• insana bol vakit kazandıran şahane program.
    herşeyden evvel format atmadan önce yapılanlar yapılır, aman ha outlook.pst unutulmaya... nasıl yapılacak peki bu imaj alma olayı? (inşallah bir adet fat/fat32 dosya sistemine sahip partition'iniz ve üzerinde yaklaşık 1,5gb boş yeriniz vardır)
    önce c partition'ina winxp kurulur, daha sonra internete girmeden evvel sp1 veya sp2(işbu entry'nin yazıldığı tarihte henüz çıkmamıştır kendisi) yüklenir. antivirüs yazılımı yüklenir. gerekli driver'lar programlar da yüklendikten sonra sistem tıkır tıkır çalışmaya başlamıştır.
    sonra winxp'yi kendinize göre customize edersiniz, (misal ben nefret ederim allı yeşilli taskbar'dan, anaokulu windows'undan, klasik kullanırım eerzaman..)
    her türlü görünüm ayarları yapıldıktan sonra masaüstüne bir txt dosyası atılır ve sisteme kurulduktan sonra neler yapılmış, neler yüklenmiş yazılır, tarih atılır. (ayrıca mydocuments'i sistem harici bir partition'a hedeflemek avantajlıdır. sistemi geri kurduktan sonra mydocuments'in hedefini misal e:\mydocuments olarak gösterirsiniz. yani c'ye herhangi bir restore işlemi öncesi mydocuments'in yerini oynatmanız gerekmez.)
    evet sisteme herşeyi yaptık, yüklenmesi gerekenleri yükledir, görünümü ayarladık(mydocument'in hedefini gerçek yerini göstermedik çünkü o değişebilir, ayrıca büyük yer tutan programları yüklemedik) şimdi elimizden tıkır tıkır çalışan sadece en temel ve sistemi yavaşlatmayan en gerekli programların yüklü olduğu, patchlari ve güvenliği olabildiğince tamamlanmış, ışık hızında çalışan daş gibi windows var. şimdi bu sistemin fotoğrafını çekeceğiz.
    öncelikle daha önceden norton system works ile edindiğimiz veya bir arkadaşımızdan aldığımız norton ghost disketi ile sistemi açıyoruz. bu şekilde direk ghost başlayacak sktir edin, quit ile dos'a çıkın. şimdi ghostpe -split=650 yazalım. ghost'u bu şekilde başlattığımız için ghost ile üreteceğimiz imajlar 650 mb'lik bölümler halinde bölünecek...(ghost başladığında ekrana çıkan key'i bi kenara yazmayı unutmuyoruz) şimdi c'yi gösterelim ve fat partition'umuza c'nin imajını alalım. tam burada ghost afacanı, "imajları sıkıştırılmış olarak mı oluşturayım abi?" diyecek "hayır genç, sıkıştırma" diyelim, diyelim ki imajlarımızı cd'lere yazdıktan sonra ufak bir cd okuma hatası yüzünden herşey heba olmasın, ortalık cyclic redunduncy check hatası dolmasın. işlem bittiği zaman fat partition'imizda 650 mb'lik muhtemelen iki veya üç adet dosya olacak..
    şimdi eeaah bütün gündür bilgisayar başında oturdum sıkıldım patladım diyen arkadaşları düşünürekten şöyle bişey yapıyoruz. kalkıyoruz bilgisayarın başından giyiniyoruz, alıyoruz akbilimizi, gidiyoruz beşiktaşa veya nebilim kadıköy'e(istanbul haricindekiler kusura kalmasın)
    geldik kadıköy'e veya beşiktaş'a(neden buralara geldik? efendim çünkü benim bildiğim en ucuz cd satan yerler burada da ondan). cd satan mekanlardan, ürettiğimiz dosya sayısı miktarında taşaklı cd alacaz. mesela tdk metallic veya onun ayarında sağlam bir marka işimizi görecektir. bu cd'lerin tanesi tarih itibari ile 1,5 milyon tl civarındadır. o cd'lerden alıyoruz 100 tane falan(oha), neyse aldık lazım olduğu kadar, eve geldik.
    imajları bi güzel yazıyoruz bu canafar cd'lere. elimizde iki veya üç adet imaj cd'si oldu. bu cdlerin kapaklarına bir güzel yazıyoruz, bu sistem nedir, ne yüklenmiştir diye, tarih atıyoruz. yukarıda "ghost başladığında ekrana çıkan key'i bi kenara yazmayı unutmuyoruz" demiştik o key'i diskete de yazabiliriz ama cd'nin kapağına yazıyoruz.
    şimdi elimizde disket var ayrıyeten üstlerinde ne olduğu güzelce yazılı 2 veya 3 adet cd var. onları bir arada güzelce öpüp, kütüphanemize kaldırıyoruz.
    tamam, hurraa şimdi sıçabilirsiniz windows'un içine, istediği kadar yavaşlasın ibne, topu topu bir kaç yedekleme yapıp, toplamda yaklaşık 20 dakika içinde o size özel hazırlanmış canavar windows'unuza geri dönebilirsiniz.nihahaha imajımız var olm mis mis... daş gibi..
  • benim gibi makina hafiften tekleyince bile sistemi uçurup yeniden kuran bünyeler için olmazsa olmaz programlardan biri. zamanında her ghost atacağım* zaman desktop, my documents, favourites gibi c:'de bulunan dosyaları yedekler ardından çalıştırırdım. daha sonra tweakui ile yukarıda saydığım klasörlerin pathlerini değiştirebileceğimi farkettim ve d:\documents diye bir klasör açap bütün hepsini bu klasörün altında gösterdim. desktop ve diğer klasörler d:\ den çağrıldığı için ghost attıktan sonra masaüstünde ne varsa geri gelir oldu*.

