• normal botoks kaslara ne yapıyorsa bu işlemde de tamamen kasdan oluşan midenize aynı şey yapılıyor. yani kaslarınız bir nevi paralize edilip etkisiz hale getiriliyor. detaylar için şu haberi okuyabilirsiniz.
  • maksimumda 6 ay arayla 3 kez yapılıyor. 4 ila 20 kilo arasında kilo vermek mümkün. 4 bin tl civarında esteticha da sormuştum
  • kanıta dayalı tıp prensiplerine göre fazla kiloların tedavisinde yeri olmayan yöntemdir.

    evet mekanizmayı okuyup teknik anlamda düşününce çok mantıklı geliyor. lansman şu şekilde "midene botoks veriliyor mide salgısı ve açlık hormonu salgısı azalıyor(bkz: ghrelin). ilaveten mide hareketleri azalıyor. hareket azalınca yediğin yemek midede çok kalıyor, tokluk hissin artıyor. ameliyat olmadan veya diyet egzersiz yapmadan sadece 10 dakikalık endoskopik bir işlemle fazla kilolar gidiyor... mu acaba?

    hayır gitmiyor. konuyla ilgili çelişkili çok çalışma var. baştan şunu bilmek lazım bu yeni bir tedavi değil. denenmiş etkinliği gösterilememiş, terk edilmiş, ne yazık ki son dönemde sosyal medya gücüyle hortlamış bir yöntem.
    mevcut literatürde bulabildiğim en değerli kanıtları aşağıda sunuyorum:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28812212/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28685363/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30120640/
  • konuyla ilgili en bir bilirkişilerden obezite ve metabolik cerrahi uzmanı prof. dr. halil coşkun son zamanlarda mide botoksunu mucize/moda/übermensch sayıp kakışlamaya çalışanlar nedeniyle hem bir video çekmiş, hem de bir makale yayımlamıştır.

    makaleyi buraya alıntılayacağım ancak üşenenler içün video linkini şöyle iliştireyim. buyrunuz: mide botoksu öldürür mü?

    mide botoksu öldürür mü?

    öncelikle şunu söylemeliyim ki obezite tedavisi ile uzun süredir uğraşan bir hekim olarak mide botoksu uygulaması yapmıyorum ve önermiyorum! nedenlerini ve olası problemlerini aşağıda bilimsel veriler altında anlatacağım.

    etken maddesi botulinum toksini olup clostridium botulinum bakterisinden üretilen bir nörotoksindir. aslında 8 ayrı tipi bulunmaktadır, bunlar a, b, c1, c2, d, e, f ve g olarak isimlendirilmektedir. insanlarda tedavi amaçlı olarak a, b, c tipleri kullanılmaktadır ve bunlar içerisinden en yaygın kullanımı olan botoks a dır. mide botoksun da kullanılan da a tipidir.

    botoks a klinik olarak nöromusküler blokaj etkisiyle kaslarda geçici felce sebep olmaktadır. bu özelliği kullanılarak özellikle estetik cerrahide, bazı göz hastalıklarında, sindirim sistemi motilite bozukluklarında, bazı makat bölgesi hastalıklarında kullanımı olan bir ajandır. ancak bu kullanım alanlarıyla ilgili yapılmış bilimsel çalışmalarda etkinliği kanıtlanmış ve uygulama alanı bulmuştur.

    mide botoksu uygulaması ilk olarak deney hayvanları üzerinde 2000 yılında gui ve ark. ları tarafından 20ü uygulanarak gündeme getirilmiş ve bir miktar kilo kaybı olduğu belirtilmiştir. benzer bir deneysel çalışmada prof. dr. halil coskun ve ark. (bu ben oluyorum…) tarafından yapılmış ve benzer sonuçlara ulaşılmıştır. ilk insan üzerindeki uygulama ise rollnik ve ark. ları tarafından 2003 yılında 100 ü botoks a kullanılarak yapılmış ve %8.9 oranında bir kilo kaybı olduğu belirtilmiştir. daha sonraları bu konuya olan ilgi artmış ve bir çok araştırmacı bu konuda çeşitli çalışmalar yapmıştır. bu tedavinin ana mekanizması kullanılan botoks a ile mide kası üzerinde felç yaparak mide hareketleri engellenmekte, mide boşalımı gecikmekte ve kişinin açlık hissinin azaldığı ifade edilmektedir. peki gerçekten bu şekilde mi olmaktadır?

