• bir süre kalıp, dün döndüğüm şehir. gitmeden önce çok araştırdım, oradaki rutin ve yaşam ile ilgili pek yazı bulamadım. bu yüzden ben aktarmak istedim. tabii ki tüm nanjing değil, kendi bildiğim kadarını. uzun bir yazı olacak, şimdiden uyarayım. ama uzun bir süre kalacaksan, okumanda fayda var.

    not: hala türkçem tam oturmuş değil, araya ingilizce kelimeler kaktırabilirim, o kadar strong bir presence var ki tarzı şakalar istemiyorum.

    kronolojik gideyim;

    gitmeden wechat programını kurun telefonunuza, hayat kurtarıyor. biraz kurcalayın, anlarsınız nasıl çalıştığını. bir iki translator programı kurmanızda da fayda var.

    1 lira, 3.5-3.6 yuan civarı. rnb de diyorlar, şaşırma. ama "nasıl olsa bizim para daha değerli yeaa" diye düşünme. kura göre değil. onu lira gibi düşün, oradan pay biç edr mi etmez mi.

    havaalanına indin, çantalarını aldın çıkıyorsun, yanına çekik gözlü bir zibidi yaklaşacak, "taxi? taxi?" diye, ona gönül rahatlığıyla "siktir git" diyebilirsin. tokatçı o. arabası bildiğin taksi, taksimetresi bile var ama çakma. sokar götüne. çıkıyorsun, sola yürüyorsun, orada sıra bekleyenler var, onlara bineceksin. ha diyeceksin havaalanında tek kapı mı var şimdi, evet nanjing havaalanı bizim evden az bişey büyük bir yer. orjinal taksilerde, şöförü ayıran plastik bir panel var. onlara bineceksin. hiç dolaştırmıyor taksiciler. rahat ol.

    otele geldin, büyük ihtimalle ilk gece, "neredeyim lan ben?", "napıyorum burada?" diye düşüneceksin, normal. geçiyor. ama memleket zor, okuma yazma bilmeyen bir insan olduğunu düşün.

    insanlara geçeyim. ingilizce bilen bulmak zor. kime sorsan "a little" diyor. ama shakespeare de çıkabiliyor, hakkaten "a little" da. bir de miden hassas ise şimdiden alıştır. sürekli balgam atıyorlar. öyle böyle değil. her an "huaaaaarrrkkkkk" diye bir ses duyuyorsun. kadın erkek çoluk çocuk. yazarken bile içim kötü oldu amına koyim.

    metro hattını iyi öğren. kolay zaten. ben sürekli 1 numaralı hattı kullandığım için, onunla ilgili yazayım, anonslar vs ingilizce. istasyon isimlerini de tane tane söylüyor, sıkıntı yok. ama 2 yol var. birisi andemen'den direkt gidiyor. birisi aşağıya iniyor. üstünde 2 destination da yazıyor trenlerin, ona dikkat et.

    yollarda karşıdan karşıya geçerken dikkatli ol. geneli bizim gibi zaten, yaya ışığı beklemiyor, boşsa geçiyor ama sen "türk'üm ben yea" diyip yapma, adamların şöförleri bizden katil. karşıdan karşıya geçerken, yan yoldan dönüveriyor mesela. illegal değil. bir de her yolun kenarında bisikler ve motorlara ayrılmış yol var. orada yürürken dikkat et, çok sessiz geliyorlar, koluma çarptı bir tanesi.

    alış-veriş seviyorsan, metro line 1'den xinjekuo'ya git. tam doğru yazmamış olabilirim ama böyle. çincekou diye okunuyor. orada bir sürü kocaman alış-vriş merkezi var, işini görür.

    ulaşım için taksiden kaçınma, ucuz gayet.

    görülecek tarihi turistik tek yer, fujimiyao meydanı. metroda sanshanse'de inip, fujimiyao diye sorarsan herkes gösterir. ıvır-zıvır magnet, tabak alışverişi için de çok güzel bir meydan.

    gelelim en pis kısmına, pazarlık. çok çakallar. öyle böyle değiller. fiyat sorduğun zaman hesap makinasına mesela 300 yazıp sana verecek, sen de kek gibi 200 yazma. kabul eder "eheheh 100 yuan geçirdim" diye düşüneceksin muhtemelen, o da "ehehehe nasıl soktum" diye düşünürken. 300'den mi açtı, 30'dan açacaksın sen de. "oha! yuh!" falan demez, çat diye iniverir 150'ye, bir daha 30'da kal, 100'e iner, tekrar kal 80'e iner. tekrar kal, o da kalırsa 80'de, 50'ye çık. bitti gitti.

