• noroloji ile karistirilmamasi gereken psikoloji dali. bir ornekle aciklamak gerekirse, bir trafik kazasinda basina darbe alan bir adam hastaneye kaldirilir ve tedavi altina alinir. hastanede darbe sonucu beyninde olusan fiziksel hasari tesbit eden ve tedavi eden sahis bir norolojisttir. bu hasardan dogan zihinsel sorunlari gozlemleyen ve tedavi eden kisi ise bir noropsikolojisttir.

    bilissel psikoloji ile baglantilari olan bu bransta, beynimizin davranislarimiza ve dusunceleremize nasil hukmettigi arastirilir. noropsikoloji ile ugrasanlar, psikoloji bilimindeki diger bolumlerle ugrasan insanlardan daha cok kazanir, ama o mertebeye ulasmak icin daha cok okumak zorundadir. hatta 2016'ya kadar amerika'da noropsikolojistlerin gelirlerinin %15 gibi ucuk bir orana kadar artacagi tahmin edilmektedir ki, zaten yilda 70 ila 80 bin dolar gibi bir para kazanan bu insanlar, bu artis ile tip okumadan tip okumus kisiler kadar kazanabilecekler.
  • psikiyatri ile psikolojinin bir arada çalışabildiği tek disiplin.
  • beyin-davranış ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır.
  • "what you see is what you believe"

    motivasyonlarımız ve arzularımız, algınızı iki şekilde etkiler:

    algısal önyargı: motivasyonlarınızın algılarınız üzerinde yukarıdan aşağı bir etkiye sahip olması

    tepki önyargısı: görmek istediklerinizi görmek

    bunun bir nedeni, psikologların "dikkat filtresi" olarak adlandırdığı şeydir. beynimiz bir seferde yalnızca belirli miktarda bilgiyi, saniyede yaklaşık 120-150 bit işleyebilir.

    başka biriyle yapılan bir konuşmanın saniyede 60 bit beyin işleme gücü kullandığını düşündüğünüzde, bu, etrafımızda olup biten her şeyi işlemek için çok fazla algı gücü bırakmaz.

    https://www.psychologytoday.com/…e-what-we-want-see
  • birçok yazar burada nöropsikoloji değil; nörobilim, bilişsel nörobilim vs anlatmış. nöropsikoloji en basit tanımıyla beyin hasarları, nörodejenaratif hastalıklar ile davranışın ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. klinik nöropsikoloji bu hastalıkların tanısı ve tedavisinde de rol oynar.
  • beyin ve ogrenme arastirmalarini da iceren multidisipliner bir alandir. massachusetts institute of technology dun yas ilerledikce insanlarda ogrenme isteginin azalmasina sebep olan beyindeki sinirsel aglari bulunduklarini acikladi . bir sonraki asama, bunun ilac ile mudahale edilebilir olup olmadigi olacak ve ogrenmenin yasi yok mottosu da gerceklesmis olacak.
  • genellikle psikiyatrik (örneğin, depresyon), nörogelişimsel (örneğin, otizm spektrumu) ve nörobilişsel (örneğin, travmatik beyin hasarı) bozuklukları ile ilişkili güçlüklerin olduğu bir kimsede bilişsel kuvvetler ve zayıflıklardan kaynaklanan bilişsel, davranışsal ve duygusal eksikliklerle ilgilidir . bu, klinik öncesi doktora stajına ek olarak doktora sonrası eğitim ve denetim gerektirir.
  • uzunca bir zaman önce nöropsikolojiye epey kafa yormuştum nöropazarlama üzerine çıktığım yolculuğun neticesinde. şimdi ise uzak kaldım çokça, edindiğim bilgiler en dip köşelerine gitti beynimin, çağırsam gelmezler oradan, köprü altı hayatı yaşıyorlardır, ölmüştür bile belki bir çoğu. zaten karanlıkta kalmışlardır, elektrik gitmiyordur, pek bir ömürleri yok yani.

    velhasıl bu alanda makale önerilerinizi beklerim ilgili arkadaşlardan. esenlikle.
  • söylemesi havalı, okuması zor, zamanında mezun olması neredeyse imkansiz bölüm. diğer yazarların da bahsettiği üzere psikolojinin en bilimsel alanı olup terapiden ziyade bilim insanı yetiştirmeye yöneliktir. bu alanda ilerlemek isteyen kişi kod yazma ile, araştırma yöntemleri ve istatistikle bol bol çalışacağını göze almalıdır.

    psikoloji mezunlarını bu yönden zorlayan bölüm disiplinlerarası olması açısından eğlencelidir. insan-bilgisayar etkileşimi* veya beyin-bilgisayar arayüzü* araştırmalarını örnek verecek olursam kişinin bu denli zor bölümü okuma hevesini bir nebze açıklayabilmiş olurum sanırım.

    hayli fütüristik, black mirror-vari bu bölümü okuyunuz okutunuz. belki ileride yapay bilincin temellerini atmaya katkıda bulunmuş bilim insanları ordusunda siz de yerinizi alırsınız, kim bilir!
  • beynin mevcut yapısı ve şeklinin, insanın psikolojik durumuyla ilişkilendiren alt bilim dalı. beyindeki fiziksel hasar, cerrahi müdahale yada anatominin beynin psikolojik fonksiyonlarıyla karşılaştırır, yorumlar. cerrahi müdahalenin ne yönde etkisi olduğunu araştırır. önce-sonra kıyaslaması yapar psikolojik ve nörolojik olarak. hafıza testi buna basit bir örnektir mesela.

    psikoloji biliminin olmazsa olmazıdır nöropsikoloji. günümüzde her rahatsızlığın kesin cevabı bulunamamış olsa da neden-sonuç ilişkisinin varlığını kimse inkar edemez.
hesabın var mı? giriş yap