• denizin son 3 gündür rengi değişti. bu akşam 17.00 civarı harika bir jade rengine dönmüştü. belki buna sebep olan bir mikroorganizma falan vardır, bilmiyorum ama harika görünüyordu.

    görsel
  • aslında ülkemizin en güzel denizidir marmara. serindir, derindir, sevimlidir, güvenlidir.. akdeniz gibi çok tuzlu, karadeniz gibi karanlık, ege gibi itici değildir. bu hale gelmeden önce yüzme şansına ermiş olanlar bilirler.
  • burası benim denizim. her sene ne kadar kirlendi diyoruz ama şimdilerde hiç girip baktınız mı? o kadar temiz, o kadar berrak ki. bin kere bu deniz bitti dedim ama bin kere de bitmediğine şahit oldum. artık ikisini de demiyorum çünkü onu bitik gördüğüm zamanlarda biliyorum ki onun bittiği falan yok. sürekli devinen suyu ve kendine has özellikleriyle ondan faydalanmasını bilene kapıları her zaman açık. diğer taraftan babamda vitamin olduğum zamanları da sayarsak 35 yıldır falan içindeyim, kirlenmesini dakika dakika gördüm diyebilirim o yüzden alışmış da olabilirim. neydi hani örümceği kaynar suya koymuyorlardı da suyu yavaş ısıtıp kaynatıyorlardı, ömürcek ölüyordu, ben belki o örümcekmişim. ama bak valla yakınlaşıp bir bak, içine gir, gözlerini aç, kumsal olsun, cafe olsun bir tane çevrende, sudan çık bir bira iç, kahve iç, bir sigara tellendir, canın güneye uzun uzun yolculuklar yapmak istemeyecek. haftada bir gün bunu yaşasan istanbul sana zor gelmeyecek.

    şu an kıyısında oturuyorum ama gene de özledim lam. dur bi yüzüp geliyim. akşamüstü de irice bir eşkina avlıyım fırında yapayım.

    marmara'ya iyi bakın, tüm çevrenize iyi bakın. az tüketin, küçük küçük yaşayın böyle. konforunuzu sağlarken küçük ve verimli enerji dönüştürücüleri kullanın, küçük yemek porsiyonları, bol bol fiziksel aktivite, kimyasallara bulaşmayın, taze, katkı maddesiz besinler... hadi sağlıcakla.

    terstrigonometrikfonksiyonlarinintegrali uyardı sağolsun örümcek değil kurbağa diye. zaten neden örümcek olsun ki suda ne işi var örümceğin. kurbağa o kurbağa.
  • marmara denizi; akdeniz’i, ege denizi ve karadeniz’i birbirine bağlamaktadır. istanbul’u avrupa ve anadolu yakası olmak üzere 2’ye ayıran marmara denizi, karadeniz’e istanbul boğazı ile ege denizi’ne ise çanakkale boğazı ile bağlanır.

    adını marmara adaları’nda çokça bulunan yunanca mermer anlamına gelen marmaros’dan almaktadır. marmara denizi, 240 km uzunluğunda ve 70 km genişliğinde olup, 11 bin 500 kilometrekare yüz ölçüme sahiptir. marmara denizi’nin en derin yeri en derin yeri 1.270 metredir.

    marmara denizi’nde birçok ada bulunur. bunlar; kınalıada, burgaz ada, heybeliada, kaşık adası, büyük ada, sedef adası, balıkçı adası, sivriada, yassıada, tuzla fener adası, rahmi koç adası, bostancı çöken adası, imralı adası, marmara adası, avşa adası, ekinlik adası, koyun adası, mamali, paşalimanı adası, kuş adası, yerada, fener adası.

    marmara denizi’nin oluşum süreci
    buzul çağ dönemlerinde göl statüsünde olan marmara denizi, 12 milyon yıl önce -85 metre seviyesindeydi. deniz olma tarihi 6 bin 500-7 bin yılları olarak bilinmekte. karadeniz tufanı sonucu istanbul boğazı’nın su ile dolmasından dolayı deniz statüsüne kavuşmuştur.

