• konjugasyon'un birden çok yolu vardır, ilk yol iki bakteri arasında kopru oluşması ve ilgili genin birinden diğerine geçmesidir. ikinci ve bağışıklığın yayılmasını hızlandıran yol ise bir bakterinin halka şeklindeki dna'larını ortama bırakması ve diğerlerinin bunu larak kendi genetik şifrelerine yamalamalarıdır. halka şeklindeki bu dna parçalarına plazmid deniyor. burada, tek bir plazmidle birden fazla antibiyotiğe karşı direnç geliştirmeleri de olası.
    (bkz: antibiyotik bagisikligi)
  • latince kökenli dillerde fiil çekimleri. (conjugation)
  • ilkel seks.
  • birçok toksik maddenin vücuttan temizlenebilecek versiyonlarına dönüştürülmesini sağlayan ve sıklıkla karaciğer hücreleri tarafından gerçekleştirilen biyokimyasal tepkime.
  • bu konjugasyon türü bakteri konjugasyonu na göre çok daha karmaşıktır. konjugasyon sırasında iki paramesyum yan yana gelir ve sitoplazmalari kaynaşır.bu kaynaşma sayesinde sitoplazma köprüsü kurulur ve paramesyumdaki küçük çekirdekler mayoz bölünme geçirmeye başlar. bu mayoz bölünmesinin sonlarına doğru büyük çekirdek erimeye başlar. tabiki erime başladığı zaman haploid dört küçük çekirdek meydana gelmiştir. daha sonra üç haploid çekirdek erir yani paramesyum o genetik kodlara şans vermez ve kalan 1haploid çekirdek mitoz bölünme geçirir. paramesyumlar birer haploid çekirdeği karşılıklı olarak değiştirir ve misafir çekirdekle öz çekirdek kaynaşır. böylece iki hücrede de diploid çekirdekler olur. her iki paramesyum birbirlerinin kromozomlarina sahip olur ve paramesyumlar ayrılır. ayrılan paramesyumlardaki diploid çekirdekler 3 defa mitoz geçirir. yaklaşık bu aşamalarda büyük çekirdeğin erimesi tamamlanır. oluşan 8 çekirdekten 3 ü eriyerek kaybolur,4ü büyük çekirdek özelliği kazanır biri küçük çekirdek olarak kalır. hücre bölünürken küçük çekirdek kendini eşler. büyük çekirdek sayısı ise 2kere yarıya düşerek eşit olarak paylaştırılır.her hücrede 1 adet büyük ve 1 adet küçük çekirdek olur ve paramesyumlar yollarına devam eder
  • christine- conjugaison
    kayıço - yok ööle konjik monjik hocam!
  • genetik özellikleri farklı, iki hücre yan yana gelerek aralarında kurulan sitoplazma köprüsü ya da tüp şeklindeki bir bağlantı sayesinde birbirine gen aktarır. bu olaya konjugasyon denir. bu olay bakteri ve paramesyum gibi canlılarda gerçekleşir.
  • üreme için gerçekleştiğinde birey sayısını arttırmadığı için , üreme çeşidi mi değil mi ikilemini lise müfredatında yaşatan biyokimyasal olay.
  • kimyada konjügasyon, p orbitalleri ile bağlı atomlar içeren bir molekülde delokalize elektronların yer almasıdır. yani burada elektronlar sadece tek bir atomda değil, birden fazla atom boyunca bulunurlar.

    konjüge bir sistemdeki elektronların durmadan bir atomdan diğerine zıpladığı düşünülebilir. her ne kadar aslında olan tam olarak da bu olmasa da bu tarz bir benzetme, bazı kimyasal olayları açıklar niteliktedir çünkü bu sistemlerde lokal olarak elektriksel yükler ortaya çıkabilir ve bunlar da belli başlı reaksiyonlarda rol alabilir. en bilindik konjüge sistemler arasında benzen halkaları yer alır ve burada altıgen halinde dizilmiş karbon atomları boyunca altlı üstlü elektronlar delokalize olurlar.
  • genetik rekombinasyonun sağlandığı gen aktarımı... hem ayni hemde farkli türler arasinda olabildiği gibi bakteriye özgü olmayıp arke,protista gibi alemlerde de görülebilen olay...
hesabın var mı? giriş yap