• günümüz tabiriyle söz gelimi içişleri bakanlığına denk olan, fakat bünyesinde kamu düzeninden, toplum polisine, sınır güvenliğinden, ulusal ve uluslararası istihbarat güvenliğine birçok birimi barındıran muazzam devlet aparatı. stalin'in estirdiği terörde çokçalarının kellesinin gitmesine sebep olmuştur. selefi cheka'dan, halefi kgb'ye evrilmiştir. yöneticileri için:

    (bkz: genrikh yagoda)
    (bkz: nikolai yezhov)
    (bkz: lavrentiy beria)
  • sınır koruma, gümrükçü karışımı sovyet organizasyonu.
  • rus. narodnij kommisariat vnutrennih del
    ing. people’s commissariat of internal affairs

    1930'lu yillarda rusya'da cia + fbi gibi cali$mi$ gizli (politik) polis orgutu.

    (bkz: cheka)
  • ikinci dünya savaşı'nın bitimiyle kgb'ye evrilen sovyet istihbarat grubu.rivayet odur ki 1941'den sonra doğu avrupalı siviller en çok iki şeyden korkarlar, ss karası ve nkvd yeşili...
  • 1930-50'li yıllarda sibirya'da bulunan gulaglara gönderilen siyasi suçluların neredeyse hepsi nkvd istihbaratıyla toplanmıştır.
  • nypd değil. troçki'yi öldüren ajanlar organizasyonu.
  • (bkz: nagant)
  • 1934 ile 1945 arasında stalin rejiminin iç güvenlik ve istihbarat dairesi.üçüncü reich'ta nkvd'nin yaptığı işi gestapo ve ss yapmakta iken sovyetlerde bu işleri nkvd tek başına gerçekleştiriyordu.hem ülke içinde hem ülke dışında istihbarat topluyor ve çeşitli fişleme çalışmaları yapıyor,hem rejim düşmanlarına suikastler düzenliyor (en ünlüsü troçkidir), hemde allgemeine ss gibi toplama kampı benzeri gulagları inşa edip,yönetiyordu.bu gulaglar sovyetlerde ismi dehşetle anılan bir kamp sistemiydi.nkvd'nin fişledikleri kişiler çok kolay bir şekilde sibiryada ki ''gidenlerin çoğunun geri gelmediği'' gulag çalışma kamplarına gönderiliyordu.bu kamplarda ne kadar kişinin öldüğü hala belirsizliğini koruyor.en iyimser tahmine göre toplam 1 milyon civarı insan hayatını kaybetmiş.

    ayrıca nkvd'nin waffen ss'e benzer şekilde jandarma tümenleri de mevcuttu.her ne kadar bu jandarma birlikleri waffen ss ile mukayese edilebilecek derecede seçkin ve savaşçı birlikler olmasa da cephe hatlarına gönderildikleri durumlar da olmuştur.lakin görevleri genellikle cephe gerisinde güvenliği sağlamak ve kızıl ordu birliklerinin kaçmasını önlemekti.

    nkvd çok acımasız bir teşkilattı.1930'larda büyük temizliki gerçekleştirmiş ve binlerce kızıl ordu subayını infaz etmiş, onbinlerce muhalifi gulaglara sürmüştür.katyn katliamı en ünlü harekatlarından birisidir.bunun dışında wehrmacht barbarossa harekatını başlatınca da kızıl ordunun boşalttığı bölgelerde ki mahkumları infaz etmişlerdir.onbinlerce mahkumun öldürüldüğü düşünülüyor ama net sayı yine meçhul.internette nkvd'nin geride bıraktığı ceset yığınlarının görüntüleri kolayca bulunulabilir.buraya ekleme gereği duymuyorum.

    bu acımasız örgütün 00689 ve 00447 gibi order 66 benzeri ünlü emirleri de vardır.bunu da buraya bir dip not olarak ekleyeyim.her iki emrinde açıklaması uzun süreceği için burada tek tek açıklamayacağım.ancak biraz araştırma ile nkvd'nin hasımları gestapo ve ss'ten aşağı kalır yanının olmadığı hemencecik anlaşılacaktır.
  • (bkz: kgb)
hesabın var mı? giriş yap