• uber'den cok daha yuksek seviyede musteri memnuniyeti sagliyor. sebebi sadece fiyatinin daha ucuz olmasi degil, taksiye bindiginizi size hissettirecek soforleri olmamasi, klasik taksi soforu kimliginden farkli cok alternatif insanlarla tanistim su takside son iki yilda. yogun saatlerde bulunamama sikintisi olmasa uber'i telefondan silecem, o derece.
  • bugün itibarıyla kalifornia’da faliyetine son veren şirket.

    buradan sonrası detaylı bilgi. sektörden bildiriyorum... basit dille bilal’e anlatır gibi;

    mevzu; uber ve lyft tarzı taşımacılık sektöründe çalışanların , kagıt üzeri serbest meslek erbabı olarak görünmesi , buna karşın çalışan gibi muamele görmesi. nasıl yani?

    şöförler sosyal giderlerini, vergilerini va herşeyi kendi öderken, izin dahi yapamaz hale gelmişler. bir tür mecburen bagımlı olmuşlar. bunun üzerine, müşterinin ödemesi gereken fiyatı platformun kendilerine dayatması da ayrı sorun... tabiki yolcu için bulunmaz nimet...

    2019'da çıkan bir yasaya binaen, uber ve lyft gibi platformların, şöförleri çalışan olarak kayıt altına almaları gerektiğini, hasta olunca , hastalık ödeneği; yıllık izine çıkınca tatil ödeneği vermesini mecbur kılıyor... bu ağalarda diyor ki; biz böyle herkesi işe alamayız, yolcu fiyatları yükselir, kimse kullanmaz... hakimde taşşaklu olunca , çokta umrumdaydı diyor...

    mahkemeye sunulan deliller arasında;

    - arabasında uyuyan ve iş gelince uyanıp müşteriye giden şöförler

    - her gün 12 saatten fazla çalışanlar( ki bunun önüne geçmişlerdi sözde, app kapanıyormuş, lakin 3. denemeden sonra 4. denemede yine aktif oluyormuş.)

    - account kiralamalar; oturumu olmayan kişilere vs, binlerce kişi kendi hesaplarını günlük 50 dolardan başlayan ve günün anlam ve önemine göre 100dolara kadar kiraya veriyormuş.

    - normalde müşteriye yansıyan fiyattan %30 civarı komisyon kesip gerisini sürücüye yollamak yerine, bazı durumlarda %60 a kadar kesmek... ayrıca bunu şöföre çaktırmamak...

    - şöförler arasında statü ve para dağıtıp 2019 da çıkan kanuna karşı kendi lehlerine eylem yaptırıp, kamu oyunu yanıltmak...
    ———

    yazarın notu; eğer kim sharing economy süper diye gelirse , agzına terlikle vururum. gariban insanları sömüren sistemin ta kendisidir bu.

    millet toplu taşımayı unuttu bu gavatlar yüzünden.... trafiğin anasını siktiler...

    ve en önemlisi; bir evde 1 adet über veya lyft arabasi varsa, aile hic bir zaman biraraya gelemiyor. cünkü birileri hep calismak zorunda...

    calisanlarin kötü durumuyla ilgili bir sürü gizli cekim olsun belgesel olsun döküman olsun , türlü türlü bilgi mevcut. söförlere haklarini vermeliler...
  • 24 milyar dolar piyasa degeri ile gecenlerde halka acilmis olan transportation network sirketi.

    uber ile beraber en buyuklerden biri. bu sirketler, buyuk olcude, su anki varliklarini (ilk once operasyonlari fonlamaya hevesli sermayadarlara sonra da) smartphone ve digital mapping hizmetlerine borclular.

    urun oldukca kullanisli. arz ile talebi anlik olarak eslestiriyor. sofor ve yolcu arasinda para muhabbeti olmuyor. aplikasyon kendi hallediyor. musteri gidecegi yeri onceden sisteme girdigi icin ne odeyecegini biliyor. fiyat karmasasi buyuk olcude ortadan kaldiriliyor. musteri cikan fiyati butcesiyle kiyaslayabiliyor (affordability).

    rating sistemi hem sofor hem de yolcu hakkinda geri bildirim sagliyor, dusuk ratingli kisilerle is yapmamayi tercih edebiliyorsunuz. bu bilhassa sofor uzerinde denetim ve disiplin sagliyor.

    digital mapping, taksi soforlerinden beklenen ‘sehri cok iyi tanima’ kriterini ortadan kaldiriyor. cep telefonunu kullanarak yolunu bulabilen* normal vatandas da bu sistemle ekstra gelir kazanabiliyor. ındependent contractor oldugu icin bu isi kendi belirledigi vakitlerde part time olarak yapabiliyor. gerci normal bir calisan gibi sigorta, saglik ve diger haklara sahip olmamasi yerel yonetimler tarafindan elestiri ve regulasyon konusu. fakat esnekligi olumsuz etkileyecek bir regulasyonun sofor arzini cok olumsuz etkileyecegi acik.

    sirket hizli buyuyor. ciro son iki senede 340 milyondan 2.2 milyar dolara cikmis. 2.2 milyar dolarlik sirket faaliyetinden 900 milyon dolar zarar cikiyor. (sirket buyuyor, yeni pazarlara giriyor vb nedenler var tabii. sell side analistler iyi temize cikarir bu tur seyleri.) uber’in de zarari 1.8 milyar dolarin ustunde. bu yeni teknoloji, sektoru alt ust etti ama gorunen o ki sermayadar bayadir yuksek miktarlarda fonluyor bu isi. lyft uzerinden yapilan bir seyahatin ortalama ucreti 13 dolar. bu seyahatin sirkete maliyeti ise 14.47 dolar. bu 1.47 dolar iste hissedardan cikiyor.

    bu arada ipo sayesinde ogrenildi ki lyft’in icinde devasa bir sigorta operasyonu varmis. aplikasyon acik iken musteri, sofor ve arac lyft’in sigortasinin kapsami altindalar. bu kapsamanin lyft’e maliyeti gecen sene yaklasik 434 milyon dolar olmus, yani cironun yuzde yirmisi. size lyft hissesi tavsiye eden olursa ‘ ne olacak bu sigorta maliyeti’ diyip sinava cekebilirsiniz.
  • uber, waymo, mercedes-benz, tesla ve ford'un ardından kaliforniya'da sürücüsüz araçlarını deneyecek şirket. sektör kalabalıklaştıkça şirketler arasında rekabetten ziyade iş birliği görme ihtimalimiz de artıyor. hatta lyft'in otonom araç şirketleriyle yaptığı birkaç anlaşma mevcut. 2017'nin başlarında lyft, waymo'nun uber'le olan davası sürerken waymo ile bir anlaşma yapmıştı.
  • ikisi içinde utah'da araba kullanan biri olarak. utah için konuşmam gerekirse genelde lyft müşterileri daha beleşçi ve genelde bahşiş atmayan tiplerden oluşuyor. ayrıca lyft'de muazzam bir indirim olduğu doğrudur. lyft daha ucuzdur.

    özellikle uzak bir yerden araba çağrıyorsanız lyft pick up fee almayarak sizi oldukça memnun edecektir. o nedenle 5 dakikadan uzak bir noktada pick up varsa kesinlikle lyft'i pass geçiyorum. uber müşterisine ise yarım saat uzağımda da olsa giderim çünkü en azından pick up premium adı altında 5-10$ ücrete ekliyor.

    peki neden lyft kullanıyorum. çünkü cuma ve cumartesi akşamları lyft'de her aldığınız müşteri surge price yiyor. 1.5x - 2x gördüm mü lyft'de uber'den lyft'e dönüyorum.

    söyleyeceklerim bunlar. bu arada aylık 5-10k$ yapabilirsiniz ne kadar dayanıklı olduğunuza göre kazancınız elbet değişecektir. bunun da %30'u benzin %10'u bakıma
    %20-30'u vergiye gider dolayısıyla eğlence olarak yapmıyorsanız şöför olarak hayatınızı kazanmak zor olabilir.

    ufak bir ekleme senelik 200k kazancı olan ny'da driver biliyorum. bu fiyatlar ny fiyatları değil utah fiyatları baz alınarak yazılmıştır. ny'da pick up fee olup olmaması da zaten fiyatı pek etkilemeyecektir. manhattan yarım adasında zaten 3-5 dakikadan uzun bir pick up görmüyorlardır sanırsam
  • türkiye'ye gelse de boş vakitlerde taksiye çıkabilsek dediğim, kendi arabanla insanlara taksicilik yaptığın güzel uygulama.

    ama bizdeki düzenlemerle ve statükoculukla çok zor tabi.
  • eski ingilizce'de güçsüz anlamına gelen kelime. left kelimesinin kökenini oluşturur, zira eskiden sol olan her şey güçsüz/kötü bilinirdi

    (bkz: sinister)
    (bkz: dexter)
  • uber'den sonra bu da turkiye'ye gelirse, vatan taksici terorunden temelli kurtulur.
  • 2019'da ipo yapacak ridesharing servisi, $irketi, hedesi, hodosu. delta ile anlasmalari var, havalimanina gidis gelisi de skymile olarak ekliyor hesaba.
  • bugun herkese mail attilar, app bir sure dondu ozur dileriz diye. kotu arabaniz varsa daha mantikli kullanmasi ama kalbur ustu araba kullananlar icin onermem bu uygulamayi. ayda 10 20 kere kullanip perklerden yararlanilabilir.
hesabın var mı? giriş yap