• bir yuzeyin referans alinan bir baska yuzeye gore belirlenen yuksekligi. rakim'in kucuk olcekli kullanilani. binalardan bahsediyorsak referans belirlenen kot genelde ya subasman ya da toprak alinir, buna +-0.00 denir, geri kalan yuzeyler buna gore iliskilendirilir. kaba ve temiz olmak uzere iki cesidi vardir, kaba kot yuzey uzerindeki kaplama malzemeleri gibi ekstra katmanlari hesaba katmaz iken temiz kot bitmis, son yuksekligi temsil eder. kaba kot ufak bir yuvarlak icine cizilmis bir arti isaretinin belirledigi ceyrek dairelerden capraz duran iki tanesini siyaha boyamak suretiyle gosterilir, temiz kotun isareti ise bunun boyanmamisidir. (bkz: kot farki)
  • muhteşem kotun, 1940'larda avrupa'da görüp beğendiği denime, ülkemizde üretilen ilk marka olduğu için verilen ad. selpak gibi bişey yani...
  • ilk jean markasi sahiplerinden aytaç kot'un soyadi. kot ayni zamanda bir ralli pilotuydu..
  • arapça'da kadin cinsel organi demektir. (evet, öyle demektir!) bu sebepten, arapça bilinen, konusulan yerlerde kotuyla ilgili açiklamalar yapan kadina tuhaf tuhaf bakilir, içten içe gülünür. hatta, kot denen seyin, bir tür pantolon oldugunu bilmeyen yasli amcalar, bu kadinin mesrebinin agirligindan bile süphelenir.

    mesela, mardin'in yahut urfa'nin bir köyüne turistik gezi için giden bir kadin, "oturmayacagim, kotum çok dar!" dediginde, efendime söyleyeyim, "çarsidan yeni kot aldim!" dediginde, "kotumu yikadim!" dediginde bu amcalarin dünyasinda bambaska yelkenler açilir.

    simdi bir de yasanmis örnek vererek, bu dersimizi sonlandiralim isterim:

    bundan birkaç yil önce, gülben ergen'in türkiye'nin çesitli yerlerinde konseri vardi. televoleciler olsun, konseri düzenleyenler olsun, tanitimi yapan reklam ajansi çalisanlari olsun; herkes gülben ergen'le gider, orada bir hafta kalir, yer, içer, zibidi gibi dolasir, turistik gezi yapardi. iste mardin'e, bir konsere gidildiginde, bir aksam, gülben ergen, oteldeki özel geceye* davet edildi.

    sonra, mardin'de dogmus büyümüs, türkçeyi gayet iyi konusan ama çalisanlarla ya da karisiyla arapça konusan mardin'li otel sahibi ile gülben ergen arasinda söyle bir konusma oldu:

    - gülben hanim, sizi yukariya bekliyoruz.
    - tabii, birazdan... çok güzel seyler yiyecegimizi duydum. kotum biraz dar, kotumu degistirip gelecegim.

    evet, gülben ergen, çok masum bir laf etmisti ama bu cümle mardin'li amcanin ve etraftaki çalisanlarin yüzünde müstehzi bir gülümseme belirmesine, oradaki teyzelerin de kikir kikir gülmesine yetti.

    (bkz: bu da böyle bir animdir)
  • kesinlikle bin yılın en önemli pazarlama harikalarından birisidir. dayanıklı ve kaba bir kumaş yıllarca üzerinde çalışılarak yakışıklı hale getirilmiştir. mamafih dünyanın en kullanışsız kumaşıdır bilader. dikkat edin yazın sıcakta adamı vıcık vıcık eder isilik olursunuz mazallah, kışın giyeyim dersiniz soğuktan kemikleriniz titrer. o kalın kumaş ayazda buz gibi olur üzerinize yapışır, vücut sıcaklığınız kumaşı ısıtmaya yetmez ama onun soğukluğı sizi hasta etmeye yeter. hadi bunları de geçtim, altınızda kotla yağmurda kaldınız, o kumaş yağmur suyunu öyle bir emer ki sittinsene kurumayacakmış sanarsınız. gelin görün ki tüm bunlara rağmen hala dünyanın en çok kullanılan pantolon kumaşıdır. işte buna pazarlama denir. giyiyorum giyiyorsunuz giyiyorlar...
  • türkçe de denim kumaş yerine kullanılan kelime.
  • muhteşem kot isimli tüccar-terzi girişimcinin 1958de tescil ettirdiği marka.

    ünlü jean markalarının 1980lardan itibaren yasal yollarla türkiye'ye girmeye başlamasıyla satışları düşmüş ve ikinci sınıf ürün haline gelmiş, 1992de de üretimine son verilmiştir.
  • (bkz: muhteşem kot)
  • nefret edilesi pantolon türü, hele hele bu sıcak yaz günlerinde hiç mi hiç çekilmiyor. ulan herkesin mi üzerinde olur bir de bu meret, yakışanı yakışmayanı, genci, yaşlısı, pipilisi, pipisizi, a'sı, b'si, c'si herkes giyiyor. bir gün çıkın rastgele bir otobüse binin okul veya iş giriş/çıkış saati olmayan bir vakte gelin bir bakının otobüsteki insanların ne giydiğine. kot, kot, kot, kot, etek*, kot, beyaz çizgili yeşil adidas eşofman altı, beyaz çizgili yeşil adidas eşofman altı*, kot, şort**

    tanım: iğrenç bir pazarlama ürünüdür, bıktım lan!
  • genellikle pantolon üretiminde kullanılan, halil inalcık'a göre kökeni denizli'ye dayanan, üretiminde yüksek miktarda temiz suyu kirleten dayanıklı bir kumaş türü. ecnebiler tarafından denim olarak adlandırılır.

    bir kot pantolon üretmek için yaklaşık 10850 litre, diğer bir deyişle 21700 şişe miktarında su harcanmakta. eskiden tekstilde kullan at mantığı yoktu, bu pantolonlar da dayanıklı oldukları için harika bir seçenekti. amma velakin günümüzde 2 yıldan daha uzun süre giyilen kıyafet neredeyse yok. rengi soldu, kirlendi, çekti vb. bahanelerle ne yazık ki israfa eşlik ediyor, dünyaya ihanet ediyoruz. bundan mütevellit, ya kullan at mantığını terk etmeliyiz ya da kot pantolondan vazgeçmeliyiz. her şey dünyamız için, sularımız için.

    biraz da genel kültür. kot kelimesinin ingilizce'de pamuk anlamına gelen cotton kelimesinden türediğini düşünüyor çoğu kişi fakat sanılanın aksine öyle değil.

    muhteşem kot isimli beyefendi, denim kumaş kullanılarak yapılan pantolonlarla* avrupa'da tanışmış ve 1950'li yıllarda türkiye'de bunlardan üretmeye başlamış. 1958'de ise ülkemizin ilk jean markasını kurmuş ve marka ismi olarak soyadını seçmiş. (bkz: jenerik marka)

    görsel
    görsel
    görsel

    bu bilgi sayesinde yıllar sonra kim milyoner olmak ister'i kazanırsanız, paranın yarısında hak ilan ederim haberiniz olsun.*
hesabın var mı? giriş yap