    marmara denizi ve deprem
    marmara denizi içerisinde birçok fay hattını da barındırmaktadır. prof. xavier le pichon başkanlığında yürütülen, prof. dr. celal şengör, doç. dr. emin demirbağ ve prof. dr. naci görür'ün de katıldığı araştırma sonucu; marmara denizi'nin dibinde onlarca kilometre uzanan fay hattının tek parça, tek hat halinde, kıvrımlı iki fay olduğu yönünde oldu. denizde beklenen depremler, iki ya da üç parçalı olacak. kuzey anadolu fayı'nın, marmara'da körfez çıkışında başlayan uzantısı, adalar'ın güneyinden geçerek, bakırköy açıklarına kadar geliyor.

    marmara denizi ve yerleşim
    marmara denizi çevresinde birçok yerleşim alanı çok eski tarihlere dayanmakta olup, günümüzde bu yerleşim yerleri konut fiyatlarının en pahalı olduğu yerler olarak bilinmektedir. bunlar;

    1. istanbul: adalar, bakırköy, bostancı, kadıköy, kartal, kumkapı, pendik, üsküdar, yeşilköy, zeytinburnu, büyükçekmece, kumburgaz, silivri, tuzla
    2. balıkesir: bandırma, erdek, gönen, marmara
    3. bursa: gemlik, karacabey, mudanya
    4. çanakkale: biga, gelibolu, lapseki
    5. kocaeli: derince, eskihisar, gebze, gölcük, hereke
    6. izmit: karamürsel, körfez
    7. tekirdağ: marmara ereğlisi, şarköy
    8. yalova: altınova, armutlu, çiftlikköy, çınarcık, termal

    marmara denizi ve projeler
    avrupa ve anadolu yakalarını birbirine bağlayan marmara denizi üzerinde son yıllarda hummalı ve ses getiren çalışmalar başlamıştır. geçmişte bunlar fatih sultan mehmet köprüsü ve boğaz köprüsü’dür. son birkaç yılda planlanan ve başlanan projeler arasında ise kanal istanbul, yavuz sultan selim köprüsü, avrasya projesi ve izmit körfez projesi’dir.

    1.yavuz sultan selim köprüsü
    istanbul boğazı'nın karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımına başlanan üçüncü boğaz köprüsü, avrupa yakasında sarıyer'in garipçe köyü ile anadolu yakasında beykoz'un poyrazköy semtinde yer almaktadır. üçüncü boğaz köprüsü ihalesini 29 mayıs 2012 tarihinde içtaş-astaldi (italyan) ortaklığı kazanmıştır.

    2.kanal istanbul projesi
    kanal istanbul projesi 2011 yılında recep tayyip erdoğan tarafından “çılgın proje” olarak tanıtıldı. resmi adı kanal istanbul olan projenin avrupa yakasına yapılması planlandı. karadeniz ile akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan istanbul boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına karadeniz ile marmara denizi arasında yapay bir suyolu açılarak yapılması planlanan kanal istanbul projesi uzunluğunun 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak şeklinde projelendirildi. kanal istanbul projesinin maliyetinin ise 50 milyar doların üzerinde olabileceği hesaplandı.

    3.avrasya projesi
    istanbul’un avrupa ve asya yakalarını karayoluyla bağlayacak olan avrasya tüneli projesi; istanbul boğazı’nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tüneli de kapsayan toplam 14.6 km’lik bir güzergâhta istanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla kazlıçeşme ile göztepe arasında inşa ediliyor.
    avrasya tüneli projesi, istanbul boğazı’nı geçen karayolu tüneline ek olarak mevcut yolların tünele girişlerini sağlamak üzere her iki yakada toplam 9.2 km boyunca genişletilmesini ve iyileştirilmesini de içeriyor.

    4.izmit körfezi projesi
    istanbul ile izmir arasındaki karayolu ulaşımını üç buçuk saate indirecek otoyolu projesinin en önemli ayağı olan izmit-körfez geçiş köprüsünün, kuzey ve güney ankralj bölgesindeki ankraj bloku kazı çalışmaları tamamlandı.

    karayolları genel müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, köprünün 40 metre derinlikte bulunan kule temelleri alanında deniz taraması yapıldığı belirtilerek, selih iyileştirmesi için temel alanına 2 metre çap ve 34.25 metre boyunda 195 çelik çakıldığı vurgulandı. toplam uzunluğu 433 km olan gebze - orhangazi - izmir otoyolu kapsamında yer alan körfez geçişi asma köprüsü 252 metrelik kule yüksekliği, 35,93 metrelik tabliye genişliği, 1.550 metrelik orta açıklığı ve toplam 2.682 metrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor.

    istanbul-izmir otoyolu ile ülke ekonomisine yılda 1 milyar 100 milyon liralık katkı sağlanması bekleniyor.
  • 30 yıl içinde ölüme sürüklediğimiz dünyanın en genç denizidir.

    kalbi dayanabilecek olanlar levent artüz'ün halk seviyesinde gayet güzel anlatan röportajını linkten okuyabilir. okuduktan sonra lavaboya döktüğünüz her kimyasal ve atık yağda kendinizi vatan haini hissedeceksiniz. ama koca fabrikalarin yaptığının yanında sizinki o kadar küçük ki...

    https://birartibir.org/…dir-bu#.yle5yhlgeea.twitter

    --- spoiler ---

    marmara denizi ölmüş. neredeyse hiç ümit yok. 20-30 sene sonra denizin tamamı rengi mavi bile kalamayacak bir enfeksiyon yuvasına dönecek. bazı koylar çoktan dönmüş.

    hocanın söylediklerine göre marmara denizinde yerleşik balıkların çoğu zehir deposu olmuş. hele kabuklu canlıların tek bir tanesi bile felç ve ölüme kadar götürebilecek hale gelmiş.

    yüzlerce tür yok olmuş veya olmak üzere. eski haline dönmesi imkansız. sebebi bilinçsiz uygulamalar. haliç'in temizlik çalışmalarındaki saçma uygulamalar ve sanayi atıkları başrolde.

    --- spoiler ---
  • jeolojik zaman diliminde salise bile denilemeyecek 12.000 sene öncesine kadar kadar bir iç göl olan deniz. düşününce, insanlar hasankeyf'de ya da göbeklitepede tapınaklar inşaa ederken marmara denizi ve boğazlar yeni yeni oluşuyordu diyebiliriz.
  • 10 milyon yıllık bir oluşum ve dünyada eşi benzeri olmayan bir akıntı sistemine sahip olan iki gözümün çiçeği, gözlerimizin önünde resmen ölüyor :(

    buna birilerinin dur demesi lazım.

    destek olmasak mı?

    http://chng.it/vy9gpqmg
  • google map uydu görüntülerine bakarsanız kıyılarının neredeyse yüzde doksaninin betonlastigini görebileceğiniz deniz. böyle bir betonlasmayla hangi arıtma başa çıkabilir ki. daha da kanal istanbul deniyor. söyleyeceklerim bu kadar.
  • artık şu ülkede hiç edilen doğayı görmekten gerçekten yoruldum ve çok üzülüyorum. çevresine zarar veren duyarsız insanlardan nefret ediyorum. doğa öldüğünde sanki insan var olabilecek..
  • herhangi bir petrol ya da doğalgaz rezervi bulunmayan vasat deniz. serseri gibi faydası bir yana içinde barındırdığı fay hatlarıyla milletin başına da beladır.

    tam bir umutsuz vakasın marmaracım.
hesabın var mı? giriş yap