• gövdeyi estetik ya da medikal amaçlarla arzulanan şekle sokmak ve o formda tutmak için giyilen, uzun yıllarca tartışmalara sebebiyet vermiş olan giysi. kadınlar ve erkekler tarafından giyilir; fakat kadınlar tarafından giyimi daha yaygındır. korse, günümüzün bedenin şeklini alan likralı kıyafetlerinin aksine, istenen ideal forma bedeni sıkıştırarak getirir. tarihi çok eskiye dayanır. bazı kaynaklara göre, catherine de' medici'nin 1550'lerde kalın belli kadınların saraya girmelerini yasaklaması sonucunda, birçok kadının dar korseler giymeye başlamasıyla korse insanların hayatında yer bulmuş. bazı kaynaklara göreyse, bu tarihten önce de farklı nedenlerle korse giyilmekteymiş. kesin olan şey, korsenin günümüzde de varolan formunu 16. yüzyılda aldığıdır. 18. yüzyılda balen daha fazla kullanılmaya başlanmış ve korseler daha rahat bir hal almaya başlamış. amaç beli delicesine sıkmaktansa, güzel bir görünüm ve göğse destek vermek olmuş. 1920'lerde korse gözden düşmüş, yerini kemer ve esnek sütyenlere bırakmış, varlığını sadece iç çamaşırı ve fetiş kıyafet olarak sürdürmüş.

    bilinenin aksine victorian ya da edwardian döneminde tüm kadınlar sıkı bağcıklı korseler giymiyor, her gün bu korselerle sokağa çıkmıyor ya da kaburgalarını ameliyatla aldırmıyorlardı. zaten dönem için bu tıbben imkansızdı. birçok korse çeşidi vardı ve hala da var. bunlardan birçoğu korse görünümlü korseler ya da çok sıkı olmayan tarzdaki korseler (örneğin spor yaparken ya da doğum sonrası giyilenler). bu çeşitliliğin nedeni her kadının sıkı bağcıklara sahip bir korsenin içinde rahat bir şekilde hareket edemeyecek olması. bu tıpkı günümüzdeki topuklu ayakkabı mevzusu gibi. her formda topuklu ayakkabı var ve her kadın topuklu ayakkabıyla rahat edemez. bu yüzden de her gün tercih etmez ya da hiçbir zaman tercih etmez.

    o zamanlarda olduğu söylenen bir şeyse, özellikle zengin kesimden bazı kadınların en dar korseleri giyip, balolarda bayılacak noktaya gelene kadar bağcıklarını sıkmalarıymış. her gün sıkı bağcıklı bir korseyi uzun süreli giyerek beli inceltmeye çalıştıkları "tightlacing" adı verilen uygulamayla kadınlar ideal olarak gördükleri formlara sahip olmaya çalışırlarmış. 41-43 cm arası birçoğunun hayali ve amacı iken, 51 cm altı ölçüler genelde çoğunu tatmin etmeye yetermiş. bu sayede şimdiye kadar görülmüş en ince bele sahip kadının beli 33 cm iken, günümüzde yaşayan kişiler arasında bu ölçü 38 cm.

    korse fiyatları çok değişkendir. kaliteli bir korsenin fiyatı 350 dolardan başlarken, korse görünümlü korsemsilerin fiyatı 30 dolara kadar iner. gerçek bir korse almak isteyenlerin biraz para biriktirip, sonra da o parayı gözden çıkarmaları gerekir. türkiye'de seçenek neredeyse yok denecek kadar az olduğundan alışveriş için tercih edilecek yer internet olmalıdır. gerçek bir korsenin 60 olan beli, 50-51'e indirdiği görülürken, korse görünümlü "korsemsi" ile 60 olan belin 60 olarak kaldığı görülür çünkü bedene şekil vermez, sadece görsel olarak korse giyilmiş görünümü verir.

    zaman içinde ideal olan değişiyor. korselerin günlük hayatta varlığının sona ermesiyle, eskinin ideali olan kum saati beden artık kadınların sadece yüzde sekizinde mevcut çünkü bedenimizin şeklini alan likralı kıyafetler sayesinde ciğerlerimiz ve kaburgalarımız doğal hallerine geri döndüler ve doğal halleriyle kadınların çok azı doğuştan o forma sahip. bu yüzden kum saati formundaki kadın bedeni yakında tamamen hayal olacak. korselerse sadece iç çamaşırı ya da fetiş dünyaya ait bir estetik giysi olarak varlığını yıllarca sürdürecek.
  • karın, bacak ameliyatlarında sıkı tutsun, hareket kolaylığı olsun diye diz kapağından meme altına kadar; tuvalete gidiş kolay olsun diye ortaları açık; her iki yanı komple kopça dolu olanları var bunların. medikalciler satıyor. (iç çamaşırcıların sattığı kopçasız ve ortası kapalı oluyor.)

