• türk bilgisayar programcılarımızın türk harita mühendislerimiz ve şehir plancılarımız için geliştirdiği cad tabanlı çizim programı..
    netcad programının kilidinin bulunamaması veya kullanıcı sayısının aşılması gibi türlü türlü dertleri ve şekil şekil hataları vardır.. en şekilli hatalarından biri japon alfabesini kullanarak verdiği hatadır.. bu hatayla ne demek istediği hala anlaşılamamıştır fakat kendi tarzında bir nevi küfür ettiği açıktır. bir diğer favori hatası ise "ıpolypoly aşıldı örnek veri ile bildiriniz" hatasıdır ki bütün bunlar bizi hiçbir yere ulaştırmaz..
    bu programın şehir planlamanın kendine özgü psikopatisini geliştirdiği görülmektedir. bir yerden sonra bu programın sebep olabileceği psikopatlığın sınırlarının olmadığı fark edilip dehşete düşülmektedir.
  • şimdi bir konuda anlaşalım, netcad kullanışlı, pratik ve hızlı bir gis çözümü değildir. sıkıntılıdır ve bu sıkıntılarını hala da aşmış değildir. cad kısmını netcad 6 ile biraz daha boşlayarak gis'e kaymaya başlamış olsa bile biraz ondan biraz bundan mantığı ile ne gis tabanlı çalışan kişiye, ne de cad tabanlı çalışan kişiye yaranabilmektedir.

    öncelikle netcad'in ve netgis'in iki ayrı program olarak ayrılması ve ayrı ekiplerce artık geliştirilmesi gerekir. fiyat konusunda kendilerine çok lafım var ama işine gelirse dedikleri için onu bir kenara koyalım.

    gelelim netcad 6'ya.

    iyi yönleri olarak,

    artık internet üzerinden kendisini güncelleyebiliyor. güzel bir şey ama her açılışta kırık kontrolü için internet üzerinden bir yerlere bağlanma sevdası yüzünden sancılı olan açılışı daha sancılı hale geliyor. (+++: bu güncellemeyi de paralı yaptılar. telefonda konuştuğum kişi bizim güncelleme sunmak gibi bir sorumluluğumuz yok, ama yapıyoruz o yüzden para verecen diyerek, ben yapmam gerekeni yaptığım için aferin istiyorum demeye getirdiler. allah belanızı verecek inşallah bir gün)

    yeni netcad ile artık büyük datalar daha rahat açılabiliyor, işlem yapılabiliyor.

    düz çıktı alma işi daha güzelleşmiş. artık ekranda gördüğünüzü çıktı olarak alabiliyoruz. çıktı sırasında yazı punto değişimi, yazıların kayması gibi işlemler düzeltilmiş.

    referanslar efektif bir şekilde yönetilebiliyor.

    ilk kez kullananlar için ribon menüler açıklayıcı ve öğrenme eğrisi iyi.

    çok daha fazla dosya formatını destekliyor.

    dwg, dxf açma ve bu formatlara çevirme işinde kendilerini geliştirmişler. datalar eskisi gibi acaip bir hal almıyor. bir bütünlük hakim.

    grid açma kolaylaşmış. hızlı bir şekilde lejand hazırlayabiliyor.

    büyük datalar üzerinde çökmeden daha fazla işlem yapabiliyor (dönüşüm, vs).

    arama menüsü başarılı.

    kötü yönlerine gelirsek,

    öncelikle ham. tam olarak bitmemiş gibi bir hali var.

    ribon menüler efektif bir şekilde özelleştirilemiyor. dizilim mantığı garip. en basitinden yan yana olması beklenen obje kaydır, ölçekle, döndür menülerinin ikisi bir yerde, biri başka yerde.

    menülerin altına saklanmış menüleri öne çıkaramıyorsunuz.

    netcad 5'e destek var deniyor ama netcad 5'e ait datalarda çalışırken sıkıntı çıkarıyor. tabakalardan birine obje özelliği sorduğunuzda hata verebiliyor. basit bir kelimeyi bu yüzden değiştiremiyorsunuz.

    eski kullanıcıların alıştığı kısa yollar kaldırılmış ve ne olduğu belli değil.

    eskiden dosyaya ekle bir tik ile hallebilirken, şimdi ayrı bir menüden ulaşabiliyorsunuz.

    tabaka yapısını eskiden saklarken, şimdi bir dosyadan çağırmanız ve projeye eklemeniz isteniyor.

    google earth'ü referans olarak çağırabilirsiniz iddiasını gerçekleştirmek istediğinizde saçmalayabiliyor. istanbul yerine, tüm türkiye'yi yada dünyanın tamamını çağırabiliyor (ki 5.1'de amatör programcıların yazdığı modül daha efektif çalışıyor hala).

    rasterlarda eskiden iki noktadan dönüşüm yapabilirken şimdi anlamsız bir şekilde ölçekleme yapmamız isteniyor (%10 oranında küçült gibi)

    benim kullandığım sürümde, toplu obje değiştirde menü olarak yeri olmasına rağmen değiştirdiğim yazılarda yazı konumunu koru demenize rağmen sallamıyor.

    aliymana cephe yazma için düzenlenen yeni hali biraz autocad kokuyor ama bizim bu güne kadar kullandığımız kadastro formatına ters. sıkıntı yaratıyor.

    desteklediğini iddia ettiği bing maps, vs haritalarda hata veriyor. kafası karışıyor, map çağırıp street map getirebiliyor.

    yeni ribbon menü, çakılı olması sebebiyle kullanım hızını düşürüyor.

    rasterlarda kafasına göre dre veya tiff çağırıyor.

    yanında verilen kitapçık çok komik. bunun için bir de 55 tl fiyat yazmışlar. kitap o kadar komik ki satış personeli genelde bedava veriyor.

    netmap altında bulunan imar modülü eski modülün aynısı. hiç bir şey değişmediği için bugüne kadar imar modülüne sövdüğümüz her şey devam ediyor.

    işlemcinin %20'sini kullanabiliyor (hala bu oranı artırmaya çalışıyorum). ram'i şişiriyor, uzun süre boşta açık kaldığında bilgisayar kasılmaya başlıyor.

    menüler ilginç bir şekilde ekranda iz bırakıyor. bu iz netcad'i kapatıp açana kadar kaybolmuyor. göz yoruyor.

    tabakaların kalem kalınlıkları artık direk tabaka özelliklerine girerek hazırlanabiliyor. hızlı bir şekilde düzenleme yapılamıyor.

    netcad 5'de hazırlanmış bir data ile netcad 6 da çalışılamıyor. obje özelliği sorulamıyor, yeni tabaka açmaya çalışınca hata veriyor.

    netcad 6 da dre'si hazırlanmış bir raster, netcad 5 de güzelce açılıyor ama daha sonra aynı datayı netcad 6 da açmak isteyince bir şey yapmak istiyor ama ne yapmak istediğini çözemedim. çözersem yazarım.

    özetle insanda windows vista kullanıyormuş hissi yaratıyor. ilk açılışta ise windows 8 gibi görünüyor, garipsiyorsunuz ama bir 8 gibi efektif kullanılamiyor. biraz daha geliştirilmesi lazım. belediyeler bu yüzden şimdilik mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyor (personel olarak).
  • netcad dosyalarının dwg'ye çevrilebildiği gün tüm yurttaki proje bürolarında halaylarla kutlanacak eminim.
  • 6 yaşımdan beri bilgisayar kullanıyorum; bu kadar kötü bir yazılım görmedim..
  • bu yazılıma autocad taklidi diyen adam ya autocad bilmiyordur ya netcad. netcad tamamı ile harita üretmek amaçlı bir yazılım olarak geliştirilmiştir iş akışının autocad ile alakası yoktur. autocad bir cad çizim programı olarak gelişip sonra haritacılığa eğilmiştir. ha bu demek değildir ki autocad netcadden kötü bir programdır. aksine autocad adam gibi geliştirme normlarında geliştirilmiş stabil bir mühendislik yazılımı iken netcad yazıldığı yıllar olan doksanlı yıllardan beri neredeyse hiç bir gelişme gösterememiştir. tabi burada kullanıcı taleplerinin de etkisi fazladır. genel kullanıcısı türk harita mühendisleri ve belediye çalışanlarıdır. işleri de hiç bir zaman atla deve değildir. git total station ile ölçüm yap, çizimini yap, paranı al. yada parsel çıktısı ver bilmem ne. çeşitli mühendislik modüllerini de bünyesinde bulundurur netcad. yol inşa modülü netpro kullanım kolaylığı açısından çok basittir ancak komplex bir geometriye girdiğinizde kavşaklarda tünellerde yerlerde sürünür çoğu şeyi elle yapmanız yada bir tarafınızı yırtmanız gerekir. ancak microstation inroads yada autocad civil design kullandığınız zaman vay anam neler dönmüş serhat yaaa dersiniz.

    netcadin iyi yanları az eğitimli personele kolay olarak iş gördürmesidir. bu nedenle ülkemizde kadastral altlıklar bulunduğumuz coğrafyadaki diğer ülkelere göre çok daha iyi durumdadır. sayısal harita üretimi sayesinde baya ilerlemiştir. ayrıca yerel yazılım olmasından ötürü en azından para türkiye içerisinde kalmaktadır. yani netcad türk insanına göre üretilmiş türk yazılımıdır. bildiğiniz türklüğün tüm buglarını ve perklerini içerir.
  • ncz uzantılı dosyalarda sadece dosyayı açmak ve parsellerin yüzölçümüne bakmak istediğim ancak bunu yasal olarak yapmak için bile hayvan gibi para bayılıp lisans almamı gerektiren süper kapitalist yazılım.
  • bu program için hazırlanmış tescilli koordinatlı kadastral altlıklar hayatı öyle güzelleştirir ki tadından yenmez.
  • 6. sürümü çıkmış baş belası gis olmayı beceremeyen cad yazılımı.
  • milletin ne bilip bilmediğini ölçmeye kalkan zirzopları da ortaya çıkaran yazılımdır aynı zamanda. 6.0 sürümünden itibaren aynen autocad programının ribbon mantığını kopyalamış adamlar. keşke autocad'in o muazzam dinamikliğini de kopyalayabilseler ama imkanlar elvermedi herhalde. biz de biliyoruz aslanım power inroads'undan, civil 3d'sine kadar. civil design zamanından kalma adamlara göre normal programdır orası ayrı.
  • aslında kendi kırık versiyonlarını 4.0 sürümüne kadar el altından dağıtan, kamu kuruluşlarına hediye olarak dağıtan ve piyasada tekel olmaya çabalamış ve kısmen bunu başarmış firmadır. hemen hemen her jeodezi ve fotogrametri mühendisinin elinin altında bir kırığı bulunan türkiye koşulları göz önüne alınarak hazırlanmış cad çizim programı. özellikle dop hesabında insanı deli eden hatalar vermesede microsoft gibi hem kızarım hem kullanırım model programdır. son sürümü netcad 5.0 ile gerçek manada kullanıcı dostu olmayı başarmış, sağda solda yaptığı kaçak lisans baskınları ile korku salmış firmadır.

    emsali için

    (bkz: eghas)
hesabın var mı? giriş yap