    2000’li yıllardan itibaren yapılan çalışmalarda ve aradan geçen 17 yıllık bir süreden sonra bu çalışmaların hepsinin derlenmesi gündeme gelmiş ve 2017 yıllında konuyla ilgili çok önemli 2 makale (review article) yayımlanmıştır. review article’ların özelliği yapılan tüm çalışmaların bilimsel açıdan en değerli olanlarının (doğruluk değeri en yüksek) incelenerek bir çıkarım yapmayı hedeflemesidir.

    elshakh ve ark. ları 2017 yılında obes surg dergisinde “the role of endoscopic ıntra-gastric botulinum toxin-a for obesity treatment” review article da bu konuda yazılmış 60 makaleyi incelemiş en değerli olan 11 tanesinin verilerini çıkartarak bir karşılaştırma yapmışlardır ve sonucunda botoks a uygulamasının kilo kaybettirici etkisinin bilimsel kanıtlar içermediğini ve etkili bir sonuç vermediğini belirtmişlerdir.

    bustamante ve ark. ları da 2017 yılında obes surg dergisinde “obesity treatment with botulinum toxin-a ıs not effective: a systematic review and meta-analysis” review article da 8615 medline kayıdı tespit etmiş olup 11 yüksek bilimsel değeri olan yayına ulaşarak inceleme yapmışlardır. sonuç olarak yapılan değerlendirmede botox a uygulamasının obezite tedavisinde etkili bir yöntem olmadığı verisine ulaşmışlardır.

    son olarak moura ve ark. ları 2019 yılında obes surg dergisinde “eus-guided ıntragastric ınjection of botulinum toxin a in the preoperative treatment of super-obese patients: a randomized clinical trial” çalışmasında çok yüksek kilolu obez hastaların ameliyat öncesi riskini azaltmak amacıyla kilo kaybı sağlamak için yöntemi gündeme getirmiş ancak etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.

    şimdi farklı bir konuya değinmek istiyorum, son derece zararsız bir işlem olarak ifade edilen bu uygulama gerçeği yansıtmakta mıdır? yukarıda da belirttiğim gibi botoks a bir ilaçtır ve uygulama dozları hastalıklara ve uygulanan organa göre farklılık göstermektedir. mide botoks a uygulamalarında da maalesef uygulanan doz ile ilgili bir standart yoktur. literatürde 20-500 ünite arasında doz farklılıkları gözlenmektedir. botox a uygulanırken organa özel toksik doz düzeyleri mevcuttur ve bu oldukça önemlidir. amerika’da fda botox toksisitesine karşı 2008 ve 2009 yıllarında uyarı yapmış, aritmi, kalp krizi, nöbet geçirilmesi, solunum durması ve ani ölüm riski bildirilmiştir. ayrıca botoks a’nın tedavi amacıyla bir organ üzerinde uygulanması için fda tarafından onaylanması gerekmektedir. mide botoksu ile ilgili bir onay söz konusu değildir.

    sonuç olarak elimizdeki tüm tıbbi literatür verilerine göre mideye botoks a uygulaması ile ilgili kilo kaybettirici özelliği üzerine hiç bir pozitif veri bulunmamaktadır. diğer taraftan botoks a’nın olası komplikasyonları fda tarafından belirtilmiştir. bu günkü güncel verilerle kilo kaybettirici etkisi tespit edilemeyen bir ilacın istenmeyen sonuçlarının ortaya çıkması bir komplikasyona değil malpraktise yol açacaktır.

    prof. dr. halil coşkun

    halk için özet geçiyorum. yani diyor ki; yapma canım yapma arkadaşım.
    daha ne desin?
  • geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar için devlet eliyle uygulanması gereken tıbbi prosedür
    yiyim kontrolü
  • üstteki suse nefes almadan yazmış.

    hiç bir uyarıyı dikkate almamış ve bu şekilde bilinçsizce yaşayan insanlar kalkıp bu ortamlarda tavsiyelerde bulunduklarını sanıyorlar.
  • son çalışmalarda obez insanlardan para tırtıklamaktan başka bir işe yaramadığı gösterilmiş. tabi botox’u satan firma amerika’daki süper 2-3 üniversiteye para yedirip piyasayı birkaç yıl daha süpürür. sonra daha bağımsız çalışmalar yapılır. olan olduğu ile kalır. unutmayın bir ilacı plasebodan ayıran, placebodan %25 daha etkin olması. 100 hastanın 24’üne iyi geliyorsa ilaç değil, %26’sına iyi geliyorsa ilaç. mide botoksundan da fayda görenler elbet olacak ama bu obezite için bir çözüm yolu olamayacak. bu arada ben kimim, geçen haftalarda mide botoksu ile bir şey okumuş bir cerrahi asistanıyım. siz yakasında hastanenin adı yazan gözlerinin içi gülerek poz veren, dişleri bembeyaz doçentlere inanın tabi ki. 300 liralık botoxu üç bin liraya yaptıranlara inanın ki bizde de bir umut olsun. yarın öbür gün bizde çok para kazanacağımıza dair inanç olsun.
  • az önce yaptırıp normal yaşantıma döndüm, şu anda sadece nefes alırken sol arka kısım da batma yaşıyorum onun dışında herhangi bir sorun yok.

