• unuttuğu bir rüyayı hatırlayamadığı ve kendisine hatırlatması için tuttuğu adamlar başarılı olamayınca onları öldürten zalim hükümdar. bu sebeptendir ki;

    --- spoiler ---

    matrix reloaded 'ın sonunda gemi patladığında morpheus şunları mırıldanır kendi kendine:
    - dün gece bir rüya gördüm, ve bu sabah unuttum.

    --- spoiler ---
  • post-modern turkce'de "kendi halinde, olgunluktan nasibini oldukca almi$, yerinde agir, $ibumi" anlamina gelen sifat..

    orn: "ali usta'nin son gunlerdeki nebukatnezar halini farkediyor fakat bir turlu anlam veremiyordum" --omer seyfettin
  • hatırlamadığı bir düşü arayan babil kralıdır.
  • derlerki yemyeşil dağlarla dolu bir ülkeden gelen karısının, düz ve çorak topraklardan sıkılıp bunalıma girmesi, memleket hasreti çekmesi sonucu buna dayanamayarak, karısının memleketinin benzerini yaptıran bir deli aşık. yaptırdığı şehir öyle güzel olmuştur ki, herodot “babil, yeryüzünde bilinen bütün diğer şehirlerin ihtişamını aşar.” demiştir.
  • aramcası: nabu-kudur-usur manası; "nebime gözkulak ol" (direkt daniel vurgusu var isminde)
    ibrancası: nab-kad-nasar manası; "şişeyi koruyan peygamber" (kad şişe veya hazne demek)
    persçesi: bukht-nassar manası: "evlat bekçisi" (anlamlı bu da, daniel dolayısıyla)

    yani ismi bile kerametli bir kraldır.
  • --- spoiler ---

    matrix filmi, başlı başına kendisinin rüyasına binaen kurgulanmıştır.
    --- spoiler ---
  • bu sahisin bir ruyasi vardir fakat ne oldugunu hatirlayamamaktadir. bu nedenle de insanlari kendi ruyasini hatirlamalari ve aciklamasini yapmasi icin gorevlendirir. daha sonradan daniel adli sahis bu gorevi basariyla yerine getirir ve odullendirilir. (bkz: tevrat)
    fakat herkes daniel gibi basarili olamaz e o zaman da barton fink gibi bir karekter cehennem gibi bir otelde yanmaya mahkumdur. (bkz: barton fink)
  • kudüs'ü basıp, israil kavmini sürgüne gönderince, kudüs'teki kutsal vazoları tapınaktan alıp, babil'deki saray'ına getirmişti bu antik kral. en büyük boy şampanya şişesine isminin verilmesi bu yüzdendir. oğlu balthazar, ya da belşazar, bu kutsal vazolarla şarap servisi yaptırırdı. bugün 16 standart şişe alan ikinci büyük boy olan şampanya şişeleri de oğlu balthazarın ismiyle adlandırılmaktadır.
  • yukarıda yazılanlara ufak bir ilavede bulunmak istediğim kral.
    tunç çağından demir çağına geçişte bu kabiliyeti en iyi ve en hızlı sürdüren asurlular, yine bir önemli olayla çöker: m.ö 1000'lerde at binebilme ve at üstünde ok atabilme gibi yetenekler ortaya çıkar. iskit, babil ve med birleşimiyle yıkılan asur devletini med, babil ve mısır aralarında paylaşır. tabii, yahuda krallığı gibi önemli bir yeri aralarında paylaşamayınca iş yahudalılara kalır. yahuda da mısır'ı seçince "yanlış seçim" der ve m.ö 587'de jerusalem'i ele geçirir, yahudileri sürer de sürer. sonrasında büyük kiros bu yahudilere geri dönmeleri için izin de verir ama çoğu bir yere gitmez tabii.
  • kutsal kitap'ta hem eski ahit'te bahsedilen hem de yeni ahit'te refere edilen babil hükümdarı nebuchadnezzar ii'dir. hükümranlığı, i.ö. 605-562 tarihleri arasındadır.

    aynı isimdeki diğer babil hükümdarları ise şunlardır:

    nebuchadnezzar i (i.ö. 1100'lerde yönetmiştir)

    nebuchadnezzar iii (a.k.a. niditu-bel; i.ö. 522'de darius i'e karşı ayaklanmıştır)

    nebuchadnezzar iv (a.k.a. arakha; i.ö. 521'de darius i'e karşı ayaklanmıştır)
hesabın var mı? giriş yap