• cildi ve periferik sinirleri etkileyen mycobacterium kaynaklı hastalıktır. ülkemizde insanların daha çok cüzzam ismi ile bildiği lepra; uyuşmalar, his kaybıyla beraber görülen yama benzeri lekeler, ayakta ülserler, kas güçsüzlüğü ve görmede bozulma gibi belirtilerle tanımlanabilecek olan bir klinik tablo oluşturur.

    yapılan genetik çalışmalar lepranın oldukça eski bir tarihi olduğunu ortaya koymaktadır. milattan önce 2000'li yıllara ait bir iskelette de izlerine rastlanmıştır. özellikle orta çağ cesetlerinde mycobacterium genomunun iyi bir şekilde korunmuştur. orta çağ'da avrupa'da pek çok kişiyi sakat bırakan lepranın orta çağ sanat eserlerinde de resmedildiği görülebilir. okyanusya ve amerika'ya leprayı götürenlerin ise avrupalılar olması yüksek bir olasılıktır.

    hastalığın iki ana tipi vardır:
    1) tüberküloid
    2) lepromatoz

    tüberküloid lepromatozdan daha lokalizedir ve lepromatoz kadar şiddetli değildir. lezyonlar tüberküloidde asimetrik ve daha keskin sınırlı iken lepromatozda daha geniş alanlara simetrik olarak yayılmıştır. bölgesel sinirin hızlı zedelenmesine bağlı olarak anestezi etkisi tüberküloidde görülürken lepromatozda zedelenme daha yavaş lakin progresiftir. lepromin testi tüberküloidde pozitif iken lepromatozda negatiftir.

    tüm bu farklardan söz etmek teoride çok basit gibi görünse de pratikte durum bundan farklıdır. bunun için, basil sayısı esas alınarak daha detaylı bir sınıflandırma yapılmıştır.

    lepramatözden tüberküloide doğru spektrum;

    lepramatöz lepra - borderline lepramatöz lepra - borderline borderline lepra - borderline tüberküloid lepra - tüberküloid lepra

    şeklindedir.

    borderline formlarda doktorlar hatalı olarak sarcoidosis teşhisi koyabilmektedir.

    borderline tuberculoid leprosy mimicking sarcoidosis

    buna ek olarak borderline formlardaki lezyon sayısı ile lepromin arasındaki ilişkiyi, immünolojik testleri inceleyen araştırmalar mevcuttur.

    borderline - tuberculoid leprosy : clinical and immunological heterogeneity

    * * *

    çağların kabusu lepra; luka incili'ne konu olan, kuzu kanıyla, yılanlarla tedavi edilmeye çalışılan bir durum idi. günümüzde ise antibiyotikler sayesinde tedavisi mümkündür. geçtiğimiz yüzyılda artan dapson rezistansı yüzünden, artık klofazimin ve rifampisin ile beraber çoklu ilaç tedavisi uygulanmaktadır. yara bakımı, fizyoterapi, komplikasyon olarak ortaya çıkabilen reaksiyonların tedavileri ve cerrahi yöntemler de sürece dahildir.
  • 2000 yılında yapılan bir çalışmaya göre türkiye'de 13.000 kişide tespit edilmiş hastalık. bu hastalardan 48'i sivas'tadır. cüzzam dışında miskin (yoksul) hastalığı olarak da bilinir. dünya coğrafyasında hindistan, pakistan, orta afrika ve latin amerika ülkelerinde sıklıkla görülür. dünyada 15 milyon lepra hastası olduğu sanılmaktadır. batılı ülkelerde göç ile gelenler dışında kimsede görülmemektedir. türkiye'de bu konu üzerine en çok ilgilenen türkan saylan'dır. 1970'de 67 ilde 4.300 hastayı tespit edip tedavisine başlamıştır.

