• hiçbir zaman adana insanını yansıtmadıklarını düşündüğüm insanların yaşadığı ilçe. kültürleriyle biraz adana'ya yakın gibidir ama davranışları ve hareketleriyle hayli uzaktadırlar.
  • nereleri görülmeye değer
    yaverin konağı: bölgenin en eski sivil mimari örneklerinden biri. belediye öncülüğünde başlatılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. yaverin konağı restorasyon programına alınmış olup, çalışmalar bitince butik otel (misafirhane ve restoran) olarak turistlere hizmet verecek. kozan’da yaverin konağı gibi ilgi bekleyen onlarca ev, konak ve dükkan var. belediye, yaverin konağı’nın restorasyonunu üstlenerek, her geçen gün sayıları azalan tarihi evlerin dönüşümüne öncülük yapmak istiyor.

    tarihi ev ve dükkanlar: tarihi dönemlerden kalma bir çok ev, dükkan ve konaklar eski kozan diye bilinen kale eteklerinde yer almaktadır. geçmiş dönemlerde çeşitli işlevleri üstlenmiş olan tarihi kozan evleri günümüzde hala dimdik ayaktadır. hacı muhtar konağı, akçalı konağı, geçmişte hastane olarak kullanılmış tarihi bina, camii kebir caddesindeki tarihi dükkanlar tarihten günümüze gelen yadigarlardan sadece bir kaçı...
    bedesten: osmanlı’nın son dönemlerinde yapılan bedesten de ilgisizlik ve bakımsızlıktan ciddi hasar görmüş durumda. belediyeye devri için çalışmalar sürdürülüyor. röleve çalışmasını gazi üniversitesi mimarlık bölümü öğrencileri üstlenmiştir. yakın zamanda eski görünümüne kavuşacak. birinci derecede sit alanı ilan edilen kent merkezindeki dükkanlar tek tek elden geçirilerek, ortak bir görünüme kavuşturulacak. belediye, kent merkezindeki diğer yapıların da ortak bir görünüm kazanması için ayrı bir proje hazırlıyor.

    hoşkadem camii: kentin en büyük ve en eski camisi olan hoş kadem camii’ni de görmeyi ihmal etmeyin. belediyenin hazırlamış olduğu kentsel dönüşüm projesinin basamaklarından olan hoşkadem camii avlusu yeni haliyle görenleri büyülüyor. cami önüne yapılan fıskiyeler, gece lambaları, tatlı su çeşmesi, oturma yerleri muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

    kilikya ermeni manastırı: 1292-1921 yılları arasında kilikya ermenilerinin merkezi olan sis ermeni manastırı, kozan kalesi eteklerinde bulunmaktadır. ermeni dünyasının en önemli manastırlarından biri olan kilikya ermeni manastırı’na ait kalıntılar kale eteklerinde tarihe direnmekte...

    kozan kalesi: yapımı milattan önceye uzanan kalenin dört bir yanından çukurova’yı ve kozan’ı seyretmek mümkün. kaleye tırmanış biraz zahmetli... ancak, yukarı çıkınca karşılaştığınız manzara yorgunluğunuzu unutturuyor.
    battal gazi zindanı: kozan kalesi’nde bulunan battal gazi zindanı tarihi günümüze taşıyan bir araç olarak duruyor. halkın belleğinde yaşatılan bir menkıbeye göre battal gazi, kozan’ın fethine katılmış, bir müddet kozan’da yaşamış, kozan kalesinde onun adına bir zindan olduğu söylenegelmiştir.

    kozan barajı: çukurova ile torosların buluşma noktasında yer alan kozan barajının etrafı mesire yeri olarak düzenlenmiş. barajın suları ile buluşan doğal manzara insanı dinlendirmede birebir. baraj yolu boyunca zakkum ağaçlarının görüntüsü gözlere hitap ediyor. ayrıca kozan barajı amatör balıkçılar için de ideal bir yer.

    dağılcak mesire alanı: dağılcak mesire alanına ulaştığınızda kendinizi karadeniz dağlarında zannetmeniz olası. yeşilin doğaya işlendiği güzide bir yer dağılcak. şırıl şırıl akan dere üzerine kurulu çardakta çaylarınızı yudumlamanız size çok büyük keyif verecektir. et lokantasında karnınızı doyurma imkanına sahipsiniz. yeşil alanları ve doyumsuz manzaraları ile insanı büyülüyor; bölgenin adeta akciğeri görevini yapıyor.
    şehrin gürültüsü ve kötü havasından uzaklaşmak isteyen civar yerleşim birimi halklarına alternatif bir mekan dağılcak.

    karasis kalesi:anavarza kadar önemli bir bölge de karasis kalesi. torosların uzantısı olan dağılcak mevkiindeki kaleye 8 kilometrelik bir yoldan ulaşılıyor. karasis yamaçlarında araçlar için biten yolun kalan kısmı yürüyerek kat ediliyor. karasis’in tarihi çok eski. yapılan arkeolojik kazılarda kartacalılar ve büyük iskender’e ait nişanlar bulunmuş. karasis’teki kazı çalışmaları prof. dr. mustafa sayar gözetiminde sürüyor. ulaşımı kolaylaştırmak için yeni bir yol inşaatına başlanmış. yol çalışması bittikten sonra ziyaretçi trafiğinin artması bekleniyor.

