• somut bir ornek vermek gerekirse, "seytan su herifin suratina bi tane patlat diyo" diyen ic sesi ve "ofkeyle kalkan zararla oturur oglum, patrona vurulmaz, akilli ol" diyen superegoyu birlikte algilayarak "hmmm, zor bir durum, herif beni cok sinirlendirmis olsa da mantik sayesinde kontrolu elden birakmadim, aferin bana" diyen, duygudurum dunyamizda cereyan eden hadiselere kusbakisi bakmamizi saglayan olusumdur.
  • karmasik bir kavramdir bu. turkcesi icin farkli kelimeler kullaniliyor ama bence bilisustu guzel bir karsilik. yillardir psikoloji ve egitim alaninda calisanlar uzerinde tartisiyorlar, arastirma yapiyorlar ama hala net bir tanimi bile yapilamiyor. kavramin karmasikliginin temel sebeplerinden biri icinde farkli boyutlar bulundurmasi. bilissel (zihinsel) sureclerle ilgili bilgi dagarcigimiz, bu sureclerin uygulanmasi sirasindaki farkindalik, kontrol, yaptigimiz degerlendirmeler bilisustu'nun farkli boyutlarini olustururlar. bu kavramdan ilk bahseden flavell'dir ve cikis noktasi hafiza ile ilgili (metamemory) calismalardir.
  • "dusunuyorum, oyleyse varim"in bili$sel psikoloji terimi versiyonu. kisinin kendi bili$sel sureclerinin, varolusunun, daha basitce kendi akil yurutu$unde izledigi adimlari geri takip edebileceginin, ve neyi nasil nedenlendirdiginin, ve dahi bu nedenlendirmeleri yapabildiginin bilincinde ve farkinda olmasina atif yapan ust bili$sellik durumudur.
  • bağlama dışarıdan bakabilen bir farkındalığa sahip olma durumu. insanları hayvanlardan ayıran özelliklerden biridir.
  • konuyla ilgili j. flavell' e ait pek çok çalışma bulunmaktadır.
  • diğer bilişsel süreçlerin izlenmesine ve/veya stratejik düzenlenmesine dahil olan düşünce veya zihinsel süreçlerdir.
  • dusuncenin uzerine dusunmek.
    en az yaptigimiz islerden biri. genelde dusuncelerimizin farkina varmamiz zaman alir.. emek ister..
    hm ben mi? yok ben onlardan degilim.. ben coktan cozdum bu isleri.. *
hesabın var mı? giriş yap