• yaklaşık beş bin km yaptım bunun 2018 5 koltuk 4x2, 1.6 dci 130 bg x-tronic üst donanım paketi modeliyle. almak isteyen varsa gözlemlerimi anlatayım.

    öncelikle bmw, audi gibi markaların suv modelleriyle elbette kıyaslanmayacak araç. yani abes kaçar q serisiyle falan xtrail'i kıyaslamak.

    öte yandan duster'ın makyajlısı denmiş, bu da vicdansızlıktır. o kadar da değil. duster çok altta kalır bunun yanında.

    bu sınıfın en iyisi skoda kodiaq, bunu zaten aşağı yukarı herkes biliyor. xtrail'i ise 5008 ile kodiaq'ın arkasında ikinci sıraya koyabiliriz diye düşünüyorum.

    yakıt tüketimini, ani hızlanmalar (ışığa yetişeyim, yol baş basayım gibisinden) yapılmazsa şehir içinde 7,5 litrede tutmak mümkün. ki zaman zaman ortalamada 6'nın altına düştüğüm de oldu. şehirler arasında ise 90 km sabit ile 6'nın altında kalıyor.

    motor dizel, içeri ses geçiriyor -ama rahatsız edici düzeyde değil. ani hızlanmalar için pedalı köklemek gerekiyor -araç vites düşürüp kendini ileri atıyor- veya manuel'e geçebilirsiniz. yani biraz hantal. sedan seriliği yok araçta. ama yokuşlarda, dağa tırmanırken örneğin, kesinlikle bağırmıyor veya full yüklü iken zorlanmıyor. çekişi iyi. hızlanması biraz sıkıntılı. vites geçişlerini hissettirmiyor, zaten klasik şanzıman yok.

    kasislerde ve bozuk yollarda fazla sarsmıyor. yerden yüksekliği de iyi, özellikle arka tampon daha da yüksek, geri yanaşırken kaldırıma kadar tekeri güvenle getirebiliyorsunuz. ama arka teker dingilleri aracın en alçak noktası. bir karış kadar yerden. yani yavaş geçişlerde çoğu engelde sıkıntı yaşamazsınız ama arazide dikkat etmek lazım --ki zaten 4x4 modeli türkiye'de satılmıyor ne işiniz var arazide. (edit: 2019 düz vitesi satılıyor 4x4)

    çok fazla şehirler arası yol gittim, virajlarda savrulma hiç yaşamadım ama hızlı araç kullanan biri değilim, bunu not düşeyim. rüzgarlı alanlarda, viyadükler gibi, sarsma da yaşamadım. ani manevra hatırladığım kadarıyla hiç yapmadım (köpek çıktı birden sağa kır gibi). 'emin olmamakla' birlikte sanırım bir kaplumbağa gibi bir şeyden kaçtım, 100 km kadar hızla, savurmadı. youtube'da birkaç test var ani dönüşlere ilişkin, iyi yorum yapmışlar genelde.

    iç mekan olarak;

    öncelikle iç mekan geniş ve ferah. "bu kadar geniş suv görmedim" demiş biri ama öyle çok da abartılı bir genişliği yok. ama geniş mi? geniş. opel'in modellerine göre falan gayet geniş hem de. sanırım 3008'den de geniş. darlamıyor. tavan yüksekliği de iyi. bagaj da yeterli.

    arka koltuklar, ön koltuklara göre yüksekte. yani sürücü koltuğunu en yukarı çıkarsanız dahi arka üçlü yine yüksekte kalıyor. bu güzel bir his vermiş. sadece iki kere arkada yolculuk yaptım ama cam tavan da düşünülürse gayet aydınlık ve ferah bir his veriyor. keyifli.

    direksiyonda elektrik desteği var. yumuşak. yormuyor.

    sürüş güvenliği bence bu sınıfta yeterli. kör nokta radarı var, kör noktadaki araçları görsel ve işitsel olarak uyarıyor. otomatik fren sistemi var, iki kez deneme imkanım oldu, gayet tutarlı. ama birinde tampona hızla gelen kuru yaprağa kısa bir fren bastığını da belirteyim. şerit takip sistemi var, yalnız direksiyonu kumanda etmiyor sistem. bu bence eksi bir özellik. araçta otomatik park sistemi var yani direksiyon kumandası sistemi hazır ama şerit takipte bu kullanılmamış.

    arka çapraz trafik kontrolü var, geri çıkışlarda çapraz olarak uzak mesafe kontrolü yapıyor gelen giden var mı diye. 360 derece görüş sistemi var, başarılı. yine kameradan hareketli nesneleri de algılıyor -sonara yakalanmasalar dahi.

    eco mod seçeneği biraz yakıt tasarrufu sağlıyor. şehir içinde öneririm. start-stop da randımanlı çalışıyor.

