• nocturnus deyince akla ilk gelmesi gerekenler ve bağlantılı bazı isimleri söyleyim . florida, (teknik)death metal, synthesizer, sci fi, morbid angel yeter...
    nocturnus kurulur kurulmaz zaten sükse yapmıştı çünkü bu kadroda grup için belli bir popülarite sağlayacak bir isim zaten mevcuttu mike browning; kendisi trey azagtothla beraber morbid angelı kurdu(1983), daha sonra da ayrıldı (tipik bi olay), mike davisinde kurucusu olduğu nocturnusun temellerini attılar. nocturnus 1988 yılında ilk demosunu çıkardı science of horror kadrosu: mike browning - davul & vokal, mike davis - gitar, gino marino - gitar, jeff estes - bass, louis panzer - klavye. bu arada grubun kurucusu olan gitaristi, mike davis, yabana atmıyoruz kendisi florida piyasasında abi gel bizimle çal diye peşinden koşulan dehşet gitaristlerden. gözlerden kaçmamıştır umarım mike browning davul vokaldir grupta. demo çıktı 4 parça vardı ve demo kapağı o kadar sade ki görmeniz gerek bugün bizim gibi işte şöyle baskılı, renkli kapak, yok cillop resimler, parça sözü, falan olayı yok. bir logo biyografi ve gruptan bir mesaj, gelecek albümle ilgili, üstelik hepsi bir saman kağıt üzerine basılmış. bu çok önemli bir nokta çünkü muhtemelen bu yazıyı okuyacak insanların çoğu bu grubun adını bile duymadı sebebi ise bu belki aşırı mütevazilik ve underground olmaları. inanılmaz bir şey ama nocturunus, florida dışında bir iki konsere gitmiş bir grup (bolt thrower ile bir avrupa turnesi var fakat çok kısa sürmüş) die hard fan kitlesine sahip olmasına, earacheden 2 albüm çıkartmış olmasına rağmen kelimenin tam manasıyla underground.

    demo çıktıktan 2 yıl sonra earache etiketiyle debut albüm çıkar the key. ortalık toz duman olmuştur muhtemelen.albüm çıkmadan önce gino marino gider ve yerine daha dehşet bir gitarist gelir sean mcnenney, bu nocturnusu daha da dehşet bir gitar şovu yapılan grup haline getirmiştir. albüm konsept bir içeriğe sahip açıkcası sci fi bir konsept, gelecek ve cyborglar yeryüzünde dinin yok oluşu ve chaos. the key üzerine biraz yorum yapmam gerek; ilk parçadan itibaren klavyeleri duyunca "bu ne yaaa!!" dedirten bir parça ile başlıyor. klavyeler bugün bazı tarzlarda olmasa bile bu tarz bir death grubunda şüphe uyandırabilecek cinsten.(bak 2 gün sonra dönecekler denir)
    o zaman için alınan tepkiler ve değişen bazı şeyler oldu. tepkiler death metal gibi extreme bir tarzda klavye kullanımı idi aslında klavye demek çok basit tam olarak bir synth.(çısta çıstak değil). değişen şey bugünün death ve black metalinde yada extreme metal türlerinde keyboard kullanımının başlamış olması(bazı black gruplarında gayboarddur). bu yüzden nocturnus bir ilke de imza atmış oldu. başka ilklerede imza atmıştı tabiki technic death metal (progresif değil teknik) diye bir türü başlattı sanırım başkada yapabilen yok :)). bir ilk daha sci fi konsept kullanımı başladı artık bi çok grup kullanıyor (bkz: hypocrisy).

    nocturnus the key ile ortalığı kasıp kavurmuş çok kısa bir süre 2 yıl sonra (2 yıl içinde diğer albümün çıkması konser işlerinin çok kısa sürdüğünün ve az sayıda olduğunun kanıtıdır) buna ne desem, kült albümleri thresholdsu çıkardılar (earache 1992). thresholds bir önceki albüme göre produksiyon açısından artılar taşıyordu .ama bu albüm çıkana kadar bazı problemler yaşanmıştı, konser performanslarında grupta davul ve vokalin aynı kişi olması bu iki olayda aksaklıklar çıkarmaya başladı (ne yapacan vokalist bulacan o zaman) bu yüzden mike browning davul çalmaya devam etti vokal görevini ise dan izzoya devretti. iyi de olmuştu albümdeki vokaller the keye göre daha iyiydi.
    albüm çıktı florida ve çevresinde konserler olurken basscı değişti jeff estes gruba dahil oldu.(amma adam değişti hiç ii değil.) thresholds da ise sadece sci fi değil bazı okült içerikli liriklerde vardı.(albümün introsu zaten sümerce ayinlerden alıntılarla açılıyor). bu albümde bir de enstrümental parça vardır ki bu parça ile olgunlaşmış kendini gitarın allahı sanan jazz ve blues gitaristlerine bakın sizin yaptığınız bütün numaraları biliyoruz ama ...tir et beş para etmez biz takılalım demişlerdi.