    bucak cennet vadisi: kozan’ın 15-20 km kadar doğusunda, bucak nahiyesini geçince köreken dağlarının altından sumbas çayının çıkış noktası “bucak cennet vadisi” olarak adlandırılıyor. koskoca sumbas çayının bir noktadan çıkışı, sazlıklar, söğüt ağaçları ve çayda yüzen ördekler muhteşem bir seremoni oluşturuyor. cennet vatanın cennet köşelerinden birisi cennet vadisi...

    anavarza kalesi: anavarza ile kozan arası 25 kilometre. seyhan yolu üzerinden ulaşılıyor. kalenin altındaki dilekkaya köyü, o dönemlere ait kalıntıların arasında kurulmuş bir köy. binlerce yıllık kalıntılar ve parçalanmış sütun başları ve süslemeler köyün farklı noktalarında duruyor. anavarza kalesi, kozan ovası’nın tam ortasında. yüksek kayalıkların üzerinde duran bir kartal yuvasını andırıyor. yirmi dakika süren hafif tempolu bir yürüyüşten sonra kaleye ulaşılıyor. kaleye tırmanmak için 330 basamak çıkmak zorundasınız. merdivenler yorucu olur diyorsanız kaya mezarların arasından çıkmanız da mümkün. kalenin dört bir yanı lahit mezarlarla çevrili.

    yaylalar: kozan’da akdeniz iklimi hakim. her mevsim gezmeye elverişli bir havası var. yaz aylarının oldukça sıcak geçmesi yaylaları ön plana çıkarıyor. yaylalar muhteşem manzaraları ile cidden görülmeye değer. yeşilin her tonunu bulabileceğiniz toroslar üzerindeki yaylalar ferahlık dağıtan mekanlar olarak biliniyor. şehir yaşantısından bunalan insanlar adeta soluklanmak için yaz aylarını fırsat bilerek kendilerini serin yaylalara atıyor. kentin yakınındaki horzum, suluhan, savruk, çulluuşağı, inderesi, göller yayları bunlardan birkaçı.
  • hayatın da bir kere kozan'a gelmiş 4-5 tane kezbandan birisinin anlattıklarına inanıp değerlendirilmemesi gereken güzel şehir. içerisinde gayet bira içilecek mekanları da mevcuttur, daracık şortunu giyip yürüyebileceğin yolları da mevcuttur, öyle ön yargılı gidip 3-5 kişiyle muhabbet edip koca şehri değerlendiriyorsan ben zaten senin iyi niyetinden şüphe ederim. ha ramazanda gidiyorsan zaten türkiye'nin hangi ilçesine gidersen git o saatlerde ortalarda adam bulamazsın ve bahsettiğin manzara ile karşılaşırsın. hayır yani kozan'a muhafazakar diyen kezbanoviç zaten türkiye'nin sadece sahil bölgelerini gezmiştir, başka da bir şehir görmemiştir ;)
  • ya elbette aralarında mükemmel insanlar da vardır ama ben kozanlı olup da çıkarcı olmayanını tanımadım.

    ki zaten bir kozanlı bir de kadirlili derler, uzak durun diye.
  • kozan'lı ile yılanı bir çuvala koymuşlar, yılan "imdat" diye bağırmış.
  • hala adana’ nın ilçesi kalmış, farsak ve avşar türk boylarının yaşadığı bir yer. aslında eski bir ermeni merkezi, hatta yanılmıyorsam bir ermeni krallığının başkenti. derebeyi mi desem ne desem, kozanoğlu ve kozan kalesiyle meşhur. dağılcak adlı güzel bir piknik mekanı var. ama en hayati özelliği kadınları. istisnasını görmedim, hepsi nasıl yaman, işbitirici, dünyayı parmağında oynatan, çekinilesi, gerçek hanımağaların memleketi.
  • imkanım olduğunda bayramlarda gidebildiğim annemin babamın memleketi.
    huzurlu sakin kendi halinde bir yer.

    belediye akp'den mhp'ye geçince yeni başkanın ilk icraatı tabelaya tc'yi koymak olmuş.

    http://i.imgur.com/k5tdbrt.jpg
  • kozanlı olup da nankör olmayan tanımadım. gerçekten iyilikleri de çok olur ama hepsi bir yerden sonra nankördür.
  • klasik akdeniz iklimi altındadır. şehir merkezinde gökdelen gibi dik ve sarp kaleye sahip olup, gelişmeye müsait bir konumu vardır. pek bir yatırım olmadığı için yerinde sayar durur. şehrin nüfusunun yarısını köylüler oluşturulur. safı çok saf olup gözü açık olanı da adamı ayakta siker net.
    damyeri adında bir köyü vardır. köy tabelasından her seferinde “d” harfi silinir bir şekilde.
  • bir kibris turkusu. dugun baslangiclarinda ve testi oyununda kullanilir.

    yutupunuz acik oldugu bi vakit buradan izleyebilirsiniz:
    http://www.youtube.com/watch?v=k1h0isokofa

    ortadaki hanimkizimiz gelindir, normalde bir tane testi olur, testi elden ele gezer, en sonunda gelin tarafindan kirilir, bereket icinmis oyle diyorlar.

    aklibasindan bir yorumu icin
    http://www.youtube.com/…i5ml5_fgens&feature=related
hesabın var mı? giriş yap