    tweakui (146kb) : http://download.microsoft.com/…kuipowertoysetup.exe

    desktop'ın path'i değiştikten sonra restart atılana kadar masaüstüne oluşturduğunuz dosyalar yenile demeden görünmüyor, heyecan yapmayın. ilk restart da kendine geliyor.
    tweakui'de bu ayar nereden yapılıyor diyenler için: http://img9.imageshack.us/…9/5268/confustweakui.png

    edit: sonradan acronis true image'ı keşfettim. daha başarılı. yalnız yinede partition dan partiona başka bir makinanın diskine kopyalama yaparken ghost'un üzerine yok. eğer kendi makinanızın disklerinde kullanacaksanız acronis true image daha uygun.
  • kablo net manyai olduktan sonra download upload da kesmez hale gelince "disq sende bi makinayi disketle acalim, benim evdeki makinadan ghostla sistem aktaralim" cumlesini sarfettiren super guzel , pratik program.
  • bilgisayarcıların teknik servislerinde oldukça yaygınlaşan bir program. saatlerce yok partitiondu, yok windows kurmaydı falan uğraştırmadan, toplama işlemi biten bilgisayarı on dakika içinde kullanıma hazır hale getirmesiyle bayağı meşhur olmuştur.
    bazı teknik servisler, kurduğu bir sistemin disk image'ını alır ve daha sonra satacağı bilgisayarlar için soteye bir yere koyar. ardından da belirli bir süre bu image dosyasına tıpatıp uyan konfigurasyonlarda bilgisayar satmaya çalışırlar. bilgisayar almaya gittiğinizde, "şu kart şu model olsun" dediğinizde, "aynı fiyata öbüründen takalım, daha performanslı" derlerse bunu iyice araştırın. çünkü, arkadaşın götüne windows kurmak zor gelmiş ve size bu lafı yumurtlamış olabilir.
  • bu ghost olayına kendini çok kaptırmış bi program,tray bardaki ikonu bile görünmez oldu.
  • 10 dakikada cillop gibi bir windows sunan, harika proğram.
  • ghost 2003'ün sata disklerde bazen kilitlendiği yahut tanımadığı söyleniyor fakat komut satırına:

    ghost -noide

    yazarsanız sata disklerde kilitlenme diye bir şey kalmaz haliyle tanımama da. bir de üst sürümü kullanmayıp sadece ghost.exe'yi kullanıyorsanız (benim gibi) 98 açılış disketinin ntfs partitionları tanımadığından hareketle ghost'un da tanımadığını düşünürseniz yanılırsınız. benim gibi eski kafalıysanız makineyi 98 ile boot edip cd'den ya da disketten okutacağınız ghost.exe'yi çalıştırın işinizi görün.
  • 9.0 versiyonu ile makineyi reboot etmeden, windows üzerinde image alabilmeyi sağlayan can kurtaran.

    (bkz: candır)
    (bkz: beynin image'ini almak)
  • 9.0 versiyonundaki ibnelikler:

    program kendi icinde image alırken "v2i" uzantili yaratiyor image'leri ve o image dosyasından restore etmeye kalkarsanız belirtmis oldugunuz v2i uzantili image dosyasi icin:

    "bu kodumun dosyasi <caps>v2i</caps> uzantili degil, o yuzden de backup image degil" seklinde salak bi hata veriyor. eh bu durumda v2i uzantili dosyalarin uzantilarini buyuk harfli olarak rename ediyorsunuz ve bu problem ortadan kalkiyor.

    bunun disinda windows altinda ghost ile "restore drive" yapmaya kalkarsaniz bunu da yemiyor, benden soylemesi. bi ton vakit kaybettim bunu yapabilmek icin en son care olarak ghost cdsi ile makineyi boot edip "restore drive" yaptim ve sonunda calisti.

    ayrica sata desteginin olmamasi da acronis'in ekmegine yag surmekte.

    kisacasi versiyon 9.0'un bir ton abidik eksiği ve gediği bulunmakta gördüğüm kadarıyla. bu nedenle özetle;

    9.0 versiyonu kullanılırken dikkat edilmesi gereken programdır, aman diyeyim.
  • acronis true image gibi güzel bir program varken paragon drive copy ile birlikte başarısız programlar sınıfında. basit bir drive kopyalama işini 14. versiyonunda diğer hard disk biraz küçük diye beceremedi.
hesabın var mı? giriş yap