• artılarının ve eksilerinin çokça olduğu toplumdur. artı denilince aklıma gelenler; bireyleşme, tırnak içisi kaçınılmaz bir "özgürleşme", farklığını ortaya koyabilme, mobilite vs. dir. eksileri denince başlıcaları; yabancılaşma ve yalnızlaşmadır. bu da bireyleşme ve özgürleşmenin bedelidir. hayatta ne yazık ki bedelsiz birşey yoktur ki, bunlar da arkadaş ikramı değildir. onun da ötesinde, bir tercih meselesi değildir bunlar. kapitalist üretim yapısının geldiği noktanın doğal bir sonucudur. kişisel tercihler olabilir, abartarak örnekleyeyim; "bana x holding'den pazarlama müdürü olmam için teklif geldi de ben kabul etmedim. gidiyom gayri buralardan. animustepesi köyümü özledim. nenemin yayık ayranını özledim. hele anamgilin çömlekteki kurufasulyasını bir canım çekti ki" diyebilir birisi. ama toplum diyemez. çoğunluğu sabahın köründe mike mike uyanacak, çalışana, emeğe saygısızlık gibi düşünülmesin, akşama kadar da it gibi çalışacaktır. anası/babası daha da erken kalkar belki. ineklerinin sütünü sağar, bahçe çapalar, tonla işi vardır ama işini denk getirince erkeği kahvesine, kadını komşunun çayına gidebilir. onlar da kendi anaları, babaları gibi yaşamaktadırlar. kendini yalnız hissetme, köyüne, akrabasına yabancılaşma neyin yoktur.
    ama her iki durumda da, kendinle, çevrenle barışık yani nazım'ın dediği gibi "bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşamak bu şartlarda mümkün değildir. olamaz da.

    benim de içinde olduğum bir kesim çözüm olarak sosyalizm ülküsüne inanmaktadırlar. kalanıysa hiçbirşeye. cemaatin bu topraklarda bu kadar başarılı olması da bundandır. bu boşluğu farketmektir başarıları. kapitalist ve acımasız bir dünyada gelenek ve modernite arasında kalıp, ikisinden de kopamayan o koca kitleye, hepsinin tabii olduğu kapitalist koşullar çerçevesinde, genlerinden atamadıkları o köylü dayanışmasını sunmak. böylelikle dayanışma ilişkisi içinde bulunan kitleyi yaratıp büyütmek ve yine böylece kapitalizmin sermaye birikimi ivmesini, bu koca kalabalıkla daha da hızlandırmak. ve yine böylelikle yeni bireyleri tekrar yanına çekerek daha da büyümek. ve yine... (bkz: loop)
  • insan ilişkilerinin , duygusal olmayan,kişisel,evrensel standartlarına yönelmiş,kişilerin başarılarına göre değerlendirildiği ve belirli ilgilere yöneldiği niteliklere sahip olan toplum. (bkz: parsons)
  • örgütlerin ihtisaslaştığı ve karşılıklı bağımlılıkların arttığı, insan ilişkilerinin evrensellik,akılcılık,fonksiyonel belirlilik niteliklerini taşıdığı,hükümette,merkezileşme eğilimlerinin görüldüğü,pazar ve para ekonomisinin geliştiği,bürokrasinin egemen olduğu, ailenin toplumsal denetim fonksiyonunu kaybettiği,nüfusun çoğunluğunun kentlerde yaşadığı toplum. (bkz: levy)
  • burjuva toplumu ya da sosyalist toplum.(bkz: marx)
  • modern toplum suç ortaklığı üzerine kuruludur.
  • "modern bir toplumda insanlar ancak ardi arkasi kesilmez telasli bir hayatin meydana getirdigi saskinlik icinde yasadiklari surece umutsuz yasamaya dayanabilirler."

    (bkz: eric hoffer)
  • insanların çoğunun okuma yazma bildiği,haberleşmeye katıldığı,kentleşmenin olduğu,insanların kendilerini başkalarının yerine koyabilme yeteneğinin bulunduğu toplum.(bkz: lerner)
  • endüstrileşme ile kentleşmenin ve bu süreçlerin beraberinde getirdiği niteliklerin görüldüğü toplum.
  • weberci yaklaşımla tanımlandığında kendi kendisini yeniden doğurmak için dışardan bir güce ihtiyaç duymayan, kendisine dayanan toplumdur. hakim sınıfı burjuvazidir. felsefesi aydınlanmacıdır. liberaldir, katılımcı bir politikayla yönetilir. bilime inanır, din etken değildir. askeri anlamda kendi devamlılığını sağlayacak kadar kuvvetlidir. ama kanımca en altı çizilmesi gereken özelliği kapitalistliğidir..
hesabın var mı? giriş yap