• hakkinda sozlukte halihazirda epey bir baslik acilmis bulunan test.
    benim buldugum basliklar sunlar:
    (bkz: 16personalities.com)
    (bkz: 16 personalities)
    (bkz: personality type)
    (bkz: jung tipoloji testi)
    (bkz: myers-briggs kisilik gostergesi)

    edit: evet ben entp bir tartismaci kisiligim*.
  • burçlar gibi doğum anı benzeri alakasız/uzak kriterlerden karakter tahmini yapmaya çalışan bir yöntemden çok farklı olarak, kişinin karakerini ve terchilerini irdeleyen sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak bir gösterge oluşturan bir nevi karakter ölçme/sınıflama yöntemi.

    değerler 4 bağımsız eksende ölçülür:

    * extraversion - introversion:
    kişinin enerjisini dış dünyadan mı yoksa iç dünyasından mı aldığının ölçümüdür.

    * sensing - intuition:
    kişinin bilgiyi hangi kaynaklardan toplamayı tercih ettiğini gösteriri. "s" dış dünyadan gelen bilgiye daha çok önem verildiğini, "n" iç dünyadan gelen bilgiye daha çok önem verildiğini belirtir.

    * thinking - feeling:
    kişinin bilgiyi nasıl işlediğini belirtir. "t" daha çok mantık, "f" ise daha çok duygular ile karar verildiğini belirtir.

    * judging - perceiving:
    kişinin işlediği bilgiyi (kararları) nasıl uyguladığını gösterir. "j" organize ve kurallara uyan bir kişilik gösterirken "p" alternatif arayışında olan ve doğaçlamayı tercih eden karakterlere işaret eder.
  • savunmacı kişilik çıktığım test.

    jön snöv da savunmacı kişilikmiş. ben de diyorum jon'un bu kerizliği kime benziyor, banaymış meğer.
  • katharine briggs ve isabel myers isimli ana-kızın birlikte geliştirdikleri kişilik ölçeğidir.

    katharine briggs, psikoloji eğitimi almamış ama son derece entellektüel bir kadındır. 1920'lerin amerika'sında, bir yandan kızı isabel myers'in eğitimi ile evde bizzat ilgilenmekte, bir yandan da eğitim üzerine denemeler ve öyküler yazmaktadır. hatta bu kadının torunu, yazdığı bir makalede, virginia wolf'un kendine ait bir oda isimli kitabındaki fikirlerin, anneannesinin bir denemesinden alındığını ima eder.

    katharine cooks briggs, yazmak istediği öykülerdeki karakterleri daha iyi çizmek arzusuyla, biyografiler okumakta ve bulduğu bağlantılara dayalı olarak kendi tiplerini geliştirmeye çalışmaktadır. bu çaba, onu genel bir kişilik tipleri teorisi oluşturma projesine götürür. hatta, isimlerine "düşünceci", "spontan", "işbitirici" ve "sosyal" dediği dört tipi bulup özelliklerini toplamıştır ki, 1923 yılında jung'un "kişilik tipleri" isimli kitabının ingilizcesi yayınlanır. katharine briggs de, "hah, işte aradığım şey!" deyip, kendi çalışmalarını bir kenara atar ve jung'un teorisiyle ilgilenmeye başlar. jung'la sık sık yazışır ve jung da onu destekler.

    isabel myers de, annesi gibi yazarlığa meraklıdır, hatta "işlenecek cinayet" isimli bir kitabı bir yarışmada birincilik kazanarak ülke çapında üne kavuşmuştur. o da kişilik tipleri teorisi konusunda annesiyle çalışmaya başlar.

    ana-kız, bundan sonraki yirmi yıllarını jung'un kişilik tipleri üzerinde çalışarak geçirirler. onlar bu teori üzerinde çalışırken, ikinci dünya savaşı başlamış, erkekler orduya alınmış, erkeklerin boşalttıkları yerleri daha önce hiç çalışmayan kadınlar doldurmaya başlamıştır. isabel myers, işçi aranan yerlere uygun kişilerin atanması ve daha önce hiç çalışmamış kadınların kendilerine uygun pozisyonlarda görev alabilmeleri için, yıllardır üzerinde çalıştıkları teoriyi kullanarak bir "kişilik ölçeği" yapabileceğini düşünür. başka ölçekleri okur, ancak jung'un yaklaşımının en doğru sınıflamayı vereceğine inanır, kendi aracını geliştirmeye koyulur.

    jung'un kişilik tiplerini bulmak için daha önce belirlediği extroverts/introverts(dışadönük/içedönük), sensing/intuitive(duyumsayan/sezen), thinking/feeling(düşünen/hisseden) eksenlerine ek olarak judging/perceiving(yargılayan/algılayan) eksenini de değerlendirmeye alan myers, bu dört tercih çiftinin kombinasyonlarından meydana gelen 16 kişilik tipini saptar ve göstergesini yayınlar.

    ancak, ana-kızın psikoloji ya da psikiyatri eğitimi almamış olmaları yüzünden, myers-briggs kişilik göstergesi akademik çevrelerde hiç de hoş karşılanmaz. göstergenin dikkate alınıp kullanımının yaygınlaşması, 80'li yıllarda keirsey isimli bir psikoloğun teori üzerinde çalışması ve yeniden yayınlamasıyla olur.
  • buraya göre intj çıktığım test. baktım iyi bir şeymiş. gönül rahatlığıyla boktan hayatıma devam edebilirim artık.
  • bir kisinin en olasi psikolojik yapisini belirtmeye yarayan, yazili testler sonucu verilmis bir gostergedir. bu gosterge bir kisiyi dort psikolojik nokta altinda degerlendirir. (1) nasil bilgi edinir (2) nasil karar verir (3) enerjisini dis dunyadan mi yoksa ic dunyasindan mi alir (4) birseyleri acik birakmayi mi yoksa sonuclandirmaya dogru goturmeyi mi ister. bu sorular uzerine yogunlasmis yazili testler sonucunda kisinin psikolojik yapisini belirten dort harfli bir gosterge ortaya cikar. gosterge basta 'icinden enerji alan' (introvert) ve 'disaridan enerji alan' (extrovert) olmak uzere ikiye ayrilir..
  • (bkz: aramaya inanmak)amerikayı yeniden bulmuş arkadaş tebrik edelim.
  • başarılı bir versiyonu http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes1.htm adresinde bulunan testtir.

    myers briggs testi sonucunda extroverts/ introverts, sensing/ intuitive, thinking/ feeling ve judging/ perceiving dörtlüsünün kombinasyonlarından birisi çıkarsınız.
  • düzgün ölçtüğü tek şey introversion-extraversion ekseni olan test. thinking karakteristikleri feeling'inkiler ile; judging karakteristikleri de perceiving'inkiler ile bir arada bulunmayacak şeyler değil ki? karakteristikler çelişse de, bu iki karakteristiği de farklı durumlarda kullanmayacağın anlamına gelmiyor. onları ölçen soruya cevap verirken o an düşündüğün hipotetik duruma göre her defasında farklı cevap veriyorsun. sensing ve intuition karakteristiklerinin beraber bulunma olasılığı daha az; ama o eksen de gene her soruda düşündüğün hipotetik durum ile etkileniyor (her defasında sensing'i, veya her defasında intuition'ı seçecek bir tip değilsen).

    hipotetik düşünmeyi gerektirmeyen ve direkt olayı tane tane anlatan sorular sorsan da bias yok olmuyor; bu sefer de soru azlığından kaybediyor. mesela: aslında karşısına çıkan judging-perceiving'de ölçülen karakteristikleri kullanması gereken durumların yüzde sekseninde judging'e giren tiplerde davranacak bir kişi sırf testteki sorular diğer yüzde yirmideki durumlardan birkaçını tasvir ettiği için, aslen judging'e meyilliyken perceiving çıkabilir.

    insanlar arası gerçekleşebilecek 10 milyon tane falan durumu toplayıp onlarla bir test hazırlanırsa biraz isabetli olabilir belki. o testi de artık cyborga dönüşmüş sonraki nesillerimiz yapar.
  • beni kategorize etmeşarkısını hiç dinlememiş bir ana-kızın geliştirdiği bu kişilik sınıflandırma metodu modern çağın son derece sayntifik burç bilimi ve insan kaynakları oyuncağı sayılmaktadır.

    mesela yay burcu nasıl beni başarılı bir şekilde tarif ediyorsa entj de aynen ve ancak bu şekilde beni tarif etmekte; ancak, ilkine inandığımda kendimi birazcık aptal, birazcık avam hissetmeme rağmen ikincisi "amerika da yapılan bir araştırmaya göre" sonucu belirlediğinden böyle olumsuz duygulanmalara sebebiyet vermeksizin ve de kafayı yor(dur)maksızın varoluş amacımı/şartlarımı etkileyen özellikleri ortaya sermektedir.

    www.similarminds.com adresinden de jung tipi kişilik belirleyen testler ile bedavaya test edilebilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap