• zeytinin bildiğin siyah zeytinin tuzlu suya basıldığında marketlerde satılan rengine ulaşmasını sağlayan,
    bir nev'i katalizör ama aslında kanserojen olan madde, 8 ayda siyah rengine kavuşması gereken zeytini 4 ayda aynı siyaha kavuşturabilir,
    ama olan tüketiciye olur, sabun yapmakta kullanılan madde çoluk çocuk afiyetle tüketilir, sonra ver elini onkoloji.
  • afisleme yapilirken aslinda sudkostik kullanilmasina ragmen insanlar kisaca kostik derdi. bir gun kostik* almaya giden acemi bir arkadasimiz bildigimiz kostik, yani lavabo acici almisti. biz "afisler neden tam yapismiyor", "renkleri neden soluyor" diye dusunmeye baslamisken cocuklarin kollarinda kizarikliklar, kil dokulmeleri filan yasanmaya baslandi. benim gozume bir parca kacinca hayatimin acisini hissettim, bi kova suyla yikadim ama gecmedi. ama burumcuk oldugumuz icin afise devam ettik, herkes yandi, ayni goze ikinci defa kostik kacti, partiye dondugumuzde anladik ama cok gulemedik. sinirimizin gecmesi ve gulmeye baslamamiz icin bi kac gun gerekti.
  • afişleme yaparken tercih edilen bir cins tutkal. nalburdan toz halde, büyük paketlerle alınır. büyük bir kovada, üzerine yavaş yavaş su ekleyerek ve hiç durmamacasına karıştırılan kostik, daha sonra yarım saat kadar beklemeye alınarak kıvama getirilir.

    kostikle afişleme yapmak da başlıbaşına bir ustalık ister. büyük bir fırçayla kovadan tam ölçüsünde kostik almak, sonra afişi bu fırçanın ucuna yerleştirip (çoğunlukla ikinci bir kişinin yardımıyla olur bu), afişi duvarda uygun bir yükseklikte ve yamulmamış biçimde konumlayarak yapıştırmak kolay bir iş değildir nitekim.
  • alkali bir kimyasaldır, bir çözeltiye katıldığında asiliği yükseltir. bu özelliği sebebiyle malesef sanayide kullanılan biçok süt ürününe katılmaktadır. sağımdan sonra sütün asitliğinin ilerlemesini sütü soğutarak engellemeniz gerekir yoksa mikrooganizma faaliyeti sebebiyle oluşan asit sütü keser. genelde köylerden toplanan sütleri de yarım saatte bir saatte soğmtma merkezlerine ulaştıracak bir sisten kurulamadığından sütün asitlik ayarlaması genelde kostikle yapılır.
    agresif bir temizlik kimyasalıdır, korozif ve yakıcıdır. gözlük ve eldiven ile kullanılması gerekir. az oranlarda da olsa gıdaya katılması sektörün içindeki vicdan sahiplerini rahatsız eder.
  • cildinize teması halinde çok kısa süre içerisinde canınızı yakan bir kimyasal. çok kısa sürede su ile uzun süreli yıkamanız gerekiyor. benim koluma sıçradı ve su bulamadığım için temizleyemedim. ilk başta kurumuş japon yapıştırıcı gibi beyaz pullar oluşturuyor, 1 dakika kadar sonra da yanık haline gelip şişlik meydana getiriyor. yüksek miktarda maruz kaldığınızda kesinlikle tıbbi yardım alın, derim.

    (bkz: ben bugün bunu gördüm)
  • adı konstantin olan kişilere aile içinde kısaca böyle hitap edilir.
    mustafa-mıstık, konstantin-kostik.
  • çubuk kraker hamurunun içine bandırılıp sonra fırına sokulduğu maddedir. amac o cok sevdiginiz cubuk krakere parlaklık katmaktır. tuzlar da o kostiğin sıvısına yapısır ve tuzlu cubuk krateri siz yersiniz. sabun yediğinizi farketmeden
  • zeytinin acılığını gidermede de kullanılan bir kimyasaldır. kostik ile tatlandırılan zeytinler sert ve diri olur. bu sayede zeytinin çekirdeğinin çıkartılma ve dilimlenme işlemi daha kolay olur. pizzaların içinde yediğimiz zeytinlerin büyük bir kısmı kostik ile tatlandırılmıştır. sofralık tüketim için üretilenler genelde bulgaristan, moldova, romanya gibi ülkelere satılır. eğer dolgulu bir dişiniz varsa bu kostikli zeytin ağzınızda metalimsi bir tat bırakır.
  • gıda sanayisinde kullanılan en yaygın temizlik maddesidir.

    ayrıca olgunlaştırması ve acılığını atması için zeytinler kostikli suda bekletilirler. bu yüzden hazır alınan olgunlaştırılmış zeytinler yıkanmadan yenmez. ne olur ne olmaz hesabı.
  • tuvalet hatta tesisat tıkanıklığını bu açıyor işte asıl. boşuna uğraşmayın poşet taktiği falan. bu gün lağımı taşmış biri olarak söylüyorum: kostik!

    dikkat! buharı yakar.
hesabın var mı? giriş yap