• aslanlı zebralı nat geo wild belgesellerini çok seven biri olarak topraklarına ayak basabildiğim yer yüzündeki en güzel yerlerden biri.

    nairobi den 5-6 saatlik karayolu ile ulaşılabilir. ama bu yol öyle böyle bir yol değil ilk 3 saati gayet eğlenceli geçer. yol kenarlarında babunları felan görürsünüz giderken. yolun kalan %45 lik kısmı yol değil. asfalt bi yol ama asfalttan daha fazla çukur olan bir yol. safari araçları yolun sağ ya da sol kısmında kalmış toprak alana en azından tekerin bi tarafını koyabileyim de az sallansın araç diye yolun dışından dışından giderler. belli süre sonra bu asfalt alan da biter ve tamamen taşlık bi yol başlar. safari aracı ile bu yolda yolculuk yaparken vücudunda yer alan hücrelerin sarsıntı ve titreşimden birbiri içine geçtiğini hissedersin.

    masai mara alanı içindeki otellere gelelim. odaları çadır şeklinde dizayn edilmiş yada herbir odası ayrı ayrı yerde bulunan taştan yapılmış oteller.
    gitmişken burda en az 2 gece konaklamak gerekir. tabi gitmeye karar verdiysen uygun mevsimide seçmen gerekir yoksa saatlerce masai mara da dolanırsın da çok az hayvan görürsün, havyanların geneli serentiye geçtiği için. bu arada burası serengeti ile yanyana. tanzanya kenya sınırı sonrası tanzanya tarafında serengeti düzlükleri başlar.

    burda dolaşırken hep belgesellerde konuşan adamın sesini kulaklarında işitirsin. masai mara da akşam oluyordu. savana da sıcaklık yerini serinliğe bırakmıştı diye konuşmaya başlarsın. gözlerin hep lagedamayı yarım kuyruğu arar.emekçi çıta nın bi thomson ceylanın arkasında koşmasına denk geldiysen gözünü kırpmadan hayranlıkla izlersin bu sahneyi. hayran olduğun hayvanlar olan çıtanın 0-100 metre deparını izlerken kendinden geçersin. olum sırtlan adam değilsin lan. sonra bi aslan ailesine denk gelirsin. ve nihayetinde erkek aslan hoyyy hoyyyy brusss bu ne lan. zamanla ben buraya aitim lan bırakın beni buraya gitmeyecem dersin. çok belgesel izliyorsan televizyonda gördüğün güzelliği önünde gördüğünde bırakmak istemezsin. podyum mankenlerinden daha güzel yürüyen zürafalar hemen dibinde bütün endamıyla salına salına yürürken hayranlıkla izlersin. nehirde su aygırları, timsahlar, zebraların yan bakışları.

