3 entry daha
  • kalbin kendisini besleyen damarlarında oluşan tıkanmalardan dolayı kalp kaslarının yeterli kanlanmayı sağlayamaması ve oksijen alamaması sonucunda ortaya çıkan hastalıktır.

    kendisini başlangıçta tempolu yürüme, merdiven çıkma, koşma esnasında göğüs kafesinde ya da sırtta içeriden dışarıya doğru zorlayıcı bir ağrı ile hissettirir, ağrı o bölgeden devamla çene altına ve sol kol içine vurur. ileri safhalarda evde istirahat ederken dahi gelen angina nöbetleri yaşamı zehir eder ve insanı tam bir isordil bağımlısı yapar. daha ileri safhalarda yemek dahi yiyemezsiniz zira yenen yemeği öğütmek için faaliyete geçen sindirim sistemini kanla beslemek için kalp harekete geçtiği anda ağrılarınız başlar.

    koroner arter hastalarını bekleyen en büyük tehlike ise malum, enfaktüstür. damarlara yapışan plakların rüptürize denen yerinden kopmaları sonucunda tıkalı bölgeyi tamamen kapatması sonucunda oluşur ve zamanında hastaneye yetişemezseniz o bölgedeki kalp kasları hasar görür, hasarın boyutuna göre köye bileti alıp geçmiş atalarınıza kavuşabilirsiniz.

    erkek olmak, sigara içmek, genetiği yatkın olmak, 40 yaş üzeri olmak riski arttırıcı olgulardır. sigara hdl kolestrolunu (iyi kolesterol) düşürdüğü için tehlikedir. hareketsiz yaşam normları, aşırı stres, yüksek ldl kolesterolu de (kötü kolesterol) koroner arter hastalığı riskini büyük ölçüde arttırır. düzenli ve tempolu yürüyüşler, spor aktiviteleri hem hdl'yi arttırır (hdl, damar çeperlerine yapışan ldl kolesterolunu toplayıp karaciğere taşıma özelliğine sahiptir) hem de kan dolaşımını hızlandırarak damarlarda birikimi önler.

    günlük küçük dozlarda alınacak aspirin, günde yarım - bir limon tüketimi ve bir iki avuç siyah üzüm kurusu riski önemli ölçüde azaltır. aspirin ve limon kanı inceltirken siyah üzümde bulunan resveratrol isimli madde damarlarda plaklanmayı önemli ölçüde önler. ileri safhalarda tek çare anjiyo ve stent, olmadı by-pass, o da olmadı serin bir selvi ağacı altında beyazlara bürünerek uzunca bir istirahate çekilmektir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap