• kalbin kendisini besleyen damarlarında oluşan tıkanmalardan dolayı kalp kaslarının yeterli kanlanmayı sağlayamaması ve oksijen alamaması sonucunda ortaya çıkan hastalıktır.

    kendisini başlangıçta tempolu yürüme, merdiven çıkma, koşma esnasında göğüs kafesinde ya da sırtta içeriden dışarıya doğru zorlayıcı bir ağrı ile hissettirir, ağrı o bölgeden devamla çene altına ve sol kol içine vurur. ileri safhalarda evde istirahat ederken dahi gelen angina nöbetleri yaşamı zehir eder ve insanı tam bir isordil bağımlısı yapar. daha ileri safhalarda yemek dahi yiyemezsiniz zira yenen yemeği öğütmek için faaliyete geçen sindirim sistemini kanla beslemek için kalp harekete geçtiği anda ağrılarınız başlar.

    koroner arter hastalarını bekleyen en büyük tehlike ise malum, enfaktüstür. damarlara yapışan plakların rüptürize denen yerinden kopmaları sonucunda tıkalı bölgeyi tamamen kapatması sonucunda oluşur ve zamanında hastaneye yetişemezseniz o bölgedeki kalp kasları hasar görür, hasarın boyutuna göre köye bileti alıp geçmiş atalarınıza kavuşabilirsiniz.

    erkek olmak, sigara içmek, genetiği yatkın olmak, 40 yaş üzeri olmak riski arttırıcı olgulardır. sigara hdl kolestrolunu (iyi kolesterol) düşürdüğü için tehlikedir. hareketsiz yaşam normları, aşırı stres, yüksek ldl kolesterolu de (kötü kolesterol) koroner arter hastalığı riskini büyük ölçüde arttırır. düzenli ve tempolu yürüyüşler, spor aktiviteleri hem hdl'yi arttırır (hdl, damar çeperlerine yapışan ldl kolesterolunu toplayıp karaciğere taşıma özelliğine sahiptir) hem de kan dolaşımını hızlandırarak damarlarda birikimi önler.

    günlük küçük dozlarda alınacak aspirin, günde yarım - bir limon tüketimi ve bir iki avuç siyah üzüm kurusu riski önemli ölçüde azaltır. aspirin ve limon kanı inceltirken siyah üzümde bulunan resveratrol isimli madde damarlarda plaklanmayı önemli ölçüde önler. ileri safhalarda tek çare anjiyo ve stent, olmadı by-pass, o da olmadı serin bir selvi ağacı altında beyazlara bürünerek uzunca bir istirahate çekilmektir.
  • yokuş yukarı yürürken zorlanıyorum ve kalbimde çok fazla ekstrasistol meydana geliyor, geçen gün ilk defa yaklaşık 20 saniye araliksiz ekstrasistol yaşadim. ayrıca yemeklerden yaklaşık 15 dk sonra kalbim çok sert ve güçlü atıyor.

    spora yazilayim geçer dedim ama en ufak ağırlıklarla çalışırken bile mesela 5 kg dumbell ile biceps çalışırken bile deli gibi carpintim oluyor ve hareketi bırakmak zorunda kaliyorum. elli defa eko ve efor testine girdim, kalbinde bir şey yok deyip gönderiyorlar en sonunda kafayı yiyeceğim.

    tanım: kalbe oksijenli temiz kan taşıyan damarların atoreskleroz adı verilen sertleşme sonucu daralmasıyla, kalbin kendi kendini yeterince besleyememesi sonucunu doğuran hastalık.
  • abd'de tüm ölümlerin yaklaşık yarısının nedeni olan, koroner arterlerin duvarlarında oluşan plakların neden olduğu bir hastalık.
    halk arasında 'lanetli' diye bilinen, düşük yoğunluklu lipoproteinlerin(ldl) kan düzeylerinin yüksek olması ve halk arasında 'hayırlı' olarak bilinen yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin(hdl) kan düzeylerinin düşük olması ile ilişkilidir.tedavide amaç ldl düzeyinin düşürülüp, hdl düzeyinin yükseltilmesidir.
  • hasta eğer bir ameliyat olacaksa, anti-anjinal ve anti-hipertansif ilaçları o ameliyat sabahı içmelidir.

