• hemen hemen herkesin, hayatının belli bir evresinde sahip olduğu bir garip arkadaş çeşidi. genelde yabancı bir ülkeden olan bu arkadaşın gönlünü hoş tutabilmek, bizden bıkmamasını sağlamak için türlü türlü maymunluklara başvurulur, mektuplar renkli ve hatta mümkünse kokulu kağıtlara yazılır idi. 5 renkli keçeli kalem ile çiçekler, kalpler yapılır, yaşadığınız yerle hiç alakalı olmasa bile bir deniz kıyısı resmi koyulup "dis is ver ay liv" şeklinde not düşülür idi.
    mektuplar genelde 1 ay aralıklarla gidip geldiği için heyecan yapılır, off nerde kaldı bu mektup, acaba bıktı mı benden diye düşüncelere dalınırdı. iyice geç gelen mektupların replylarına "ay layk tolkin tu yu veri maç" yazılırdı ki iş garantiye alınsın, karşıdakinin vicdanı sızlasın, cevap yazmamazlık yapmasın...
  • okulda öğretilen yabancı dili pekiştirme amaçlı olan yabancı mektup arkadaşları, günümüzde internet sayesinde geçerliliğini yitirse de, o zamanın en büyük eğlencelerinden birisi idi. hatta ve hatta özelliklerinize uygun mektup arkadaşı bulmak için bir takım firmalar kurulmuş ve bunlar o zamana göre hiç de az olmayan ücretler karşılığı işlerini en iyi şekilde yapmışlardı.(hala yapıyorlar mı bilemem.)
  • mektup arkadaşı olur da mektup arkadaşı çalmak olmaz mı?. yukarıda belirttiğim firmalardan, istediğiniz kişisel özellikteki insanları temin edebiliyordunuz. ama fiziksel özelliklerle ilgili kriterler yer almadığı için tamamen random* olarak gönderilen mektup arkadaşları, sizin mektup arkadaşı fentezinizin* fiyasko ile sonuçlanmasına neden olabiliyor idi. gönderdiği fotoğraflardan bir boka benzemediği anlaşılan ingiliz çocuğu, sizi bir anda sıra arkadaşınızın zenci penfriendine göz dikmeye hatta gizlice adresini çalmaya teşvik edebiliyor idi*.
  • bir zamanlar international youth service (iys) adıyla hizmet veren kuruluş sayesinde yaygınlaşmış arkadaşlık çeşidi, başka kültürleri tanımanın esaslı yollarından biri.
  • el yazımın güzelliği* sebebiyle yazıcı denen buluş evim sınırlarından girene kadar sahip olamadığım, sonrasında ise elmek* arkadaşları ortaya çıktığından olasılıkla bir ömür boyu sahip olamayacağım arkadaş türü.
  • yıllar yılı bitmeyen mektup arkadaslıgı,yıllar sonra yapılan bir backpacking seyahatte size hotel olarak ve rehber olarak geri donebiliyor.bu sebeple bu arkadaslık turunu kesmemekte fayda var.
  • internet sayesinde yerini e-mail arkadaşlığına bırakan kavram
  • bir zamanlar, yani internet oncesinde, yabanci dil ogrenmeye calisan insanlar, bir grup yabanci sirketlere yuklu miktarda paralar odemek sureti ile kendilerine mektup arkadasi ararlardi. soyle ki, kendi yaptiklari basvurularda, edinmek istedikleri mektup arkadasinin cinsiyetini, yasini, bulundugu ulkeyi vb. secme sanslari olurdu. ancak sonunda kendilerine bulunan mektup arkadasinin turkiye gibi adi sani bilinmeyen bir ulkeden birine yanit yazmasi olasiligi da cok dusuk olurdu.

    asil mektuplar, mektup arkadasi bulmaya yonelik bu sirketlerin musluman ulkelerden basvuruda bulunan cocuk ve genclerin adreslerini amerika, kanada gibi ulkelerdeki kiliselere vermeleri sonucunda gelirdi. dunyanin bir ucundaki presbiteryenler, protestanlar,... cocuklarina bu zavalli musluman insanlarin adreslerini vererek kendileri ile arkadas olup onlari dogru yola cagirmalarini tavsiye ederlerdi.
  • (bkz: günlük)
hesabın var mı? giriş yap