• havaciligin babalarindan sayilan unlu sovyet ucak muhendisleri artem ivanovich mikoyan ve mikhail iosifovich gurevich in rus hava kuvvetleri icin ortak olarak dizayn ettikleri ucaklarin kisaltilmis adidir.

    cagimizin modern ucaklari (mig 1 , mig 3 u falan saymiyorum) arasinda en on sirada olan migler, sirasi ile mig 15 sabre, mig 17 fresco, mig 19 farmer, mig 21 fishbed, mig 23 flogger, mig 25 foxbat, mig 27 flogger, mig 29 fulcrum ve mig 31 foxhound gibi gubidik isimli (amerikalilar sagolsun) ve fakat supper kaliteli ucaklardir.

    benim favorim 2 machin uzerindeki hizi sebebi ile mig 25 foxbattir.
  • command and conquer generals oyununda çin kuvvetlerinin yegane hava ünitesi. napalm yüklü roketler atar. isabetlilikleri tartışmalıdır. rütbe kazandıkları ölçüde isabetli atışları da artar. war factoryden alınan black napalm upgrade bu ünitenin atış gücünü de etkiler. amerkan kuvvetlerinin çeşitli hava ünitelerinin alengirli özelliklerine sahip değildir ama çin kuvvetlerinin battlemaster tanklarında olduğu gibi bir arada saldırdıklarında verdikleri zarar da artar. 12 adet mig tek saldırıda 1 adet çin veya gla command center'ını imha edebilmektedir. bunların roketleri de inferno cannon gibi hedefin bulunduğu yerde bir alev fırtınası yaratma özelliğinie sahiptir.
  • bir gaz altı kaynak yöntemidir. bir tür elektrik ark kaynağıdır. bu yöntemde, kaynak bölgesini atmosferik etkilerden korumak için bir soygaz (genellikle argon) kullanılır. bu yöntemde, tig kaynağından farklı olarak, ergiyen elektrod kullanılır.

    mig kaynak yöntemi, manuel olarak veya otomasyon ile uygulanabilir. yöntem, diğer kaynak yöntemlerine göre daha hızlı çalışma ve karmaşık konstrüksiyonlara uygulanabilme avantajına sahiptir. mig kaynağının ergime hızı ve gücü diğer gaz altı yöntemlere göre fazla olduğu için özellikle kalın parçalarda daha fazla tercih edilir. ince parçalarda ise darbeli akım yöntemi uygulanarak kaynak yapılır.

    avrupa ülkeleri ve tabii ki türkiye de, mig kaynağında koruyucu gaz olarak argon kullanılır. ancak bu yöntemde ar-he karışımları ile saf he da kullanılabilir. ancak argon daha kararlı bir ark oluşturduğu için saf argon tercih edilir. amerikada ise helyum gazı, bu tür gaz altı yöntemlerde daha çok tercih edilen bir gazdır.

    yine mig kaynağında, kalın çaplı elektrodlar kullanılarak ark daha kararlı hale getirilebilir. tel elektorodun kaynak bölgesine düzgün halde kaynak bölgesine iletilebilmesi için teflon spiral kullanılır. yine torçlardaki kılavuz vve tel sürme yuvaları u biçimlidir. kontakt meme daha uzun olup iç çap töleransı ise fazladır.

    mig kaynağı ile 4 mm den fazla kesit kalınlığına sahip malzemeler tek pasoda kaynak yapılabilir. yüksek kararlı kaynak arkı ve güçlü nüfuziyet sebebiyle 6 mm ye kadar kalınlığa sahip malzemelerde kaynak banyosunu desteklemek için kaynak altlığı kullanılır.
  • eskiden (yani hatirlayamiyorum, hosgorun) bir rus pilot iltica etmek icin bir mig ucagi ile trabzon'a inmisti. o zaman olay olmustu. hala bu konu sehir efsanelerinde gecer
  • genelde gerçek bir mig bulmak zor oldugundan filmlerde f5ler kullanılır migler yerine. mesela top gunda gördüğümüz mig-28ler aslında northrop f-5e ve f 5 tiger tipi uçaklardır.
  • çevikliğine hala birçok insanın inanamadığı rus yapımı efsanevi uçak
  • mig” ismi iki kişiye dayanmaktadır. bu kişiler kuruluşa isimlerini veren artem ivanoviç mikoyan ve mikhail yusifoviç guryeviç’tir. rusca’da “m ve g” manasına gelen bu isim adı geçen iki kişinin soyadlarının baş harflerinden meydana gelmektedir.
  • bu isimle anilan bir kaynak cesidi vardir. acilimi da metal inert gas kaynagidir.
  • uçak modeli olabilmesi için sağına gelen sayının tek olması gerekir. mikoyan ve gurevich'in takıntısı mıdır, bilinmez, ama böyledir işte. mig-1, mig-3, mig-5... mig-25, mig-29, mig-31 adında rus uçaklarının olmasına rağmen, mig-2 mig-18, mig-24 diye uçak yoktur, bu da böyle biline.

    aynı şey su serisi için geçerli değildir.
hesabın var mı? giriş yap