    pre-operatif dönemde: aspirin 7-10 gün önce, warfarin 2-3 gün önce , mao inhibitörleri ve lityum ise 2 hafta önceden kesilmelidir.

    yalnız oral antidiyabetik ve diüretikler operasyon sabahı içilmemelidir.
  • kah eşdeğerleri:
    -diabetes mellitus
    -abdominal aort anevrizması
    -karotis arter hastalığı
    -periferik arter hastalığı
    -10 yıl içinde kah geçirme olasığı %20 üzerinde olan multiple risk faktörlü kişiler

    kah major risk faktörleri:
    -yaş (erkek:>45 , kadın:>55)
    -aile öyküsü (erkek:<55 , kadın:<65)
    -hipertansiyon
    -sigara
    -hiperkolesterolemi: total kolesterol>200 , ldl>130
    -düşük hdl kolesterol: <40hdl (>60hdl negatif risk faktörüdür)
  • ilaç, egzersiz ve düzenli beslenme ile iyileşecek bir hastalık mı bilen birileri yeşillendirirse sevinirim
  • bende kesinlikle olduğunu düşündüğüm ve bir gün bu sebepten ötürü beni öldürecek hastalık.
  • damarlarımda madalyon gibi taşıdığım beş stentin nedeni olan hastalık. genelde genetiktir. kötü beslenme, sigara vb.. kötü alışkanlıklar süreci hızlandırır. çoğu zaman alarm verir ancak benim yaşadığım gibi sinsice ilerlediği de olur. bu hastalığın ilerlemesini durdurmak/yavaşlatmak için;

    1- ilaçlarınızı düzgün kullanın. doktorun yönledirmesi olmadan ilaçlarınızı değiştirmeyin veya bırakmayın.

    2- spor (kardiyo) yapın. haftada en az beş gün hızlı yürüyüş veya hafif/orta tempo koşu idealdir (önce doktoruza görünün).

    3- sigarayı kesinlikle bırakacaksınız, kaçış yok. alkol de bu hastalığa olumsuz etki eder ancak illa alıncaksa kararında tüketilmelidir.

    4- yediklerinize dikkat edin. akdeniz diyeti idealdir. fazla kilonuz varsa verin.

    5- altı ayda bir doktorunuza kontrole gidin.

    bu beş maddeyi (özellikle ilk üçünü) düzgün uygularsanız bu hastalığı en az zararla sürdürürsünüz.

    edit: takviye gıda almak istiyorsanız omega-3 dışında bir ürün almanıza gerek yok. alıç sirkesi vb.. ürünler yararları olsa da asla ilaçlarınızın yerini tutmazlar. damar tıkanıklığını önlediği iddia edilen ve şarapta bolca bulunduğu için insanları şarap içmeye yönlendirilmesine neden olan resveratrol hakkında kesin bir sonuç yoktur hatta son çalışmalar işe yaramadığını göstermektedir.

    tekrar ediyorum, her konuda olduğu gibi bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. en önemlisi bu ürünlerin asla ilaçlarınızın yerini tutmayacağını bilin. alternatif tıpçıların oyununa gelip ilaçlarınızı bırakmayın.
  • koroner arter hastalığı sıklıkla 40 yaş sonrasında ve erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla oranda görülür.

    kadınlarda bulunan östrojen hormonu koruyucudur.

    kalbin etrafını çevreleyerek kalp kasını besleyen koroner arterlerin tıkanıklığına veya daralmasına verilen addır.

    nedeni koroner arterlerdeki damar sertliğidir.

    damar sertliği kan kolestrol düzeyi yüksekliğine bağlı, damar iç duvarında plak oluşarak, kan akımını engelleyici darlık oluşmasıdır...

    bu darlık sonucunda kalp kasının ihtiyacı olan kan sağlanamaz ve bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verir.

    ancak yine bu nedenle menopoz döneminde bu hastalığın görülme riski kadınlarda da artar.

    en çok görüldüğü yaşlar, erkeklerde 50-60, kadınlarda ise 60-70 yaşları arasındadır.

    bypass ve stent ameliyatları varoluş nedenidir.

