üretimini durdurduğunu açıkladığı tv teknolojisi.

    üretimin durduğuna şaşmamak lazım; zira izmir best buy'da 11" lik bir sony oled tv 11700 tl idi.

    görevliye fiyatta bir yanlışlık olup olmadığını sorduğumda,
    "hayır yanlışlık yok bu ürün dünyada pek yaygın değil, türkiye'ye de bir tek biz getirdik" dedi.

    artık getirmezler sanırım...
  • tavsiye ettigim, evimde bulunan televizyon. 4klisina gerek olmamakla birlikte lg markasini tercih ettik. 6 aydir kullaniyoruz memnunuz. curved modelinin iyiligini anlamamistik ama bir hos oldu.
  • lg 55 inçlik bir aletle ces 2012 fuarinda sahaya inip olayı kişisel şovuna dönüştürecek durum onu gösteriyor.. fiyatta bir güzellik yaparlarsa türkiyede güzel ekmek yerler.

    http://www.techradar.com/…nch-oled-tv-panel-1050426
  • hem plazma tvler kalitesinde doygun siyahlara ve renklere sahip hem de bunu çok az enerji harcayarak yapıyor. biraz daha ucuzlayıp günümüzdeki led tv fiyatlarına inmesini bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap