• çok fazla türk'ün bu bölgede yaşadığını söylemişler, haklılar. hatta arttırıyorum, bir kuruyemişçinin önündeki masalarda çekirdek çitleyenleri bile var! berlin'e gelmemin en büyük sebeplerinden biri türk mantalitesinden kaçmak olmasına rağmen, inanın hiç rahatsız olmadım, aksine onlar kottbusser tor'u hatta genel olarak kreuzberg'i kreuzberg yapan insanlar. almanya'nın genelinden farklı olarak berlin çok kozmopolit, kotti'de ise bu iki misli. mesela şöyle düşünün; kreuzberg belediye başkanı yeşiller'den bir lezbiyen fakat burası 'küçük istanbul' diye anılıyor!
    söylemeyi denediğim şey, burada herkesin birbirine tahammülü var, en sıkı lgbt yürüyüşü de burada oluyor, en güzel döner de burada yeniyor. eğer ki, aman şurada da bak şu turistik şey varmış, koşturup orada da fotoğraf çektireyim kafasındaysanız kotti sizi sarmayabilir. fakat soğuk savaş döneminde batı berlin'le doğu berlin'in sınırında bulunan kreuzberg'e türklerin yerleştirilmiş olduğunu, o zamandan bu zamana kreuzberg'in şehrin tam ortasında kaldığını, bu sayede buradaki türklerin bir bakıma emlak zengini olduğu gibi hikayeleri dinlemek isterseniz, doğru yerdesiniz ;)
  • bir dönem anne babaların çocuklarına asla oraya gitmemelerini tembihlediği bu yer, adeta bronx'un berlin muadili.

    türkiye'den gelenlerin burayı tercih etmesinin tarihsel bir nedeni var: 1961'de yapılan berlin duvarı şehri ikiye bölüp de kottbusser tor (kısaca "kotti"), batı berlin sınırları içinde kalınca, olası bir sovyet işgali durumunda ilk işgal edilecek bölge olacağı korkusuyla mahalle terkedilip yarı yarıya yıkılmış. böylesi bir yıkıntıya ise şehrin marjinalleri, solcular, anarşistler, asiler, işçiler, yoksullar, göçmenler ve tabi türkler de gelmiş. zamanla türkler tarafından yeniden inşa edilen mahallenin kaderini asıl değiştiren ise duvarın yıkılması ve soylulaştırılması olmuş. (bkz: gentrification)
  • berlin-kreuzberg'teki türk nüfusun muhtemelen en yoğun yeri. almanya'daki türkler hakkında çekilmiş çoğu filmde, belgeselde, dizi ve fotoromanda mekan-ı şahaneleri gözükmektedirler. meşhur galata köprüsü ise rahmi saltuk'un bir filminde gerçek kimliğiyle gözükmektedir, saltuk kahve arkadaşlarıyla kağıt oynamaktadır.
  • (bkz: polizei)
    (bkz: kemal sunal)
  • daha önce yahudi yerleşimcilerin yaşadığı ancak soykırımla birlikte buraların boşalmasıyla almanya'ya yerleşen misafir işçiler için uygun yerleşim yeri olmuştur. kısaca kotti` olarak anılır ve sudost 36 bölgesine dahildir. içerisinde mevlana camii, kaisers ve kılıçoğlu baklava gibi mekanlar vardır. kottbusser strasse boyunca çok çeşitli dönerciler olup fiyatları 1.5 ila 3 euro arasında değişir. kotbusser tor köprüsünün yanında ise klasik bir türk pazarı kurulur. bölgede türklerin yanı sıra çok sayıda hippi, erasmus öğrencisi ve backpacker vardır. ayrıca ünlü so 36 yine bu bölgede bulunur
  • bir gun zentrum kreuzberg yazısının olduğu apartmanda yasama hayallerinin gercek olacagi mekan. hayal bu ya...
  • gecekondu dikerek, südblock'un onuruna sahip çıkan mesken.

    işi, bilenlerine sorduk:

    http://berlinpostasi.blogspot.de/…or-kreuzberg.html
  • 2022 itibari ile üstte yazılan ghetto kimliğinden arınmış, hala türk'lerin çoğunlukta bulunduğu ancak alman'ların buradan ev kiralayabilmek için yanıp tutuştuğu bir mahalledir. killa hakan'ın hala oturduğu mahalledir. polisin 7/24 var olduğu ve kameralarla 7/24 izlenmesi kararlaştırılan berlin'in artık güvenli bölgelerindendir.
  • sakin başlar polizei ile biter...
hesabın var mı? giriş yap