    4x4 modellerinde yokuş iniş-çıkış destekleri de mevcut(muş).

    arka bagaj kapağı otomatik açılıp-kapanıyor. bunu ön konsoldan, anahtardan veya bagaj üzerinden yapabiliyorsunuz. manuel'e de alınabiliyor. yine bagaj kapağının açılış yüksekliği ayarlanabiliyor.

    kapılar araçtan uzaklaşınca otomatik kilitlenmiyor. bunun yerine kumandadan basmanız veya sürücü veya yolcu tarafındaki (ve bagaj kapağındaki) kilit düğmelerine basmanız gerekiyor.

    hava yastıkları sürücü, yolcu, orta gibi standart. ayrıca arka pencereleri de kapsayan yan perde yastıkları var.

    stepne arka bagaja gömülü. burada bir de bas sistemi var. 7 koltuklu modellerde bas yok.

    7 koltuk bu sınıftaki tüm modeller gibi çocuklar için. yetişkin oturamaz oraya çünkü zaten ayak mesafesi derinliği falan bir şey yok.

    bagaj modüler. iki tane ara tahtası var. bunları yan yana, alt üst vb koyarak bölmeler oluşturabilirsiniz.

    yan aynalar otomatik açılıp kapanıyor, ısıtma da var. far yıkama sistemi ise yok. 4x4'lerde mevcut. belki ek paketle de alınabiliyordur, bilmiyorum.

    otomatik park sistemi -eh. kullanmaya çalıştım 7-8 kez. hiçbirinde park edemedi. yani bunu park edebilmeniz için açık alanda olmanız lazım. diyelim sağ tarafa park edeceksiniz. araç soldaki engelleri göremiyor -çünkü uzaktalar. bir park planı yapıyor, ona göre hareket ediyor, bakıyor solda engel var. yeni plan yapıyor. böyle sürekli bir git gel yapıyorsunuz. 360 derece ve sonar sistemiyle zaten yeterince iyi park edebiliyorsunuz. otomatik parkı daha iyi çalışan modeller var. xtrail'inki açıkçası kullanışsız geldi.

    lastik basıncı gösterge panelinden kontrol edilebiliyor. tabela tanıma sistemi, otomatik silecekler ve otomatik farlar var. ancak far ayarı biraz eski sistem. karşıdan araç geliyorsa uzunları kapatıyor. ama benzer modellerde artık uzun farı tamamen kısmak yerine mesafesini ve şiddetini düşüren sistemler var.

    4 kapı penceresi de elektrikli ancak sadece şoför penceresi otomatik. diğerlerinde sürekli basmanız lazım. yine kontak kapalıyken ne pencereler ne de tavan hareket etmiyor. aracı durdurmadan önce hepsini kapatmalısınız. kontağı kapattınız, araçtan indiniz bir baktınız ki "aaa pencere açık kalmış". anahtardan kapatamıyorsunuz. gidip kontak açmanız lazım. malzemeden mi tasarruf yoksa güvenlik gerekçesiyle yapılmış olabilir mi, bilmiyorum.

    anahtar üzerinden uzun farları yakamıyorsunuz. ayrıca harekete duyarlı kilit de yok (araç harekete geçince kapılar otomatik kilitlenmiyor). ama sürücü tarafında merkezi kilit var (olsun artık tabii). yalnız merkezi kilit olsa da kapı kilitlerini manuel olarak açabiliyorsunuz. dolayısıyla çocuğunuz varsa, eski sistemle kapı kenarındaki çocuk kilidini kullanmanız lazım.

    açılır tavan güzel, arka koltuğa kadar uzanıyor ve orta konsola kadar da açılabiliyor. gayet başarılı.