    koroner anjiyografi kesin tanı testidir.

    koroner arterlere ve kalp içi boşluklara özel bir ilaç (kontrast madde) verilip röntgen ışınları kullanarak görüntülerinin alınması işlemidir.

    koroner anjiyografi'de kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı (bazen de kol) kullanılır.

    bunun için giriş bölgesi iğneyle uyuşturulur ve damar içine daha sonra çıkarılmak üzere bir plastik kılıf yerleştirilir.

    daha sonra kateter denilen uzun borucuklarla kalbe ulaşılır ve bu borucuklarla bahsedilen kontrast madde verilir.

    böylece röntgen yardımıyla değişik açılardan damarların görüntüleri alınır.

    sol karıncığa girilir, basınç ölçümleri yapılır.

    çekilen görüntüler bilgisayar ortamında saklanır.

    işlem ortalama yarın saat sürer...

    küçük bir ameliyat olması itibariyle günümüzde stente talep bir hayli fazla olsa da, aşırı stent sahibi olmanın hastayı iyileştiremeyebileceği hatta kötüye götürebileceği unutulmamalıdır.
  • koroner arterlerin sertleşme ve daralması ile belirgin kalp hastalığıdır.
    koroner arter hastalığında, koroner arterlerin iç tabakasında yaygın yağ plakları oluşmuştur.
    damar geçidindeki daralma nedeniyle kalp kaslarına yeterli kan gidemez; bu nedenle kalp kas hücreleri gerekli oksijeni temin edemez.

    koroner arter hastalığı tanısı konan hastalar için 3 tedavi yöntemi kullanılıyor:

    ilaç tedavisi:
    koroner damar sisteminde kalp krizi riski doğuracak kadar ciddi bir darlık bulunmayan ya da damar yapısı çok kötü olup ameliyata elverişli olmayan hastalarda tıbbi tedaviler uygulanıyor.
    bu tedavi grubu içinde aspirin bulunuyor, ayrıca hastanın tansiyon ve kolesterol ilaçları düzenleniyor.

    koroner anjiyoplasti ve stent uygulamaları:
    kalp damarlarındaki darlıkların cerrahi olmayan bir yol ile açılması (balonla damar açılması) işlemine koroner anjiyoplasti adı veriliyor.

    kasık atardamarından girilerek, kılavuz tel aracılığıyla darlığın olduğu bölgeye kaydırılan ve dışarıdan basınçla şişirilen balonun yardımıyla tıkalı damar açılıyor.

    bazı durumlarda ise, bu balon üzerine önceden yerleştirilmiş bir metal kafes (stent) içinde kalıcı olarak bırakılarak, damarın yeniden daralma ihtimali azaltılıyor.

    bypass cerrahisi:
    tıkalı olan damarın sağlıklı bir damarla değiştirilmesine bypass deniyor.
    bypass yapmak için kullanılacak olan damar (greft);
    göğüs, kol ya da bacaktan alınarak tıkalı koroner artere bağlanıyor.

    koroner arter hastalığı olan hastalarda bu rahatsızlığa ek olarak:
    mitral kapağı (bkz: mitral kapak) besleyen damarların yeterince kan alamaması sonucu bu kapaklarda da yetersizlik oluşabiliyor.

    genellikle koroner bypass ameliyatıyla beraber kapaklara da müdahale etmek gerekiyor.
    ikinci olarak görülen dejeneratif kapak hastalıkları ise, yaşlanmayla birlikte fonksiyonların bozulmasıyla meydana geliyor.

    başlayan bu dejenerasyona bağlı olarak da yetersizlik veya kapak darlıkları oluşuyor. dejeneratif kapak rahatsızlığında bu kapağın tamiri, birinci tedavi seçeneği oluyor.
    ancak kapak rahatsızlıkları genelde yaşlı kişilerde meydana geldiği için bu hastalara bioprotez adı verilen yapay kalp kapakları takılıyor. aynı zamanda mekanik kapaklar da tercih edilebiliyor.
    aort darlıklarında ileri yaşta olduğu için açık ameliyat yapılamayan hastalarda tavi denilen kasık arterinden girilerek kapak takılabiliyor.
hesabın var mı? giriş yap