    geçerken de masai lerin köyünü ziyaret edersin. beraber zıplarsın. modern dünyaya inat eski gelenekleriyle yaşıyorlar lan hala. inek bi masai için çok şey ifade eder. adamlar ineğin yağını sütünü kanını karıştırıp içiyolar ya la. inek karşılığıda eş alıyorlar kendilerine. sonra yokluk içindeki çocukları görürsün ve afrika'nın geçek yüzü yine gelir aklına. ama o sana hakuna matata der geçer.
  • yaklaşık 15000 km2 büyüklüğünde savanna, orman ve sulak alanlardan oluşan bir doğal hayat reservidir. içerisinde doğu afrikada bulunan hemen hemen her türlü vahşi hayvanı bulmak mümkün. burası çok populer bir safari destinasyonu aynı zamanda o kadar ki neredeyse içinde hayvandan çok turist var. ancak bu tespit sizi yanıltmasın hayatınızın en ilginç deneyimlerinden bazılarını burada yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. mevsimine göre burada gerçekten milyonlarca hayvan görmek mümkün çünkü burası doğu afrikadaki meşhur büyük göçün bitiş noktası. her sene tanzanyadaki serengeti ovasından 1.5-2 milyon memeli yaklaşık 2000 km yol katedip buraya geliyor. bu hayvanlar çoğunlukla öküz başlı antilop (wildebeest), zebra ve çeşitli diğer otçullardan (thompson gazelle, impala vs.) oluşmakta. tabii bu kadar çok av hayvanı seyahat ederken peşlerinden de aslan, leopar, çita gibi yırtıcılar gelmekte.
    bu bölgede ayrıca belgesellerde hep gördüğümüz milyonlarca hayvanın karşı kıyıya geçmek için debelenip durduğu timsahların ellerini ovuşturarak beklediği mara nehri de bulunmakta. ayrıca geniş düzlüklerinde zaman zaman 500 bireye kadar çıkan dev fil sürüleri salınmakta. nehirde ise korkunç afrika (nil) timsahları ve dev hipopotamlar en ilgi çekici yaratıklar. akbabalar, kartallar, hyena, çakal ve zürafalar ise diğer ilgi çekici hayvanlar. gerçek bir safari deneyimi için eşşiz bir yer. büyük göçün masai mara da olduğu zaman genelde haziran - ekim arası (kesin bir zamanı yok hayvanlar bulundukları yerdeki yiyecek tükenince göçüyorlar) o aralar gideseniz göreceğiniz hayvanların çokluğu karşısında diliniz tutulur.
  • masai mara kenyanin guneydogusunda tanzanya sinirinda dogal bir koruma alanidir.masai yerlileri bugun yasamlarini 800 yillik gecmislerinin ilk gunlerinden bu yana koruduklari ilkel yasam bicimleriyle surduruyorlar.ortalama omurleri 80_100 yildir.onlara iliskin ilginc nokta ise erkeklerde cok esliligin dogal karsilanmasi.kadin icin bu yasamsal yorgunlugun paylasilmasi anlamini tasiyor.bu yasamsal yorgunlugun nedenlerinden biri olan gunluk islerden biri hergun 15_20 km. uzakliktaki bir yere yuruyerek gitmek ve oradan sirtinda kimi gun su kovasiyla kimi gun yakacak odunla eve donmek.
    siyah derili bir afrikalinin masaili oldugunu anlamak icin kulaklarina bakmaniz yeterli.daha cocuk yasta her masailinin kulak memesi kesiliyor,bu kesige yerlestirilen tahta parcasi ile delik genisletiliyor.yillar gectikce kalinligi artan tahta parcasi yardimiyla 20 yaslarinda kulak memesinde 7_9 cm. capinda bir delik olusuyor.
  • hiç belgesel kanal izlemeyen, wild life meraklısı falan olmayan bendenizin bir anda kendini buluverdiği yer.
    aslanlara, leoparlara falan bir kaç metre mesafeden bakmak, masai halkını ve yaşadıkları yerleri görmek benzersiz bir tecrübe oldu benim için. masailerin günümüzde turistik amaca hizmet eden göstermelik bir kabile haline geldiğini düşünüyordum ki yanılmışım. düpedüz ve gerçekten varmışlar, en doğal halleriyle. (tabi onlar da para kullanıyor bazı ihtiyaçları için mecburen).
    hipopotamlar, çitalar, leoparlar, timsahlar, filler, zürefalar, zebralar, deve kuşları, antiloplar...
    bufalo familyasından bir hayvan sürüsünün timsah ve hipopotamlarla dolu bir nehiri geçip tanzanya'ya göçünü de izlemek nasip oldu buna ilaveten.

    işin, masailerin ve hayvanların doğal yaşam alanlarına haldır huldur gidip safari yapmakla ilgili terbiyesizlik kısmını aklımdan uzak tutmaya çalışıyorum şimdilik.
  • ne güzel yer. şu belgeselciler de olmasa daha güzel olacak yer. uzun uzun yaşanmak istenen yer. her şeyi bırakıp oraya yerleşen bir türk kadını vardır. ismini versem mi bilemedim izin alayım bakalım.
  • masai mara'da sabah oluyor muhabbetinin geçtiği belgeseli bilen varsa lütfen yeşillendirsin dediğim güzide mekan.
  • amerika birleşik devletlerinden uzakta bulunduğu için şanslı olan bölge.
    eğer burası amerika birleşik devletleri'nde olsaydı veya oraya bağlı bir eyalet olsaydı, orada ne vahşi yaşam kalırdı, ne de masai yerlisi diye bir kabile kalırdı. yerlerini uçsuz bucaksız mısır, pamuk, buğday tarlalarından oluşan çiftlikler alırdı.
  • en güzel vahşi yaşam belgesellerine ev sahipliği yapan doğal afrika bölgesi. nat geo wild izleyenlerin evi gibi bildikleri yer adeta.
  • antilopların besin kaynağı olan gamba otunun yetiştiği uçsuz bucaksız geniş düzlükler.
hesabın var mı? giriş yap