• bir ürünün geliştirilmesi aşamalarında ilk mayanın hemen ardından, hemen hemen tüm rakipler incelenir. devamlı gelişen teknolojinin gerektirdiği şudur ki bu süreç durmaksızın devam eder. bilim adamı geliştirir birileri uygular, uygulayan bilim adamlığı yapar, başkaları uygular. işte labris de birçoğu endüstrinin ilerisinde "kendine özgü" onlarca özelliği ve "gerçek yerli yaklaşımı" ile bu dünyada yerini almıştır. ekran görüntüleri aldatmaya... ayrıca teknik altyapısı fwbuilder ve türevi uygulamalar ile tamamen farklıdır, yönetim arabirimleri java ile çoklu platform destekler. sistem tarafı ise yalnızca labris firewall cihazlarına hükmeder. ufak bir anektod: labris'in işleri gui'den yapılırken (4 küsür yıl önce) cisco pix'in guisi kimse tarafından bilinmezdi kullanılmazdı.var mıydı yok muydu. kim bilir.
  • labris altyapısında açık kaynaklı çözümler de kullandığından safkan bir türk ürünü olamamakta maalesef. ha mesele zaten safkan bir türk ürünü üretmekte de değil zaten, bir şeyler üretiyor olmakta. mükemmel olmaktan uzak olsa da ürünleri, yerli ve geliştirme desteği alabileceğiniz bir çözüm sunuyorlar. geliştirme desteğinde olduğu kadar işletim desteğinde de aktif olsalar keşke.
  • stajdayken kullandığım pc'de twitter'ı yasaklamış program. facebook filan neyse de twitter yasaklanır mı ya *
  • çift tarafı keskin balta.
  • zamaninda bir kurumda yonettigim linux iptables tabanli firewall. java tabanli bir client'i vardi ama afedersin bok gibiydi (en azindan o zamanlar oyleydi). tipki mikrotik gibi kullanici dostu olmaktan cok uzak bir arayuzu vardi.

    bir de bir hatiram canlandi suan kendisi hakkinda; bir gun bunun power'i ariza yapti. aradik labris'i. garantisi bitmis. icini acip bi bakalim nedir ne degildir dedik. umdugumuz sey management switch/routerlarda oldugu gibi daha compact ancak verimli bir donanimi gormekti. actik bildiginiz mini atx board, les gibi dandik bir power, celeron bir islemci, bildigin 2 parca sikindirik 667mhz ram falan cikti. bizim pc olarak kullandigimiz donanimlar (core2duo) cok daha iyiydi bundan. bir de kasayi kocaman yaptirmislar ki sen icinde bir bok var san diye. kasanin abartmiyorum %50 si falan bombos duruyor oyle maksat heybetli gozuksun kutudan cikarirken.

    yani yuksek trafik gecireceksiniz uzerinden, (en azindan o zamanlar) 1000 kere dusunmeniz gereken bir firewalldu. genelde de boyle 100-200 client'in oldugu, max anlik bandwidth'in 100mbitlerde seyrettigi kurumlarda, internet cikisini filtre etmek icin kullanilirdi. bugunlerde neler yaptilar hic bilmiyorum.

    yani dusunsene bu donanima botnet saldiri geldigini bir anda ? birak yazilimin yeteneklerini falan donanimsal olarak o kadar trafigi isleyecek islem gucu yoktu alette. nitekim bu olaydan yillar sonra bir donem saldiri aldik ve tek yapabildigimiz sey kurumun dis cikis ıp sini degismek oldu. elbette bir saldiri icin iyi bir firewall'un bile yapabilecekleri sinirlidir ama yine de insan elinden iyi bir donanim olsun istiyor boyle bir senaryoda. yani en azindan 5-10 tane layer7 rule ekleyince gotu basi oynamasin degil mi ?

    bunlar cihazi satarken biz bunlara dedik ki "biz donanim saglayalim ne istiyorsaniz, adam gibi bir seye kurulsun". o zaman ibm'in ve hp'nin ciddi sunuculari vardi elimizde. "bunlardan birine kuralim neticede iptables" dedik. adamlar "bizim donanimimiz soyle farkli, boyle stable falan diye cakatmislardi.

    not : 2-3 100mbit ethernet portu olan bir board takmislar icine o zamanlar. adamlar pci-e portlarina 1gbit $10 degerindeki kartlari bile takmaktan erinmislerdi ki piyasada cok bulunur ve ucuz durumdaydi 1gbit kartlar o zamanlar da.
  • çift taraflı balta. özellikle hitit dönemine ait kalıntılarda resmedilmiş olan bu savaş aleti anadolu'ya özgü, önemli bir simge kabul edilir.
  • karsta çok ilginç bir mekan, gerek yapısı, gerek mutfağı, gerek muzikleri.

    duvarda asılı bir yazı ise bu entry'i girme sebebim.

    “o; doğduğu şehirde çocuk, güneyde selene, kuzeyde labris, ege'de endimion…”
  • sayfa yasakli degilse bile icinde yasakli bir kelime gecerse sayfayi filtreleyip hata mesaji donen kurumsal sansur uygulamasi. neyin yasakli oldugunuda soylese iyi olacak. misal su anda yandaki framdeki gunun basliklarini goremiyorum. beklicez yasakli kelime ikinci sayfaya dusene kadar.
  • *sözlükleri yasaklamış.
  • (bkz: labrys)
hesabın var mı? giriş yap