    yemek konusuna gelince, kimse ağzına zorla ördek pipisi, ya da eşşek böceği falan tepmiyor. geyik o. mis gibi yemekler. en olmadı git fast food ye.

    her gün gittiğim, şahane bir irish pub vardı, baya baya arkadaş ortamı kurduğum, giderken adıma veda yemeği bile verilen. niyetliydim yazmaya, yazmıycam. bana özel kalsın, arayın bulun. bulursanız mesaj atın, ismimi söyleyeyim. verin adımı oraya, iyi bakılsın size.

    tek elleriyle 1'den 9'a kadar gösterebiliyorlar. tarif etmeye çalışayım. 1-2 bildiğimiz gibi, 3 bizdeki top işareti, 4-5 aynı, 6 telefon işareti, 7 fatih ürek'in yılan işareti, 8 tabanca, 9 elini yumruk yap, işaret parmağını kaldır ve bübük, şekil 9'a benziyor zaten. 10 ise 3 farklı şekilde. sadece 10 ise yaptığın 2 işaret parmağını x şeklinde birleştiriyorsun. ha diyeceksin ne önemi şu önemi var, adam sana eliyle 76'yı gösterdiği zaman, afallama.

    hızlı trenle şangay 1 saat 40 dakika, vaktiniz varsa gezin görün.

    ayrıca hiç biri de birbirine benzemiyor.

    özet olarak, şehir güzel bir şehir. yaşanılabilir gayet. buraya geldiyseniz, iş için geldiniz demektir. bunlara alışmanızda fayda var, gezmeye geldiyseniz de kafanızı sikeyim, başka yer kalmadı sanki.
  • ben gitmeden once cok fazla bilgi bulamadim onun icin de sehri biraz gec kesfettim bundan sonra gidecek arkadaslar icin ufak bir kaynak olmasi acisindan elimden geldigince bir seyler yazazim dedim.

    1- muzeler, turistik yerler
    2- eglence
    3- yemek

    1- muzeler, turistik yerler

    -fuzi miao (confucius temple)

    burasi sehrin en turistik 2 bolgesinden biri (digeri purple mountain) bolgenin gunduzu guzel oldugu gibi gecesi bence cok daha guzel, benim gittigim donemde lantern festival vardi onun icin ekstra bir isikliydi ama normal zamanda da guzel olacagini dusunuyorum, hediyelik ivir zivirlar almak icin en fazla cesidi bulabileceginiz yer (pazarlik yapmayi unutmayin)

    bolgede confucius temple var, size cok waaoow dedirtmez belki ama sehrin tarihi onemli tarihi yapisi, ozellikle examination center cok farkliydi

    eger domuz eti yemiyor ve cin yemegi tatmak istiyorsaniz bolgede guzel bir helal food yapan yer var yanlis hatirlamiyorsam ejderha heykeline saginizi verdikten sonar yurudugunuzde solunuzda yesil tabelali bir yer kalacak (yanlis hatirliyor da olabilirim ama cok buyuk bir bolge degil illa ki bulursunuz)

    -purple mountain

    nanjing’in sehir merkezinde park yesil alan bulmak cok zor (bu ozelligiyle bana hep istanbulu animsatti) sehrin bu bolgesi ise en buyuk yesil alani

    en tepede hemen hemen butun cin’in saygiyla andigi, modern cin’in kurucu sun yat sen’in mozolesi yer almakta

    ayrica yine purple mountain cevresinde temple ve pagoda gorebilirsiniz

    -nanjing soykirim muzesi
    ıkinci dunya savasi’nda sadece yahudi soykirimi yapildigi dusunulse de japonya tarafindan 3 ay icersinde bu sehirde 300.000 cinlinin katledildigini ve yasadiklari acilari anlatan muze. detaylica gezmek isterseniz 3 saat kadar surer, girmeden once nanjing katliami olarak arastirmanizi tavsiye ederim.

    2- eglence

    -1912

    sehrin iki bar bolgesinden biri. gittiginizde goreceksiniz ki cinlilerin cok degisik(ve bence eglenceli) bir eglenme kulturleri var. clublar genellikle techno agirlikli. bu bolgede chao, una ve hollywood a gidebilirsiniz.

    canli muzik isterseniz genellikle bati pop ve rock calan blue marlin ve manhattan’ a ugrayabilirsiniz. bu iki mekanin yemekleri de fena sayilmaz.

    yine 1912 icersinde farkli kokteyl ve viski barlar bulabilirsiniz.