    2 ay sonra gelen edit: an itibari ile kilo verişim durdu ki bence normal, ideal kiloma ulaşmam çok fazla zaman almadı sıkı bir diyet ile 1,5 ayda 10 kilo verdim, botoksun etkileri hala devam ediyor ancak bu işlem tek başına değil spor ve dengeli beslenme ile işe yarıyor.
  • bariatri doktorları ve diyetisyenlerinin asla ama asla önermediği yöntem.
  • 8 kilo fazlalığı olduğunu düşünen biriyim, yani zayıf olmayı seven normal kiloda biriyim. bugün mide botoksu yaptıralı 5 gün oldu. şimdilik iştah açısından hiçbir değişiklik yok. boğa burcu iştahım tam gaz devam etmekte. 500 ünite yapıldı. gelişmeleri yazacağım.

    edit1: 1 hafta oldu. nasıl olsa iştahım kesilecek yiyeyim canımın çektiğini dedim 1 kilo daha aldım. etkiyi 15. günde net görürsün dedi doktor. sonuçta yüze yapıldığında da 15 güne ancak oturuyor. hadi bakalım.

    edit2: 1 ayı geçti yaptıralı ve hala iştahımın maşallahı var. ben istedim ki ay canım çekmiyor yiyemeyeceğim’cilerden olayım. öyle olanlar var mı bilmiyorum ama ben de olmadı. 1,5 iskender, kola, tatlı şu bu her şeyi yiyorum ondan sonra bi ay şiştim galiba oluyor. tam emin olamamakla birlikte şişkinlik hissinin botoks öncesinden daha çok olduğunu düşünüyorum.

    bu arada kilomu da açıklayayım. 168 boyda 58 kiloyum. 50-52 kilo olma gibi bir takıntım var. diyetlerle düşüyorum ve daha iyi hissediyorum o kiloda ama kalıcılığı sağlayamıyorum. ideal kilomdan daha düşük olmak istediğim için zorlu diyetlerle o kiloya düşüyorum ve iştah patlamalarıyla tekrar alıyorum. 10 kilo al ver sıkıldım artık. haftaya biraz daha sağlıklı modda midemi doldurup sağlıklı bir diyet listesi (kafamdan) ile başlayacağım. belki botoks diyete uyumu kolaylaştırabilir. çok diyet yapmış biri olarak farkı anlarım. onda da işe yaramazsa yaptırmayın diyebilirim.

    edit3: bende hiçbir işe yaramadı arkadaşlar. doktor dedi ki işe yaramadığı için ikinci dozu vermek yerine bir ilaç başlayalım. ilacın ismini vermeyeceğim. karbonhidrat emilimi, insülinin kana karışımını yavaşlatan bir şey diyebilirim. bir de böyle deneyelim dedi. zaten vücut kitle indeksim normal olduğu için işe yaraması da normal tabii. kilo vermek mi istiyorsunuz az yemek çok hareket. gönül ister ki mucizevi mevzular olsun. yok. metabolizma çok karmaşık bir yapı. çok da kurcalamamak lazım. dediğimi yapın yaptığımı yapmayın.

    edit4: ilaç da başlamadım zaten ideal kiloya yakın biri olarak bozmak istemedim vücut sistemimi. yıllardır olan sistemimi yaptım: 2 günlük ayran detoksu (her yerde var google’a yazın), 10 gün 700-1100 kalori arası beslenme ve bu döngünün istediğim kiloya kadar devam etmesi şeklinde oldu. şu funny jump zıp zıp ayakkabılardan da aldım günde 20 dk zıpladım işlem tamam.

    edit5: saxenda der susarım. tok hissetmek ne kadar hoş bişiymiş. zayıflamasam da olur. beynimin yemek düşünmeden hayatına devam edebilmesi müthiş bişi. diyet yapmanıza gerek kalmıyor. kan tahliliyle doktora sorup alın. kullanım dozlarına dikkat edin giderek artırılıyor.
hesabın var mı? giriş yap