• sloven sosyal bilimci slavoj zizek’e göre norman bates’in evinin üst katı onun süperegosunu, giriş katı egosunu ve bodrum katı da idini simgeler. annesinin odasının bulunduğu üst katta norman, annesi gibi davranır, onun gibi konuşur, onunla sohbet eder. ikiye bölünmüş olan karakterinin 'anne' kısmını üst katta canlı tutar. norman bates, evin giriş katında kendisi gibi davranır. filmin bir sahnesinde motelden ayrılıp eve gelir; kapıdan girer ve annesine bakmak için yukarı çıkmak üzereyken vazgeçer; evin giriş katındaki mutfağa gidip oturur. her şey normaldir, norman kendisi gibidir. bodrum katı ise norman’ın idini simgeler. annesini öldürdükten sonra bodrum katındaki meyve kilerinde saklamıştır. bodrum katını norman’ın engellenmiş duygularının olduğu yer olarak görebiliriz.
  • ruh sağlığı oedipus complex ile de açıklanabilen karakterdir. babasının erken ölümünden sonra annesinin tek erkeği olarak yaşayan ve büyüyen norman, bu süre zarfında annesini aşırı bir biçimde sahiplenmiş, evde başka erkek olmadığı için de adeta onun kocası gibi olmuştur. üvey babasını öldürmesinin nedeni de annesine karşı hissettiği bu tehlikeli bağdır. çünkü annesinin yanına artık kendisinden başka hiç bir erkek yaklaşmamalıdır. ama hızını alamamış ve hayatının en büyük hatasını yapıp bu cinnet sırasında annesini de öldürmüştür. ama annesine duydukları o kadar büyüktür ki benliği bu cinayeti hiç olmamış gibi algılamış ve norman artık annesini ya evin, ya da kendisinin içinde hissetmeye başlamıştır.

    tek başına kalmasına rağmen bir kızla beraber olmaması da yine bu kompleksten gelmektedir. çünkü annesi norman'a ihanet edemeyeceği, başka bir erkekle yakınlaşamayacağı gibi, norman da annesiyle aynı cinsiyeti taşıyan birine yaklaşamaz, onu kabullenemez. bu yüzden de biraz içine soktuğu annesinin dürtmesi, biraz da annesine olan bağlılığı sayesinde kendisine yaklaşan kızı öldürüverir.

    kızın ölümü norman için aslında bir felaket değil, bilakis iyi bir sondur. çünkü bu cinayetle annesine ihanet etmemiş, onun tek erkeği olma sözünü tutmuştur..
  • --- spoiler ---

    annesinin kılığına girdiğinde ciddi ciddi beni geren karakter. bir de psycho filmindeki rahat, çocuksu tavırları, filmdeki diğer erkeklerden hem fiziksel hem fikir konusundaki farklılıkları hep dikkatimi çekmiştir. filmin o soğuk kasvetli havasında tek sıcak gülümsemeye sahip kişinin o olması da karakterin korkunçluğunu kat kat arttırıyor.
    mother deyişiyle sonsuza dek aklıma kazınmıştır.
    --- spoiler ---

    yeni dizi bates motel'de freddie highmore tarafından pek te güzel canlandırılmaktadır.
  • dizideki hali tam bir hımbıl. onca insan nasıl ilginç bulup yakınlık gösteriyor anlamıyorum. tanıdığım biri olsa sandalyeye bağlayıp ellerim uyuşana kadar tokatlarım. eser yenerler, ibrahim büyükak ve oğuzhan koç'tan sonra gördüğüm en itici ve lüzumsuz insan.
  • don vito corleone'den sonra sinema tarihinde en sevdiğim film karakteridir. ed gein'den esinlenilmiştir. kitapta, cinayetlerden sonra bayılıp yarım saat sonra uyanır ve cinayetler için annesini suçlar. filmde bayılma olayı yoktur. devam filmlerindeki norman bates'i resmi norman bates tarihine dahil etmemek gerekir. taksidermi ve kuş takıntısı bile tek başına psikolojik profilini çıkarmak için yeterlidir.
  • sinema tarihinin en iyi karakteri.

    "mother! blood!"
  • kafesteki kuş gibidir. hem sembolik olarak, hem de literal olarak.

    kuş gibi yer yemeklerini. gagalar resmen. kendi zihninin kafesinde hapistir.
  • bodrum civarı otellerde iş arayan, tertipli, düzenli uysal insan. yalnız, bazı psikolojik sorunları var.
  • bates motel'i işleten eli yüzü düzgün genç bir abimizdir. motel'den kalan vakitlerini annesine bakarak geçiren, içine kapanık ve oldukça duygusal abimizdir. motel'e yolunuz düşerse arka tarafında bulunan turistik yerleri ziyaret etmenizi öneririm.
hesabın var mı? giriş yap