• ah, seyretmeyenlerin neler kacirdiklarina dovunmeleri gereken ferreri filmi.
    ortayas krizi erkeginin anatomisi.
    kuzularim, erkegin 4 saplantisi, sirasiyla, gurme yemek, seks, hikaye anlatma tutkusu, ve olum korkusudur. iste bu film de kilicini boganin omuriligine saplayan matador keskinligiyle bu 4luye isaret etmektedir.
    filmin kadrosundaki aktorlerin isimlerinin yanyana okunusu bile okyanus dalgali kahkalar attirdi simdi bana.
    filmin bir gosteriminde sinema salonunun yanindaki restaurant'ta izleyicilere sunulan filmde bahsi gecen yemekleri yapabilen bir kadin..iste film esas bu eksende de firildiyor olabilir.
    (bkz: marcello mastroianni)
    (bkz: philippe noiret)
    (bkz: michel piccoli)
    (bkz: ugo tognazzi)

    erkekler hakkinda bu kadar cok ipucu veren baska bir yapit varsa hemen hepsi toparlanip yakilmalidir. bir erkegin bu gibi itiraflari erkekler gezegeninde affolunmaz. aslinda yasalara da aykiridir filmde soylenenler.
  • haz ilkesinin ötesini araştıran bunuelvari bir burjuvazi reddiyesi.

    domino etkisi birçok sahnede kendisini belli eder ve işbu sebepten fertlerin her biri diğerinin yaptığı edimi üstlenir ve gene hep birlikte domino taşları gibi yıkılırlar. şöyle ki:

    biri bir kadınla seviştiğinde diğeri de sevişmek mecburiyetinde hisseder. öteki haddinden fazla yemek yediğinde beriki de haddinden fazla yemek zorundadır. adeta tek bedende dört kişi yaşamaktadır. bu homojen yapı burjuva kültürünün tekdüzeliğine dair basit bir göndermedir. aynılığın sıkıcılığı.

    haz ilkesinin ötesi de bu tutumda gösterir kendisini. fahişelerden biri sonsuza kadar yemek yiyemeyeceğini belirtmek zorunda kalır. proleter kökenli olduğu için bu burjuva-oyun-sahnesi ona göre değildir. yemek de içmek de sevişmek de hepsi bir yere kadardır. hazzın kendisi de öyle.

    ama dört burjuva ferdi sonuna kadar yemek yerler, sonuna kadar şarap içerler, sonuna kadar uyurlar. büyük tıkınma (la grande bouffe) budur işte. haz ilkesinin ötesi budur.

    ne donarak ölmenin palyaçoya çevirdiği kaptan (marcello mastroianni) ne de gaz çıkarırken feci şekilde can veren adam (michel piccoli); hiçbiri hazzın sınırının gerisinde kalmayı tercih etmez. hazzın ötesi ise haliyle ölümdür.

    özetle: çok çok komik bir burjuvazi eğretilemesi.
  • "yiyin efendiler yiyin; bu han-ı iştiha sizin
    doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin"

    tevfik fiko, han-ı yağma
  • yirmi üçüncü ulaslararası istanbul film festivali kapsamında gösterilen 1973 yapımı,konusu ve kurgusuyla oldukça sıradışı ve izlenesi bir marco ferreri filmi, ayrıca farkettim ki yemek yeme sahnelerinin tiksinti oluşturacak derecede çok oluşu sebebiyle filmden sonra insan epey bi süre yemek yemek istemiyor.
  • kasap bicaklarinin keskin vahseti, kuyumcunun ozeni ve titizligi.
    iki karakteristige ikisi birarada haiz olan talihsiz erkeklerin filmi.
    varolusculugun en samimi feryadi. en iyisi tika basa yemek ve sonra olmektir.
  • buyuk tikinmadan ilk once fahiselerin vazgectigi, herkes doydugu zaman bile hep ac olanin ve digerleri teker teker yittikten sonra tek geride kalanin ogretmen olmasi ilgincti.
  • --- spoiler ---

    tıksırıncaya kadar yiyorlar, yiyişiyorlar.

    --- spoiler ---
  • heryerde arayıp bulamadığım, ne kadar iğrenç olduğunu bilsem de tekrar izlemek istediğim bir filmdir.
    evet aç karnına izlenmelidir ama izlendikten sonraki birkaç saatlik yemek yiyememe durumu da göz önüne alınmalıdır.
    şişman bir kadında selülit nasıl olurda olmaz dedirten , pastanın üzerinde çıplak oturmuş şişman kadın sahneleri vardır.
    böyle kendine işkence ede ede büyük bir zevkle izlersin, cinsellikten soğur yemeklerin yüzüne bakamazsın. *
  • tüm sözlük yazarlarının aksine hem acıktım hem de azdığım film, demek ki bu film benim gibi hedeonist zevklere tutkulu her daim gözü aç iradesi zayıf kişilikler için yapılmış elbette bu hedonizmin bir hiç olduğunu sıça sıça ölüyorsun işte nedir diye sorduran bir film belki de. ancak hiç deneyebildik mi? roma'da bu şekilde yaşayıp ölenlerin olduğu anlatılır tarih kitaplarında, yeme zevki bitmesin diye kusup bir daha yiyenler vs. ancak ne için çalışıyorsunuz sorusuna insanlar ne cevap verir? daha rahat bir yaşam için ne kadar süre çalışacaksınız? ve ne için..... hedonizm hepimizde var, üstünü saklasak da. veya o hedonizmi yaşamayacak kadar toplumda yerimiz altlarda olsa da.
  • garajda bulunan alet icin (bkz: bugatti type 37)
hesabın var mı? giriş yap