    bundan sonra nocturnusun yolu açıktı fan kitlesi artmaya başladı.(internette ispanyolca portekizce latin amerika dillerinde fan sitesileri dahi bulunuor). 2 parçalik bir ep geliyordu nocturnus. grup earache ile olan anlaşmayı iptal etti ve 1993 senesinde ep moribound etiketiyle çıktı. (grup earache’den nerdeyse nefret ediyor bunu netteki bazı röportajlarda okudum. özellikle promosyon yapmadığı konusunda şikayet ediyorlar.???).ve yine kötü bişiler oldu eleman değişikliği james marcinek - davul, emo mowery - bass. mike browning gruptan atıldığı için bu tarihten sonra nocturnusa kan kusan bi adam haline gelmiş. epde ki 2 parça mummified ve posses the priest‘i albümleri dinleyip fikir sahibi olduktan sonra dinlediğinizde tamam nocturnus bitirdi piyasının allahı olacaklar derken çok kısa bir süre içinde dağılırlar. (bok var ya! dedim ben o kadar eleman değiştirmeyin diee.)

    bundan sonra nocturnusu sadece fanları hatırladı ve onun adını yaşatmak için çalıştılar özellikle trey azagtoth(morbid angel) zırt bırt her yere, konserlere hatta son albümlerinin fotolarında(bkz: gateways to annihilation) dahil nocturnus tişörtlerini giymişti. şunu belirtmeden geçemem hala geçerli nocturnusa benzeyen yada death metal piyasasında onlara rakip olabilecek, benzeyen bir tane bile grup yok. onların metal piyasasında özellikle extreme tarzlara getirdikleri devrimsel nitelikteki ögeleri ise bir çok grup benimsemiş ve kullanıyor ve son derece normal karşılanıyor artık.

    2000 yılında season of mist etiketiyle etheral tomb nocturnus fanatikleriyle 7 yıldan sonra buluşuyor(eski fanları coşmuştur herhalde). son kadroda yine bir farklılık var rick bizarro davul çalıyor ve vokalleri basscı emo üstlenmiş. önceki nocturnus albümlerini dinlemiş olup etheral tombu ilk dinlediğinizde başta nocturnus olduğunu anlamayabilirsiniz çünkü soundda bazı değişiklikler var. öncelikle ilk parça albümdeki en hızlı parça onun dışında albüm genel olarak yavaş daha mid-tempo bi yapıya sahip ama yavaş deyince yanlış anlaşılmasın yumuşamış değiller(bkz: deicide). sci fi konseptlere devam, synthlere devam bir fark var ama sound dehşet verici karanlık tamam bu sefer uzaylılar dünyayı işgal ettiler hepimiz ölecez havasında.
  • "başımıza taş yağacak" temalı bir grup. selametler diliyoruz kendilerine..
  • grup hakkinda atip tutanlarin ba$larina ta$ yagdigi sikca gorulmu$tur.
  • grubun tarihindeki elemanlar:

    dan izzo - vocals
    mike davis - guitars
    sean mcnenney - guitars
    emo mowery - bass,vocals
    jeff estes - bass
    louis panzer keyboards
    mike browning - drums,vocals (bkz: morbid angel)
    james marcinek - drums
    rick bizarro - drums

    official siteleri http://www.nocturnus.com/
  • (bkz: mummified)
  • lord belial'un 2005 te çıkarttığı nocturnal beast albümünde bir parça.

    shadows spread slowly across the sinister plains
    the sun no longer shines - obscurity arise

    hear me now - open up the hours of darkness
    i summon the evil spirits of shadows (shadows)

    the curtain of false reality falls yet one more time
    revealed is the frozen and gloomy unclothed night

    nocturnus - obscurity arise

    the full moon offer its radiance as guidance
    behold the night and its wretched creatures

    nocturnus cantus, spero sum tenebrae
    ego evocatio malum ad cantito nocturna

    nocturnus - obscurity arise

    obedio coram formulae solvere tenebrae
    eo superba in malitia, spero sum nocturna

    nocturnus

    hear me now - open up the hours of darkness markeringar
    i summon the evil spirits of shadows (shadows)

    guided by the full moon i sweep the blackened sky
    cleansing the night of the last remaining light
  • (bkz: bc-ad)*
  • death metal diyince akla gelmesi gereken gruplardan. ne yazık ki grubun ömrü çok az albüm yapmaya yetmiş. bir reunion yapsalar da tadına doyamasak.
  • earache recordsa zamanında yüklü bir miktar para yollayıp, her bir yanında, özellikle kollarında sıralanmış pentegramların olduğu tişörtünü almış ve 90 başlarında götü ata ata gebze harem hattında işe giderken giymiş bir iç anadolu rakçısı olarak diyeceğim şudur ki, anan gibi saç uzatma nocturnus baban gibi bıyık bırak!
  • zamanının ötesinde müzik yapan bir grupmuş, değerinin bilinmesi gerek. children of bodom'un nocturnus'tan etkilendiği yazıyor orda burada, ki hakikaten bodom dahil bir çok gruba ilham vermiş adamlar.
hesabın var mı? giriş yap