    multimedya sistemi kötü. bildiğin eski. 2012'de, 2013'te alsan gayet tatmin eder ama 2018 model bu. 2019 da aynıdır muhtemelen. apple veya android için car play desteği yok. video vesair zaten oynatamıyor. nissan apps var ama 4 tane, eurosport, trip advisor, twitter ve facebook. dördü de gereksiz. sesli komut desteği yok. dokunmatik ekran hassas değil. menüler ve tuşlar da kesinlikle özensiz duruyor.

    navigasyon yılda bir kez güncelleniyor. haritalar iyi. ama adres aratma sorunlu. sokak ismiyle aratıyorsunuz. yani kebabçı x kayıtlı, sistemde var, ama kebabçı x diye aratamıyorsunuz. google'da telefondan aratıp sisteme atabiliyorsunuz ama bunun için bilgisayarda bir iki işlem yapmanız lazım. abes şeyler.

    ön ve arka koltuklarla direksiyonda iki ayarlı -yüksek ve düşük- ısıtma var. soğutma ise yok. sürücü koltuğu elektronik olarak ileri geri ve yukarı aşağı ayarlanabiliyor, sırtı yatıyor, bel desteği var. ama hafıza yok. yolcu koltuğu ise yukarı-aşağı yönde hareket edemiyor. arka koltuklar manuel olarak ileri-geri hareket edebiliyor, sırtı da kısıtlı açıyla da olsa geriye yatırılabiliyor.

    üç akü güç girişi var. biri ön konsolda, biri orta, biri de bagajda. usb bir tane ön konsolda var ama isteğe bağlı olarak orta konsol gerisine de iki tane konulabiliyor.

    özet: sınıfına göre gayet iyi. güvenlik önlemleri iyi. konfor iyi. elektronik donanımı -bence- artık yetersiz/eski kalıyor.
  • yeni kasası için konuşursak araç dışardan devasa ama o devasalik içeride yok. arka koltukların havuz kısmı dar. arkadaki yüksek pozisyon seyir için iyi ama sırt açısı ve kısıtlı oturma alanı konforsuzuluğa neden olmuş.

    bagajdaki gereksiz iki koltuk da bagajın içine etmiş.o koltuklara kim, nasıl oturur bilmiyorum.. adeta dizayn edenden zorla o iki koltuk talep edilmiş, illa arabayı yedi kişilik yap denmiş, o da alın götünuze sokun aq'larım demiş gibi.

    iç kullanım olarak bayağı bayağı kötüye gitmiş araç.
  • kalibinin arabasi olmayan araba...sen kalk tank gibi araba yap 130 beygir motor koy..sokayim senin uretecegin arabaya...
  • körfez ülkeleri ve abd lilerin taptığı araç. her köşe başında mutlaka var. özellikle dubai'de kızılay dagıtıyormuş gibi. türk insanı arabadan anlamadığı için doğal olarak burada da gömülmüş. mesela dubai'liler araç alırken iklimin aşırı sıcak ve havanın aşırı tozlu olması sebebiyle dayanıklılığa bakıyorlar. havada uçuşan çöl kumları filtreler ve hareketli motor parçalarının bir numaralı düşmanı. bu yüzden markalar körfez ülkelerine ayrı araç üretirler ve adına "gulf specs." derler. bu araçların malzemeleri ısıya karşı daha dayanlıklı, filtreleri ve yürüyen aksamları kuma karşı dayanıklıdır. ayda 30 bin usd kazanan ve en kral arabaya 5-6 maaşla ulaşabilen adamlardan bahsediyoruz bu arada. maddi yetersizlikten falan seçmeme gibi bir durumları yok, faizler desen sıfıra yakın. muhtemelen haftasonu kaçamağı için garajlarında mersolar bmw ler duran adamlar tercih ediyor günlük kullanım için.

    ışid toyotası diye dalga geçilen aracların da tutulma sebebi budur. körfez ülkelerinde bolca toyota, lexus, nissan, infiniti görürsünüz. türk insanındaki mantık ise "o paraya vosvogen alınır"dan ibarettir. bu millet iç göğsü daha yumuşak diye vw, dışı daha afilli diye peugeot alır bu paraya.

    hasılıkelam burada yazanlara bakarak araç almayın. hatta genel olarak hayatın hiçbir noktasında ekşi sözlüğe bakıp karar vermeyin. duster'la kıyaslayan adam var burada amk. muhtemelen yaşı 17 falan, okula metrobüsle gidiyor.