    hah işte, bu bahsettiğim ameliayt sonrasında giyileninin bacaklarına dantel koyan bir zihniyet var.

    anlamıyorum arkadaş, zaten acıyla, ağrıyla uğraşıyorum. o seksi detay niye? beni mutlu etmiyor ki! aksine gıcık ediyor. hem kıvrılıyor, hem düzelticem derken deliniyor.

    erkekler için olanı nasıl bilmiyorum ama umarım dantel mantel tarzı abuk bir şeyleri yoktur.
  • en bilinen ve en eski chesıdı 18 dugumlu eski victoria korsesidir, dugumler alttan sıkılmaya bashlanır, her dugumden sonra bır ıkı dakıka beklenir. merak edenler ıchın gone with the wind de vivien leighin "ay belim 49 cm olmush chok kılo aldım" (!) sheklınde manyak bı replık ettıgı sahnede gıymekte oldugu korsedır
  • takınca ister istemez kırıtarak yürütüyor insanı.
  • yapılan araştırmalarda her ırktan ve kültürden erkeğin kadında bel-kalça oranı düşük olanları daha çekici buldukları ortaya çıkmış. bel-kalça oranının düşüklüğü ise kadının doğurganlığına delalet. yaş ilerledikçe kadında bu oran büyümeye başlar. kadın evrimsel refleksle erkeğin çiftleşmek için düşük bel-kalça oranına sahip türleri seçtiğini farketmiş ve buna çare olarak da korseyi icat etmiştir. pazarlamasını ve satışını belki erkekler yapmıştır ama fikir kadından çıkmıştır. zira korsenin tarihi 1500'lü yıllara gidiyor. fransa kralı 2. henry'nin karısı saraydaki toplaşmalara kalın belli kadınların katılmasını yasaklar. kadınlar da bellerini ince tutmak icin korseyi icat eder. dolayısıyla korse genel anlamda kadınlar içindir. evrim bunu der. korse kullanan erkek gay midir peki? onu yalnız allah celle ve celalühü bilir.
  • benim bugün aldığımdır. kendisiyle zayıflığıma zayıflık katacam. sonuçta hamilelikten sonra karnın toparlanması için takılan bi şey olduğuna göre kilo verirken de takılsa iyi olacağını düşündüm. yalnız çok pahalı aga ya 170 tela bayıldım. evet.
  • bir zayıflama kapsülü üreticisinin ürünle beraber hediye ettiği şey.

    ulan bir ürün kolpa olabilir de bu kadar belli edilmez ki.
  • göğüsle aynı ölçüye gelmiş bel kalınlığının, bir nebze olsun inceltilmesi adına, nefes alma güçlüğü çekildiği halde, giyilen iç çamaşırıdır.
    (bkz: göz boyama)
  • modern dönem öncesi ingilteresi' nde kadınlar ruhen de zayıf cins olarak görülüyor;dolayısıyla korse de, sadece tıbbi değil,ahlaki olarak da bir gereklilik sayılıyordu.
  • hem organlarınızın, hem de cildinizin içinden geçen bir kıyafet. uzak durulması gerekir. özellikle zayıflamak için giyenler; yapmayın, etmeyin, kıymayın kendinize.

    sadece 8 saat korse takmak, bağırsaklarınızın şeklini kalıcı olarak bozabilir. uzun süre korse kullanmaya devam etmek, kaburgalarınızın yapısını kalıcı olarak bozabilir.

    örnek görsel

    19. ve 20. yüzyılda korse yüzünden ölümler çok fazlaydı çünkü kadınlar gündelik hayatında bile korse kullanıyordu. günümüzde bu oran azalmış olsa da zarar verdiği hala net bir gerçek. ince bel sevdası yüzünden, vücudunuzu deforme etmeyin.

    korsenin fiziksel zararlarının yanında psikolojik zararlarının bile olduğunu biliyor musunuz? ne alaka demeyin, gelin açıklıyorum.

    vücudunuzdaki nörotransmitter maddelerin bir kısmı bağırsaklarınızda üretilir. mesela dopamin üretiminin %50'sinden, serotonin üretiminin %95'inden bağırsaklarımız sorumludur. ikinci beyin diye bir şey duydunuz mu bilmiyorum, duymadıysanız araştırabilirsiniz. bağırsaklar ikinci beyin olarak geçer ve işte sebebi bu söylediğim hadisedir.

    korsenin bağırsaklara zarar verdiğin söylemiştim. bağırsakların yapısı deforme olduğunda, bağırsak mikrobiyotası da bozulacaktır. bunun sonucunda bağırsaklarınız nörotransmitter maddelerin üretimi konusunda sorun yaşar ve psikolojik sorunlara kapı açmış olur.
hesabın var mı? giriş yap