• erken hıristiyanlık döneminde dev ya da şeytan işi olarak görülerek yüzlercesi tamamen ya da kısmen tahrip edilmiştir.
  • çorlu'da bulunan şimdilerde can cekişmekte olan korsan cd,bilgisayar,cep telefonu pazarı
  • bazıları megalitlere fallik deyip artislik yaparlar. bu durumda "sana girsin" cevabı caizdir.
  • mega+lit(os)
    mega büyük, litos da tas demektir

    kabaca dana gibi das da denebilir.
  • bati avrupa'da bulunan, neolitik cag'a ait, buyuk taslardan yapilmis anitlara verilen ad.
  • mö 5 binler(?) civarında ortaya çıkmaya başlayan taş yapılar. ulutaş

    kelime olarak: mega=büyük, lit=taş anlamına gelir. bunların tek taşlılarına menhir, birkaç taşın (harç kullanılmadan, üst üste konularak) oda şeklinde bir araya getirilmesiyle oluşan yapılara dolmen, üstü toprakla kapatılmış dolmenlere ise höyük denir.

    yapıların hangi amaçlarla yapıldığını tam olarak bilmiyoruz. sadece bazı tahminlerimiz var. örneğin, menhirlerin mezar taşı, dolmenlerin mezar odası olarak kullanıldığı gibi. şu an için emin olduğumuz şey; nispeten suya yakın yerlere konulmuş olmaları ( stonehenge, carnac, newgrange, paskalya adası, moai).
  • dikili taş ya da yine ona benzer dikili yapılar, mesela peri bacalarındaki bacalar, stonehedge’deki taşlar ya da buna benzer binlercesi ve şimdiki zamanda gökdelenler, kuleler falan... megalitlerin mistik bir enerji yayarak dünyanın dengesinin korunmasına yardımcı oldukları söylenir ve bir varsayıma göre akupunktura benzetilirler. inanırım...
  • stonehenge,londra’da yer alan bir megalit yapıdır.
  • stonehenge modern hayatta bilinen en belirgin örneği.
    ilk zamanlarda avrupa toprakları civarında yapılan bu taşlar zamanla diğer kıtalar da yayılır. mezarların yanını dikilmiş, anıt yapılmış ki mi zamanda orman gibi her tarafa dikilmiştir. zamanla avrupa'ya özgü bir kültür haline gelir.
    atalarımızı hala anlayamıyoruz. neden ve nasıl o taşları diktiniz bre.
  • m.ö. 12 bin ile 5 bin yılları arasında süren ve büyük ölçüde eskiyi sürdürerek hemen hemen hiçbir yenilik getirilmeyen taşın ortaçağı döneminin ardından, yenitaş devriminin m.ö. 4 bin yıllarına doğru önce ortadoğu'da, 3 bin yıllarına doğru da batı avrupa'da başlamasıyla seramik işçiliği ve zanaatkarlık insanlığın başlıca uğraşlarından biri olmuştur. bu dönemin en önemli kalıntılarından biri de iri taştan anıtlar, yani megalitlerdir.

    bazı yerlerde menhir adı verilen, dikine konmuş birbirinden ayrı ya da toplu halde bulunan iri taşlar; bazı yerlerde dolmen adı verilen, dikine iki taşın üstüne yatırılmış bir taş; kimi zaman da krommlech denen daire biçiminde dizilmiş taşlar bulunur.

    bu iri taştan anıtların bazen bir ölüler kültüne, bazen de güneş kültüne bağlı olduğu düşünülür. ancak çoğunda bugün hala çözemediğimiz bir anlamın saklı olduğu aşikardır.
hesabın var mı? giriş yap