    segmentinde en alınası araçtır.

    not: benim yok. keşke olsa.
  • 2016 yilinda 2014 modelini 1 yil kiralik olarak kullandigim harika araba. sonrasinda kullanmaya basladigim araba 2017 cayenne. ustteki arkadasa itafen. ıkisini de kullandin mi bilmiyorum ama cayenne sehir icinde cok agir araba, zor hizlaniyor, fazla hizlaniyor, zor yavaşlıyor. xtrail ise tam sehir ve kisa yol arabasi, konforlu, hizli, güvenli, genis. butun bunlarin sonunda su anda toyota prius kullaniyorum. gitmiyor. drami yasiyorum.
  • almaktan vazgeçtiğim, bi tur atınca tekrar almaya karar verdiğim, 2000 motoru ne yapıcam ben deyip almaktan vazgeçtiğim, bi tur atınca tekrar almaya karar verdiğim, tasarımında ince detayları bi sene sonra hoşuma gitmeyecekmiş gibi durduğu için almaktan vazgeçtiğim, bi tur atınca tekrar almaya karar verdiğim, ...

    çohoş bir şey, hem oturaklı hem klas hem de tarz.

    ---

    bi süre sonra hissettiklerim değişti. bokum gibiymiş.
  • en temel sıkıntısı şu olan araç:

    yepyeni temiz ikinci elleri 300.000 lira üstünde seyrediyor falan. daha şimdi baktım hatta 360.000 liraya kadar ilanlar var.

    sonra aracın adına bakıyorsun çok afilli. xtrailler platiniumlar premiumlar falan havada uçuşuyor.

    böylece 300k lira para verip <caps>suv<\caps> alıyorsun. hem de en premiumundan.
    fakat aldığın suv, yani sport utility vehicle araçta awd veya herhangi bir dört çeker sistemi yok.

    yok, awd olsun dersen onca para verdiğin platinium premium luxury deluxe galactic gündelik aracın manuel oluyor. elizabeth'e kuvvet seyahat ediyorsun yani.

    editto: typo
  • türkiye'de arabaları kıyaslamak için illa akademisyen gibi yorum kasmaya gerek yoktur. kullanım amacına ve fiyatına göre hangisi işine geliyor ise onu beğenirsin. adamın bütçesi ve yaşam standartı murat 131'e göredir. o ona göre mercedes gibidir. kimseyi zevklerinden dolayı yargılamayın. evet avrupa'da standart olan; herkesin binebildiği arabalar burada lükstür. sebebi de ortada. bunu uzun uzun açıklamaya gerek yok. insanları ezik olarak görmenin anlamı yok. neticede isviçre'de yaşamıyoruz hiç birimiz. burası türkiye ve koşullar da ortada.
    gayet de güzel araçtır. türkiye koşullarında üst sınıf aracı izlenimi verir. zaten fiyatı da az buz değil. herkesin kalkıp binebileceği bir araç değil zaten. özellikleri itibariyle günümüzde pek çok araçta olan şeyler mevcut. artık teknoloji çok gelişti ve arabaların hepsi de gerçekten donanımlı. sorun, ülkemizdeki vergi olayı. bu arabalara normalin iki katından fazla para sayarak sahip olunabiliyor olması.
  • bugün kronik arızası için sanayide mesai harcattı. zincir kapağı nedeniyle yağ kaçağı olmuş. değişim gerekti. silikon vs sıkıldı ama alamadık arabayı.
    asıl yazmak sebebim ustanın bir ikazı. geçen sen fan motoru arızası oldu. bu da kronik arızaymış. değişim esnasında termostat değişti mi diye sordu tabi ki öyle bir şey yapmamıştık. başınıza gelirse aklınızda olsun fan motoru değişimi gerekiyor ise mutlaka termostat da değişmesi gerekiyormuş.
  • temel olarak çok başarılı bir otomobil olduğu, abd'de yaşayan ikiz kardeşi nissan rogue'un 2017'de 403,465 adet satmasıyla gösterilebilir. ayrıca rogue 407,594 adet satan toyota rav 4 dışında abd piyasasında 400 bin satış üzerine çıkan "kamyonet harici" tek otomobildir ki bu da başarıyı onaylar.

    http://www.autonews.com/…rogue-us-sales-2017-column
hesabın var mı? giriş yap