• türkçede ingilizce qed kısaltmasına benzer şekilde kedi olarak kısaltılmaktadır. feynman`ın pan yayıncılıktan çıkan kedi: ışık ve maddenin tuhaf kuramı altbaşlıklı kuantum elektrodinamiği kitabı da adından anlaşılacağı üzere bu kısaltmayı kullanmayı yeğlemiştir.
  • richard feynman tarafından qed adlı eserinde "basit" olarak anlatılmış quantum konusu
  • ışık doğrular halinde yayılır veya ışığın aynaya gelme açısıyla yansıma açısı eşittir gibi şartlanmaları yıkan kuram. ışığın aynı cam levhadan sadece yüzde dördünün yansıması gibi izleyebileceği yolların da olasılıksal olduğunu düşünmüştür feynman. aferin ona.

    (bkz: richard feynman)
  • şurada hakkında güzel bir yazı okunabilecek kuram.
  • kuantum dünyasındaki elektriksel olarak yüklü parçacıkların elektromanyetik kuvvetlerle etkileşimlerinin incelenmesi.

    klasik fizikte, yüklü 2 parçacığın birbirine doğru hareketi esnasında olacaklar aşağı yukarı bellidir. aralarındaki elektrik alanı nedeniyle birbirilerini iter yahut çekerler. fakat kuantum mekaniği boyutlarında olayın içine kuantum etkileri girer. bu kadar küçük ölçekte baktığımızda, elektrik alanın da kuantize olduğunu görürüz. yani işin içerisine fotonlar girer. dolayısıyla anlamamız gereken şey; top benzeri 2 parçacığın çarpışıp birbirinden sekmesi değil, parçacıkların birbirlerine yaklaşıp çarpıştıktan sonra farklı yönlere doğru saçılırken, aslında bir foton değiş tokuşu yaptıklarıdır.

    elektronlardan biri bir foton yayınlarken hafifçe geriye seker ve diğer elektron bu fotonu yakalar. tabii ki onun rotasında da bir miktar sapma olur. yayınlanıp yakalanan foton sayısı arttıkça, elektronların rotaları da bunlara bağlı olarak daha çok değişir.

    bahsi geçen hareketleri sembolize etmenin en iyi yolu feynman diyagramlarıdır. rastgele bir elektronun, fotonu yaydıktan ya da yakaladıktan sonra tam olarak ne yöne doğru hareket edeceğini bilmesek de bu diyagramlar ile en azından saçıldıklarını sembolize ederiz.

    aşağıdaki resimde okların yönlerine bakın. 2 adet, etkileşime girildiğini gösteren "gelen" oka karşılık, 2 tane de etkileşimin bitip herkesin kendi yoluna gittiğini gösteren "giden" ok var. fakat gördüğünüz gibi hangi ok hangi elektrona ait, kim ne tarafa saçılmış, bunu bilmek bu diyagram ile pek mümkün değil.
    görsel

    ancak yine de bu diyagramlar basit grafiklerden ibaret değildir. hepsinin karşılık geldiği matematiksel eşitlikler bulunur ve hepsi, etkileşim türüne ilişkin bilgiler içerir. dolayısıyla bu alanda yapılacak hesaplamaları kolaylaştırmak konusunda oldukça yararlıdırlar.
  • dogadaki dort temel etkilesimden biri olan* * * elektromanyetik etkilesimi anlatan fizik kurami. yani bir fizik dali degil, bir quantum dali hic degil.
  • olağanüstü küçük boyuttaki parçacıkların "fiziksel güzelliği" için, (bkz: kadınlara uyarlanmış heisenberg belirsizliği) ...
  • kolaylıkla counter intuitive bir öğe olarak örnek gösterebileceğimiz bilim dalı.
  • yüklü atomaltı parçacıklar arasındaki elektromanyetik ilişkiyi inceleyen görelikli bir kuantum kuramı.
hesabın var mı? giriş yap