• kuzey kıbrısa da itiraz etmeyecekler o zaman. süper oldu
  • nato ve ab uğruna ismini satmış bir devletin basiretsizliğidir.
    --- spoiler ---

    eski adı fyromu basta türkiye olmak üzere birçok devlet makedonya olarak tanımıştır.
    --- spoiler ---
    ayrıca bu devlet daha önce resmi bayrağını da yunana kaptırmıştır. sırada dili var. o konuda da bulgarla kavgalılar. makedonca da giderse bence en yüksek fiyatı verene ülkeyi satsınlar. bu olayları görünce kurtuluş savaşının ne için yapıldığını daha iyi anliyorum.
  • nato’ya girmesi ile bir fırsat kaçmış resmen. ülkenin batı kısmı arnavut, gerisi de bulgar ve sırp. bu ülkeyi bulgaristan ve sırbistan ile parçalayıp arnavutluğu büyütmek çok iyi bir fırsat olurdu. yazık oldu.

    öte yandan tarihin en büyük trollüğünü yapmak bu ülkenin elinde. ulan ben olsam nato ve ab’ye girdiğim gün adımı tekrar değiştirip “öz ve hakiki iskender’in çocukları makedonya cumhuriyeti” diye değiştirip yunanistan’dan intikam alırdım. ne yapabilir yunanistan? isimlerini değiştirdiler diye dava mı açacaklar? bütün dünya güler valla yunanistan’a. tam bir derdini sikeyim mevzusu.
    siktirsin gitsin yunanistan. yunanistan-makedonya sınır kapısına da büyük bir iskender heykeli dikilsin.
  • isim değişikliği, makedonya'nın ab'ye tam üyelik yolunda her iki tarafında da daha uzlaşmacı ve yumuşak tutum takınmasına delalet ediyor olabilir. bu arada dünyadaki pan-makedonyacıların büyük çoğunluğu ve en organize olanları yunanlılardır; yani kuzey makedonya'nın yunanistan'ı bölme ihtimalinden ziyade, yunanistan'ın kuzey makedonya'yı yutması -şimdilik- daha yüksek ihtimal.

    ayrıca;
    (bkz: manastır)
  • makedonya acisindan anlasmayla ilgili ortada 2 onemli sorun var.

    en onemli sorun, bu sadece bir isim degisikligi degil.
    anlasmaya gore kuzey makedonyalilar kendilerine makedon ve dillerine de makedonca diyebilirler fakat bu tamamen cografi gerekcelere dayanabilir.
    dolayisiyla kuzey makedonyalilar, kendilerini hicbir suretle antik makedonyalilarla iliskilendiremezler. buna, osmanli donemi (bkz: vardar makedonyası) dahil.
    bu nedenle simdiye kadar sahiplendikleri antik makedonya tarihlerinden vazgececekler. buyuk iskender'in kendi atalari oldugunu soylemeyecek, hicbir sekilde onun adini ve heykelini kullanamayacaklar (havaalinin ismi degisti bile).
    okullardaki tarih kitaplarini ve resmi tarih egitimini buna gore degistirecekler.
    mevcut anayasalarinda bulunan 'yunanistan topraklarindaki makedonlari koruma gorevi' vb maddeleri de degistirdiler.
    bir nevi simdiye kadar edindikleri, sahip ciktiklari kimliklerini kaybedecekler. tarih derslerinde artik ne anlatacaklar, orasi henuz mechul.

    diger onemli sorun ise anlasmanin getirisi.
    tum bunlardan vazgectigi halde tek aldiklari sey, yunanistan'in nato ve ab'ye giris icin koydugu vetodan vazgecmesi.
    haliyle ne nato, ne ab uyeligi icin bir garanti var ve sadece oralara dahil olmak icin diger aday devletler gibi bir surec baslatilacak

    gunler sonra edit: yunan parlementosu da anlasmayi onayladi ve boylece isim sorunu cozulmus oldu. ustte bahsettigim asil sorunlar ise aynen duruyor. makedonlar icin kotu bir anlasma.
  • yunanlıların yukarı makedonya ismini kabul etmeyeceği belliydi.

    (bkz: yukarı makedonya cumhuriyeti/@hickimsehayattansagkurtulamaz)

    yalnız yunanlılar da kendilerini kandırıyorlar. bir ülkeye makedonya denilmesini kabul ettikten sonra aşağı makedonya desen ne olur pembiş makedonya desen ne olur? insanlar öbür makedonya'nın neresi olduğunu ve niye bağımsız olmadığını soracaktır. boşuna uğraşıyorlar.
  • makedonya'nın yunanistan içindeki aynı isimli ' makedonya ' adıyla geçen bölgeden ayrı bir bölüm olduğunu ve ileride buradan hak iddia etmemesi için yunanistan güdümüyle alacağı yeni isimdir.

    bu isimle beraber ab ve nato kapıları makedonya'ya açılacak, yunanistan ise tarihi bağlar sayesinde ileride doğacak bir tehlikenin önüne geçecek.

    ancak bölgeye bizim açımızdan bakıldığında, rusya ile ortak çıkarlarımız bulunuyor. bu da ciddi bir manevra aracıdır.

    yunanistan ile rusya arasında yaşanan bir elçilik krizi de var. yunanistan bu durumu '' rusya türkiyenin silahlı yoldaşıdır. '' olarak adlandırdı.

    haydi gelin bu iki durumu birleştirelim. makedonya'nın nato'ya girmesini istemeyen bir rusya var. bizim de, nato hevesi ile isim değişikliğini kabul eden ve yunanistan'ın önemli bir bölümünü tehditten kurtaracak bu makedonya'nın yeni isim duruma çomak sokma şansımız var.

    önceki yazımda yazdığım önemler kısmında olabilecekler arasında saydığım makedonya ile ilişkiler kısmı oldukça önemli. (bkz: türkiye'ye karşı başlatılan doğu akdeniz kuşatması/@patryn)

    okuduysanız devam edelim...

    rusya'nın bölgede oldukça ajanı bulunuyor. bunların amaçları bölgeyi nato konusunda negatif hale getirmek. halkın da ciddi bir kısmı bu isim ve isim değişikliği ile edinilecek haklara karşı. referandumdan isim konusunda hayır çıkarsa oldukça tedirgin olacak yunan devleti başka cephelerde soruna sokularak bu bahsettiğim kuşatmanın bir ayağı kırılabilir.

    makendonya önemli. makedonya yunanistan ile ilişkilerinde alttan alan bir yaklaşım sergiliyor çünkü buna mecbur. ancak güçlendiklerinde bu durum böyle devam etmeyecektir. yunanistan'ı neredeyse mora ve biraz kuzeyine hapsetme şansı varken, bunu onlara kaybettirmek bizim için tarihsel bir hata olur. ayrıca ülkenin nato'ya girmesini de bizim için müdahaleye kapalı hale getirir. açıkçası nato ülkelerinin zaten yükünü çekiyorken, bir de tarihi bağlarımız olan bu bölgenin de hukuksal dokunulmazlık kısmına girmesi bizim çıkarlarımız açısından doğru olmaz.

    özetlersek; paranın ve ekonominin konuşulduğu bu zamanlarda dış politikada da atılması gereken adımlar atılmalı ve tehlikeye karşı güçlendirilecek kaleler şimdiden belirlenmelidir. istanbul'u korumak üsküp'ten başlar, hatay'ı korumak halep'ten.

    sağlıcakla kalın.
  • adlandırma konusunda çok hassas olan yunan milliyetçileri memnun etmeyen gelişmedir. ancak eski yugoslavya'ya gönderme yapan o uzun isme* göre- hem de tartışmalı- bence iyi oldu. bir sorun çözülmüş oldu.
    eline milattan öncesinin haritalarını alıp ora aslında benim, demek kadar komiği yok. komik duruma düşmekten hiç çekinmiyor bazıları. eline osmanlı haritasını alıp orası aslında benimdi, demekten bile daha komik bence. çünkü osmanlı hükümranlığı o bölgede biteli iki yüzyıl olmadı; oysa 2000 yılı aşkın bir zaman önce ben buradaydım, o halde bura benimdir, bura helendir demek, zaman kavramını reddetmek, dahası "aynı nehirde iki kere yıkanamazsın", diyen herakleitos'u reddedetmek demektir.
    güneydeki makedonya senindir, oradaki insanlara daha müreffeh bir yaşam sun, eski helen'in erdemlerini yaşat, seni takdir etsinler, değil mi ama? marifet, çok toprak sahibi olmakta değil, üzerindeki yaşamı güzelleştirmektedir.
  • voria dimokratia tis makedonias.

    balkanlar da büyük devlet böyle olunur.
    on milyonluk yunanistan, koskoca bir ülkenin ismine önce ipotek koyup sonra binbir türlü tavizle hem istediğini alıp hem makedonya ismini kendine saklamaya devam eder.
  • yunanistan avrupanın şımarık geçimsiz çocuğudur. her şeyden kendine pay isteyen sorunlu bir devlet yapısı var.
hesabın var mı? giriş yap