• yıllarca savunduğu fikirleri düşman ülke almanya'da bir generalin kullanmasını ve 6 yıl boyunca avrupa'yı kasıp kavurmasını izlemek zorunda kalmış kişidir. heinz guderian'ın ilham kaynağıdır. zırhlı birliklerin fransızların kullandığı gibi piyade destek silahı olarak değil ayrı ve bağımsız bir sınıf olarak kullanılmasının daha etkili olacağını savunmuştur. bu fikri kullanan almaların bu fikri saçma bulan fransızları, hem de bu fikre bakış açısının yarattığı farklara bağlı olarak hezimete uğratmış olması tarihin iilginç cilvelerinden biridir. zira almanya fransa'ya saldırdığında, fransızlardan daha az sayıda tanka sahipti ancak hart'ın doktrinlerini en iyi şekilde uygulamaya koymuşlardı.
  • 1920'de ortaya attığı ve ikinci dünya savaşı öncesine dek geliştirmeye çalıştığı teorileri ile ingiliz tank birliklerine ilham kaynağı olmak isteyen ama kendi adamlarına bir türlü yaranamayıp en sonunda fikirleri almanlarca kullanılan ingiliz subay, askeri tarihçi ve teorisyendir. birbirlerinin kitap ve yazı taslaklarını okuyup yayımlanmadan önce tartışıp düzeltecek kadar yakın arkadaşı albay j.f.c. fuller ile modern tank yaklaşımlarının ve tankın diğer sınıflarla olan etkileşimlerine dair doktriner seviyede çalışmaları olan bu ikili modern tank anlayışını ortaya atan kişilerin başında gelir. albay fuller kafayı iyice tankla bozup piyadeyi denklemden komple çıkarmaya çalışınca pek ciddiye alınmamaya başlansa da b.l.hart daha ılımlı yaklaşımıyla piyadeyi asla reddetmez hatta günümüzdeki mekanize piyadeye benzeyen ve zırhlı araçlarla tankları izleyecek seçkin piyade birliklerine ihtiyaç duyar.

    kendisinin görüşlerinin temelini anlamak için; piyadeye yönelik yazdığı (bkz: man-in-the-dark) teorisi ve (bkz: expanding torrent) taarruzu isimlerini taşıyan teorileri mutlaka okunmalıdır. expanding torrent aslında blitzkrieg'in ilk versiyonu sayılabilir ama b.l.hart, kafayı tankın götüne piyade ve süvari bağlamakla bozmuş ingiliz genelkurmayını bir rürlü geçemediği için almanlar bu çalışmayı alıp mükemmel bir hale getirmiştir.
  • birinci ve ikinci dünya savaşı tarihi ile ilgilenenlerin okuması gereken kitapların yazarı birinci kalite bir savaş tarihçisidir aynı zamanda. özellikle birinci dünya savaşı tarihinin ilk bölümleri, savaşa giden yolun nasıl bir tren kazası tadında olduğunu çok güzel bir biçimde anlatır.
  • me$hur ingiliz askeri stratejisti ve tarihci.
    tam adi basil liddell hart olmasina ragmen genelde ilk ismini hic kullanmaz ve "bana kisaca liddell hart diyebilirsin" diye takilir.
  • liddell hart büyük adam.
    öfkeli ve gururlu.
    öfkeli çünkü kendi ülkesindeki generaller onu alman generaller kadar ciddiye almamış.
    gururlu çünkü zırhlı birliklere verdiği önem konusunda haklı çıktığına bütün dünya şahit olmuş.
  • savastan sonra alman generalleriyle roportaj yapmis olan kisi. alman generallerinin blitzkriegi ve tank savasini gelistirirken ornek aldigi,kitaplarindan faydalandigi yegane kisi...
  • zırhlı birlikler üzerine hayata geçmemiş ama ilerde devrim yaratacak fikirleri zamanında edinmiş, dile getirmiş ilk insanlardandır (general füller ise diğeridir) ancak blitzkrieg'in ilham kaynağı olsa da blitzkrieg'in sahibi değildir. üstleri izin verse belki olurdu. ancak guderian ilham kaynağı olmasına rağmen eserinin sahibidir kanımca. hayatlarını ve yaptıkları işi okuyunca daha iyi anlaşılabilir ki; hart daha çok masabaşı adamıyken, guderian daha küçüklüğünden beri olduğu konuma gelene kadar adeta içgüdüsel, doğuştan gelen bir karakter olarak arazi adamıydı, görev adamıydı ve zaten savaş sırasında bile cephe karargahında değil de half-tank'ı ve emir subayı ile ön hatlarda takılıyordu. liddell hart, birinci dünya savaşından sonra da ikinci dünya savaşından sonra da türkiye'deki "askeri tarih ve strateji etüt başkanlığı'nın" ingilteredeki dengi olan kuruma dair işler yapmıştır genelde. ancak guderian daha gençliğinde motorlu taşıtların efektif kullanımı üzerine düşünceleri nedeniyle motorlu lojistik subaylığı getirilmişti ve sonrasında ilerleyerek tanklara piyesler hazırlayıp izledi, taktikleri geliştirip arazi üzerinde uygulamaya koymaya çalıştı, savaşta da kullandı. ikisinin de hakkını iade edelim. sonuçta ilk tankı ingilizler saldı araziye, üzerine ilk düşünceleri onlar koydu.
  • the other side of the hill isimli eserinde, alman generalleri gözünden hem genel olarak askeri stratejik planlamayı hem de özel olarak ikinci dünya savaşı'nın gelişimini anlatan, ismi kendi geliştirdiği "indirect approach", türkçe karşılığı ile "dolaylı tutum", "dolaylı yaklaşım" ya da "dolaylı strateji" ile bütünleşmiş askeri stratejist.
  • john keegan ile birlikte ikinci dünya savaşı tarihini objektif bir biçimde en iyi anlatan tarihçi. keegan arada kendini kaptırıp sağa sola söver. hart ise özellikle ingiliz politikalarını ve politikacılarını - halifax, chamberlain - yerden yere vurur. savaşı başlatmada en az adolf hitler kadar bu politikacıları da suçlu bulur. tank konusunda aşmıştır, onu iyi takip eden alman generaller ise blitzkrieg ile adeta, savaş öncesi dediği her şeyi birebir gerçekleştirmiştir. büyük saygı duyulması gerekir.
  • kendi teorisinde strateji ve taktiği, savaş ve barış zamanlarını birbirinden ayrı tutmayan, clausewitz'i salt askeri odaklı olmakla eleştiren, taktiği stratejinin bir altı, askeri stratejiyi de yüksek stratejinin bir alt seviyede kullanımı olarak düşünen stratejist/asker.
hesabın var mı? giriş yap