    -catherine’s park

    sehrin bir diger eglence bolgesi de burasi. ozellikle miu club benim en sevdigim yer olmustu, biraz hard techno bir yer ama gosterileri de bayen oldukca yaratici oluyordu.

    pluto iyi bir kokteyl bar ve biraz daha yavas muziklerle kafa dinliyip bir seyler icmek icin guzel bir yer.

    pluto’nun hemen yaninda revolucion var. hatirladigim kadariyla cok reggaeton diyemem ama brezilya konseptli bir yer, latin muzikleri caliyorlar.

    -diger yerler

    ozellikle son bir bir bucuk ay bluesky aussie bar’da takildim, nanjing’de bir shanghai pekin gibi cok fazla expat goremeyeceginiz icin cinlilerden baskalariyla takilmak istiyorum derseniz burasi guzel secim.

    oranin hemen karsi kosesinde bassment var, benim gittigim her aksam canli rock muzik vardi, genelde lokal gruplar caliyor ama bence guzeldi, rock dinleyip nargile icmek gibi bir deneyim yasayabilirsiniz (adeta dogu bati sentezi)

    3-yemek

    ben zhujianglu xinjiekou’ya yakin kaldigim icin genelde buralarda yedim. ıst mall’de hemen hemen butun asya mutfaklarini bulabilirsiniz (cin, japon,thai, vietnam, korean bbq…) memnun kalmadigim olmadi.

    ordek yemek icin bir pekindeki gibi olmasa da nanjingde bircok subesini bulabileceginiz beijing roast duck’da yiyebilirsiniz, bence ortalamanin ustuydu.

    western bir seyler isterseniz (hamburger, tavuk, makarna vs.) sehirde birkac subesi olan bluefrog ve oasis guzel secim olabilir

    spesifik olarak cin restorani onermem gerekirse bence performans/fiyat orani baya iyi olan he xiang hui ye gidebilirsiniz, gulou metro duragina yakin ara bir sokakta (yanlis hatirlamiyorsam tripadvisorda da ilk5teydi)

    kurbaga da cinde cok meshur, xinjiekou duraginda mcdonaldsin hemen sagindaki binada 2.kat sadece kurbaga yemeklerine ozel bir restoran, igrenmeyin once bir deneyin ondan sonra karar verin (isminin ingilizcesi yok sanirim onun icin boyle tarif ettim ama ilgilenirseniz detayli adres verebilirim)

    yine gorebildiginiz butun street foodlari bence tatmalisiniz

    belli basli aklima gelenleri yazmaya calistim baska sorunuz olursa elimden geldigince yardim etmeye calisirim
  • yemek yerken bile genz temizleyip sofranın altına tükürebilen bir insana sahiptir, hayvanlara börülce muamelesi yapılan, marketlerde sağa sola sıçrayan kurbağaların olduğu, ucuz, tozlu, ingilizce bilmeyen bir topluluğa sahip, bi boka yaramayan inşaat sahasına dönmüş bir şehirdir kendileri.
  • 3 ay sureyle bulunacagim nanjinge geleli 2 gun oldu, ilk izlenimlerimi yazayim.

    - nanjing cok buyuk bir sehir olmamasina ragmen (~8 milyon nufus) sehirde inanilmaz bir kaos hakim, yolda yururken gozleri 4 degil 6 acmak gerekiyor her yerden bir araba motorsiklet bisiklet cikiyor. avrupada oldugu gibi yaya gecidinde yayaya yol verme huylari yok, bizim turkiye gibi yola bir sekilde atlayip kosarak gecmek gerekiyor.

    - vpn olmadan facebook instagram whatsapp google a erismek mumkun degil, sebebini sordugumda kamu binalarinin, lokasyonlarinin resimlerinin amerikan uygulamalari ile paylasilmasinin onune gecmek icin dediler (allah akil fikir versin dedim ben de) cinlilerin butun hayati wechat olmus durumda, bizden katbekat telefon bagimlilarilar ve surekli wechatteler. (restoranda odemeler bile wechatle yapiliyor )

    -gelmeden once chopstick kullanmayi bilmeniz hayatinizi kurtarabilir, cinli bir arkadasim cok alisik olmadigimi dusunerek (ki hakli) catal kasik soralim istersen dedi gerek yok yiyebilirim dememe ragmen yine de sordu garsondan yok cevabi aldik, diger gittigim restoranlarda da goremedim.

    - restoranda oturdugunuzda direkt sicak su getiriyorlar, ben chopsticki falan mi temizleyecegiz acaba bununla diye dusundum ama icmek icinmis. herkes sicak su bagimlisi olabilir (ofisteki sebilin sicak su dugmesinden kaynar su soguk su dugmesinden normal sicaklikta su akiyor)

    - sehrin merkezinde her yer gokdelen 10 kattan asagi bina goremedim

    - bana en ilginc gelen seylerden bir tanesi de cinin bu kadar nufusundan dolayi cok ilginc is kollari olusmus durumda. avmye girerken bir kadin poset aciyor, baska bir kadin acilan posete elinizdeki semsiyeyi koyup size geri veriyor. yine havaalaninda bizdeki masallah kurdelesi gibi bir kurdelenin ustunde "domestic flights" yazili insan duruyor ve parmagiyla yonu gosteriyor. bildigin tabela yapmislar adami

    - genc nufus ingilizce biliyor ama cogu cat pat, 2 gunde sadece bir kere cok iyi ingilizce gelen birine denk geldim. yasli nufusta ise sifir. yine restoranlarda ve magazalarda ingilizce bilen personel orani az, starbucks mcdonalds gibi global yerlerde biliyorlar gibi geldi.

    - yemek konusuna gelirsek eger yeni lezzetler denemeyi seviyorsaniz gercekten bir cennet, ben menudeki resimlere bakarak seciyorum cunku ingilizce menuye daha denk gelmedim her ogun bir surpriz oluyor benim icin, ama yok ben bu konuda konservatifim diyorsaniz da burger king pizza hut subway gibi zincirleri bulmak cok kolay

    - taksiler inanilmaz ucuz havaalanindan yasadigim apartman 50 km gibi bir mesafeydi sadece 200 yuan (25 euro) odedim.

    - son olarak eger uzun sureli kalacaksaniz en azindan temel seviyede cince ogrenmeye calismaniz hayatinizi buyuk olcude kolaylastiracaktir.

    3 ayin sonunda daha detayli olarak editlerim hem ilerde gelecek kisilere katkisi bulunur, hem de ilk gunlerimi bir yad ederim
  • kanji ilen yazildiginda nan* jing*olarak karsimiza gecmisini fisildayarak cikan tarihsel onemde kent...

    kuzey baskenti icin:
    (bkz: beijing)*
  • cin'in en gelismis ilk 3-5 sehrinden biri olup,yeni ile eskinin tadindan yenmez birlikteligine ev sahipligi yapmaktadir.bir yanda imparatorluk doneminden eserler (o zamanlar baskent nanjingmis) bir yandan her kose basina acilmis kfc'ler,sira sira gokdelenler ve amerikan mimarisinde konutlar..ne diyoruuuzzz cin gelisiyor.
  • 1937 yılında japonların resmi rakamlara göre ikiyüzbinin üzerinde çinliyi katlettiği şehir.aşina olduğumuz "sokırım mı katliam mı?" sorusu bu olay için de tatrışılmakta.tahmin edeceğiniz gibi japonlar "yayılmacı japon döneminden kalma bir savaş suçu" olarak değerlendirirken çinliler "soykırım" diyor.
  • istanbul ile büyük benzerlik gösteriyor. ümraniye gibi sanayi bölgesi var, bir ton yıldız parkı, beşiktaş parkı var. leventler var, üniversite kampüsleri var. inanılmaz varoşları var. kendini türkiye'de gibi hissedebilirsin burada. her damağa hitap eden ulusal restoranları var. var oğlu var. süper kent. nasıl unuttum lan, 1912 var bizim istiklal.

    edit: istiklal?
  • turistik açıdan yetersiz ama yabancı öğrenci populasyonu bakımından yoğundur.

    gezilecek bir kaç yer xuanwu gölü, purple mountain bir de konfüçyüs tapınağı. bu tapınak dediğin yerde çakma bir venedik var. göl güzel, insanlar mutlu, uçurtma uçuruyorlar, frizbi falan... deniz bisikleti var. yani yerel halk gidip gezebilir belki ama yanında sevdicek yoksa bir tane, bir kereden fazla gidilebilecek bir yer değil.

    edit: izleniyoruz.
  • nanjing university ve nanjing normal university gibi iki tane çok kaliteli üniversiteye sahip, yaklaşık 7 milyon nüfusu olan, eğitim, kültür, ticaret konusunda çok gelişmiş bir çin şehri. çince'de anlamı "güneyin başkenti" olsa da çin'in neredeyse ortasında bulunur. komunist parti(çkp) çin halk cumhuriyeti'ni kurmadan önce, çin cumhuriyeti'ni(çin halk cumhuriyeti'nden farklı) yöneten milliyetçi parti'nin(kmt) başkentliğini yapmıştır ve hala taiwan ve çevresindeki adaları yöneten çin cumhuriyeti tarafından başkent olarak kabul edilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap