• bonzai ya da çiçek yetiştirme yolu.

    yetiştirmek istenen bitki, bir top şekline getirilmiş toprağa dikiliyor ve topun etrafı kuru ya da canlı yosunla* kaplanıyor. oldukça estetik.

    yapılışı: http://www.youtube.com/watch?v=pdi_wihueh0
  • duvarları kitaplık rafları ile dolu olan küçük evler için ideal bir çiçek yetiştirme yoludur.

    eşyası az olan gençler de mekanı doldurmak için kullanılabilinir.

    topları birbirlerine göre yerleştirirken, sadece aşağı yukarı istikametinde değil ama aynı zamanda ön ve arka istikametinde de yerleştirirseniz, hem daha güzel duruyor hem de mekanı dolduruyor.

    bir iki örnek
  • bir japon teknigi. bu da belki bonsai gibi cinden gelen bir gelenektir bilemiyorum.

    bunu yapmak icin birden cok opsiyon var aslinda. en gerekli malzeme tabiki yosun.
    turkiyede bir de sehir hayatinda yosun bulabilmek gercekten mesele. ama aliexpress den sphagnum diye satilan olmus yosun siparis edebilirsiniz. ( yosunlar olmez , ortamini buldugunda tekrar canlanir diyenler de var o ayri bir tartisma konusu) .

    kokedamada bence en mantikli yol , yosun topunun uzerine dikeceginiz bitkinin saksidan cikan kok kismini topragindan ayirmadan , direkt olarak sphagnum ile sarmaniz olacaktir. bu yosunla kaplama islemini yaparken kahverengi veya siyah veya sari renkte dikis ipligi ile sikica sarmaniz , sonra skica dugumlemeniz gerekli. sphagnum ustune bulabilirseniz canli yosun da sarabilirseniz ne ala.

    olusan bu yosun topunu dilediginiz bir metaryal ile herhangi bir yere asabilirsiniz, asmasiniz da yayvan bir tabak ustune de koyabilirsiniz.

    bunun sulanmasi da oldukca basit. yosun topunu su dolu bir kaba batirip, 10 dk bekleyin. cikartin suyunu akitmasini bekleyin, tekrar yerine koyun. bunu 15 gunde bir tekrarlayabilirsiniz.
  • yosun topu anlamına gelen japon bonsai yetiştirme tekniğidir.

    5-6 ay önce bir adet satın aldım. uzun vadede gözlemleme şansım oldu. avantajlarını ve dezavantajlarını yazayım.

    halihazırda sukkulent ve kaktüslerim olduğu için kokedama için marginata dracena tercih ettim. tercih etme sebebim özellikle sukkulentler için uygun olmadığını düşünmemdi. sukkulentler süzek ve hava alan topraklarda büyümeye uygundur. üstten suladığınızda su saksı diplerinden çıkmıyorsa ya saksıyı ya toprağı değiştirmek lazım. fakat kokedama da herhangi bir şekilde hava girişi ve su çıkışı olmuyor. zaten su deposu olan bitkiler fazla su ve nemli ortamda kök ya da yaprak çürümesi yapıyor. bir arkadaşım sevgilisine hediye olarak sukkulent kokedama aldı, tüm ihtiyaçları karşılanmasına rağmen alt yaprakları çürütmeye başladı. 15 günde bir sulamak da çözüm değil bence. çünkü havalar ısınmaya başlıyor. bazen haftada iki kere sulamak gerekecek sukkulentleri. kokedama için bu topraklarının hiç kuru kalmaması demek. o yüzden sukkulent kokedama aldıysanız çürümelerine şimdiden hazırlayın kendinizi.

    kaktüsler için durum biraz farklı olabilir. daha doğrusu sukkulente oranla daha uzun süre dayanabilir. çünkü sulama aralıkları uzun ve su miktarı genelde az oluyor. ama yine de toprağın hava ile temas etmemesi benim için dezavantaj.

    kendi bitkim için konuşacak olursam, marginatalar salon bitkisi olduğu için uzun süre dayanır diye düşündüm ama kokedamaya sığmama gibi bir durumla karşılaşacağım sanırım. ayrıca üzerinde sürekli nemden kaynaklı olduğunu düşündüğüm küçük kabartılar oluşuyor. dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sürekli yaprak kurutuyor. bir kaç hafta içinde saksıya alacağım, kök durumunu merak ediyorum.

    ayrıca suladığınızda haliyle yosun kokuyor. o biraz rahatsız ediyor. kuruduğunda koku kalmıyor tabii.

    kısacası; doğru bitkiyle bile uzun süreli olmadığını düşündüğüm bir yetiştirme tekniği.

    avantajlarına gelecek olursam; kesinlikle çok güzel duruyor. çok güzel bir hediye alternatifi olabilir. amacım bitki yetiştirmek değil, dekorasyon olarak kullanacağım derseniz eğer, şöyle söyleyeyim. çok ucuz değiller ne yazık ki. ben marginata için oturtma çubukları dahil 130 lira gibi bir ücret ödedim. +28 lira da kargo parası.

    yine de hevesinizi kırmış gibi olmayayım. deneyimlemek isteyenler için instagram'da şöyle bir sayfa var. çalışanları çok pozitif ve ilgili efenim. bol şanslar.
  • (bkz: leviosaplants)
  • kokedama bir japon bonsai sanatıdır. koke "yosun", dama "top"anlamındadır. kokedama; uygun köklere sahip bitkilerin yosun ile sarılmasıyla hazırlanır.

    kokedamanın temelleri ilk olarak “nearai bonsai” adı verilen bir tekniğe dayanmaktadır. nearai bonsai tekniğinde bitkinin köklerinin saksının şeklini alması beklenir. kökler birbirine geçer ve düğümlenir. sonrasında bitki saksıdan çıkarılır. bu tekniğe bir başka ekleme yapılarak(yosun) kokedamalar ortaya çıkar. çıkış dönemi ise edo dönemi'ne denk gelmektedir.

    kokedamalar wabi-sabi estetiğinin bir yansımasıdır. wabi - sabi; hayattaki sadeliğin, yaşanmışlığın akışına inanır ve kusurların güzelliğini benimser. en kısa haliyle kusurları kabul etme ve onları sevmektir.

    bu noktada kokedamaları incelediğimizde kabına sığmak zorunda olduğu bir materyale sahip değil. olduğu gibi, en doğal haliyle kendini bize göstermektedir. doğada her şey ne şekilde zuhur ediyorsa, kokedama da yalın ve doğanın direkt içinden olan görünüşüyle yaratılmıştır.

    kokedama ilk zamanlarda yalnızca bonsai türler için uygunmuş gibi görülse de günümüzde pek çok türe uygulanabilmektedir. kokedama için uygun bitkiler genel olarak sade bitkilerdir. bunu anlamanın en basit yolu saksısından çıkardığınız bitkinizin çok fazla birbirine geçmiş köklerinin olmamasıdır. genel olarak adiantum türleri, eğreltiotu, aşkmerdiveni, begonya rex (yaprak güzeli), fittonia (fittonya), platycerium (geyik boynuzu), staghorn fern, crassula ovata (yeşim ağacı ya da para ağacı), sedum türleri (dam koruğu), asplenium nidus (kuş yuvası), chamadorea (dağ palmiyesi), tillandsia cynaea, hedera helix (duvar sarmaşığı), echeveria runyoni, aloe vera ve asparagus plumosus (tül kuşkonmaz) kokedama için uygun olabilecek türlerdir.

    uygun türü belirledikten sonraki adımlara bakalım:

    ilk olarak kokedama için uygun bir toprak hazırlanmalıdır. toprağı nemlendirip, şekil verilebilecek hale getirdikten sonra kocaman bir top şekli verilir. sonrasında bir yuvarlak açılarak bitkinin kökleri toprağın ortasına yerleştirilir ve son olarak her yerini kapatarak yeniden top şekli verilir. bu aşamalardan sonra yosunlar kaplama için hazırlanır. yosunlarda istenmeyen kısımlar kesilir ve top şeklinin tamamını kaplayacak büyüklüğe sahip olduğu kontrol edilir. yosunların arkası hafifçe ıslatılır ve toprağa sıkıca yapışması sağlanır. sabitlemek için ise iple sarılır. burada estetik anlayışınız doğrultusunda dilediğiniz ipi kullanabilirsiniz. ancak ip görüntüsü hoşunuza gitmezse misina tercih edebilirsiniz. hazırlanan kokedamayı ilk olarak 5-10 dakika su dolu bir kapta beklettikten sonra evdeki konumuna yerleştirebilirsiniz. sulama sıklığı yazları haftada bir, kışları iki haftada bir olacak şekilde sağlanmalıdır. bu pek tabii bitki türünüze göre de değişkenlik gösterebilir. eğer yosunların her zaman yeşil olmasını istiyorsanız gün aşırı fısfıslama yöntemini kullanabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap