• birkaç hafta önce patentlerinin süresi bitmiş. bunun üzerine geliştiricisi fraunhofer iis lisans programlarını iptal ettiğini duyurmuş. açıklamalarında "artık mp3'ten çok daha gelişmiş aac gibi mpeg-h gibi formatlar var onları kullanın" demişler.

    böylece mp3, daha biz okunuşu konusunda "empeüç" ile "mepeüç" arasında karar veremeden, resmi kanaldan ömrünün sonuna gelmiş oldu. ilk duyduğum zamanı hatırlıyorum. penthy, 1997 yılında #coders'ta bahsetmişti. "ses dosyasının boyunu 12'de 1'ine indiriyormuş". dalga geçiyor sanmıştım çünkü ses dosyalarını zipleyince hemen hemen aynı boyda kalırlardı. kayıplı sıkıştırma olduğunu söyleyince ikna olmuştum.

    ilk çıktığı zamanlar bilgisayarda mp3 oynatmak büyük işti. işlemci gücünün çoğunu yerdi. kesintisiz oynatabilmek için winamp'ın khz ve stereo ayarlarını değiştirirdik. şuraya bak. doksanlardan ikinci dünya savaşı pilotunun anılarını anlatması gibi bahsediyorum. ne ara yaşlandık ulan?
  • ismini "mpeg-1 audio layer 3"ten alan ses sikistirma teknolojisi ve ayni isimdeki dosya formati. insan kulaginin anlamayacagi derecede kayipli siki$tirdigi icin "olm cd kadar kaliteli bak" tepkilerine yol acmi$tir. mantigi yuksek frekanslardan sonra gelen ani frekans du$melerinin insan kulagi algilayamadigi icin skip edilmesinin pek bir soruna yol acmayacagi teorisini temel alir. 12'ye 1 gibi hayvan siki$tirma orani vardir bu orana kalite tercihine gore degi$ebilir.

    tarihe not olarak duseyim hayatta edindigim ve dinledigim ilk mp3 california dreamin' idi.
  • eskiden bulmak icin yirtinirdik, simdi aramasinin android app'i bile cikmis. ismail yk'dan saxon'a ne ararsaniz bulup indiriyor.
    market'e girip "free music downloader v2" diye aratmaniz yeterli.
    bildigin sarkinin adini yaziyorsun, "5 link buldum abi hangisinden cekiyim" diye soruyor.

    indirdikten sonra alarmi kuruyorum 24 saat sonrasina ki silmeyi unutmayayim.
  • wave in compresslenmis hali.''wave anasini'' dedirten format
  • bu hede ilk elime ulaştığında 486 dx2 66'ımda çalmayı denememle şarkının kesik kesik gelmesiyle çok fena hayal kırıklığı yaşamıştım. sonrasında pentium'a terfi ettiğimde mp3 dinleme şerefine nail olabilmiştim ancak. şimdi elimdeki parmak kadar cihazlar mp3 çalıyo ben de dinliyorum, hayat ne tuhaf vapurlar filan gerçekten de.
  • istediği kadar yüksek kalitede olsun, dinlemek için kullanılan aletin sesini yükselttikçe kulağı dıştan içe beceren dosyanın biçimi. özellikle elektro gitar sesinde acayiplik var, doğrudan elektrik cızırtısı dinliyorum gibi geliyor. ortalama ses seviyesinde dinlenildiğinde fazla sorun çıkarmayan hede. ama doğrudan cd'den audio biçiminde dinlenilen şarkının canlılığını veremiyor. örnekleme yöntemiyle çalıştığı için şarkı içindeki ses çeşitliliğini tam alamazsınız. yanımızda sürekli bir bavul cd taşıyamayacağımız için mecburen bu mobil biçimi kullanıyoruz.

    not: boş etiketli, unknown-various artistli ve www.'lu etiketlere sahip mp3'lerden bilhassa nefret ediyorum.
  • bu ses sıkıştırma formatının temelinde bir dehâ yatar: fourier'e göre elimizdeki bütün fonksiyonları sinüs ve cosinus fonksiyonlarının serileri şeklinde yazabiliriz. şimdi gözünüzün önüne bir ses dosyasının görsel analizini getirin,zira bu analiz bir doğrunun milyonlarca zigzagla bükülmesinden başka birşey değildir. şimdi elimizde bulununan bu zigazagların sivri noktalarını törpüleyip yumuşatalım, sonra da hepsini sinüs ve cosinüs fonksiyonları serileri haline getirelim. bunu yapmamızın amacı elimizde bulunan asıl ses kaydnını daha basit bir şekilde tanımlamaktır. görüldüğü üzere yaptığımız şey sadece elimizdeki ses dosyasını minimal kayıpla basitleştirmektir.
  • modern insanın demirbaşlarından, yangında ilk kurtarılacaklardan biri haline gelen ses formatı. müziğe az çok ilgi duyan herkesin bilgisayarında, müzik çalarında, *cep telefonunda vs. iyi-kötü, yerli-yabancı, ses kalitesi yüksek-düşük mp3'(ler)e rastlamak mümkün. bugün sokaktaki adam bile mp3'ün, üç aşağı beş yukarı ne olduğunu biliyorsa, sevdiği şarkıcının mp3'lerine ihtiyaç duyuyorsa, bu tür insanlara dahi ulaşabildiği, onların zihinlerinde yer ettiği için ben o formatı, o formatın yapımcılarını öperim arkadaş. kağıt mendile selpak diyen bir nesil, gelecekte mp3'ten sonra çıkan ve kullanılan şarkı formatı ne olursa olsun, onu da mp3 diye adlandıracak gibime geliyor.
  • çok eskilerde, ergenken, odanın kapısını ve ışığını kapatıp, yerde müzik kolonlarının arasına yatmak suretiyle şarkının her bir tınısını, tadını, iliğini, kemiğini hissettiğimiz yılları kıskanan birilerinin sıkıştırıp, tokuşturup, buruşturup bizlere kakaladığı müzik müsveddesi.
  • teorik olarak 90 dakikalik bir kasetin iki yuzune toplam 1.5 mb boyutunda bir data kaydedilebiliyor. hesaplanirken (bkz: spectrum)un yukleme suresi baz alindi, gerisini sormayin. belki bi mp3 sigar..
hesabın var mı? giriş yap