    hastalık solunum yoluyla bulaşır, ortalama inkübasyon süresi 7 yıldır. hastalık etkeni ile ilk temas genellikle çocukluk çağında olmaktadır. histopatolojik olarak tüberküloz gibi granülamatöz lezyonlar oluşturur. doğaldır çünkü ikisi de mikobakteriumdur. iktiyozis ve behçet hastalığı ile karıştırılabilir, tanı doğrulanmadan hastalara ve ailesine söylenmemelidir. sinir tutulumu olmazsa tanı dışlanır. kesin tanı sinir biyopsisi alınarak konulur. 3 aylık bir tedaviden sonra bulaştırıcılığı kalmaz dolayısıyla hastanede tedavisi de bu süreden sonra gerekmez. eşler arası bulaş dahi %5'ten yüksek değildir yani bulaşma yönünden tarihte abartıldığı, bu insanlara çektirildiği kadar abartılı bir güce sahip değildir.
  • tedavisi devlet eliyle (ücretsiz) yapılan hastalık.
    doktor dilinde cüzzam.
  • doktorların cüzam diyişi..

    gerekli bilgiler aşağıda ki adreslerden alınabilir.
    http://www.konyasm.gov.tr/…aglikbilgileri/lepra.htm
    http://www.lepra.org.uk/
  • (bkz: ben hur)
  • istanbul lepra hastanesi'nin kisaltilmis hali.
    (bkz: lepra hastanesi)
  • etkeni:mikobacterium lepra basili'dir

    leprayı*sınıflandırılacak olursak iki çeşittir.
    1)lepramatöz lepra
    2) tüberküloid tip lepra
    lepramatöz lepra çok kolay bulaşabilirken tüberküloid lepranın bulaşma olasılığı azdır.

    peki nasıl ayıredilirler?
    lepramatöz lepra anerjik olup;cd4 t lenfositler sayıca azalmıştır ve granülom görülmez.yüzde aslan yüzü görünümü vardır.kolay bulaşan lepramatöz lepranın tipik bulgusu dermisteki makrofajlar içindeki hasen basilleridir. lepramatöz olan leprada santral sinir sistemi tutulumu nadirdir.

    tüberküloid leprada hastalığın seyri cok daha hafiftir.maküler(benimsi) deri lezyonları görülür.cd4 t lenfosit miktarı azalmadığından hipersensitivite gelişmiştir.bu tipte lepramatöz tipte göremeyeceğimiz granülomlar vardır.ve lezyonlardaki basil miktarı daha azdır.tüberküloid tip lepra daha çok nöronal tutulum gösterir.bu tutulum sinirleri etkilediğinden anestezi,deri-kas atrofilerine yol açar.
  • fakir hastanesi olarak bilinen, bakırköy'de bulunan hastanenin adı. türkan saylan tarafından kurulmuştur.

    emel aydın türkeli hastane müdür olduktan sonra internet sayfası ziyaret edilesi hale gelmiştir. deri ve diş konusunda sıkıntıları olanların care arama mekanıdır.

    (bkz: www.leprahastanesi.gov.tr)
  • 1876 da armauer hansen tarafından bulunan, lepra basili ile oluşan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır. cüzzam, miskin hastalığı veya hanseniasis adlarıyla da bilinir.
    lepra insalık tarihi kadar eski bir hastalıktır. insanları çirkinleştirdiği ve sakat bıraktığı için çağlar boyu korkulmuş ve hastalar izole edilmiştir.

    tam olarak ne zaman ortaya çıktıgı bilinmese de tanısı ile ilgili kayıtlar m.ö 600 lü yıllara aittir.

    hastalık günümüzde; portekiz, italya, ispanya, yunanistan, türkiye, kıbrıs ve güney rusya'da endemik olarak bulunmaktadır.

    lepra basilinin tek rezervuarı insandir. bulaşması infekte şahsın bulaştırıcılığına, temasın yakınlığına ve sıklığına bağlıdır.
  • tüberküloid leprada lepromin deri testi iki gün içinde pozitiftir.asimetrik
    tutar deriyi.keratit yapar.
    lepeamatöz leprada lepromin testi negatif.deride simetrik tutulum yapar.cd 4 t hücreleri yok.basille dolu makrofallar schwann hclerini infiltre edeayrıca bu yipinde eritema nodosum,vaskülit ve gn görülür.
hesabın var mı? giriş yap