• kharon yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının gizemli kayıkçısıdır. hadesin oraya varabilmek için bir nehirden geçilir. bu nehiri geçmek için kharona baş vurulur. kharon da cok anasının gözü olduğu için parasız çalışmaz; o yüzden eski yunanda ölülerin ağzına bozuk para koyarlarmış.

    edit: ne ağzı canım, gözüne.(2006'da editlemişim)

    kafası karışmış edit: kharon'un istediği paranın, ölünün ağzına mı gözüne mi koyulduğu konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadım. ikisi de oluyor galiba. ama gözlere sikke koymak sadece eski greklerin değil pek çok kavmin, örneğin macarların da bir geleneğiyken ağza tek bir sikke koymak sadece eski greklere özgü anlaşılan. kharon amcanın kürek çektiği nehir de yaygın kanının aksine styx değil akheron'muş.
  • styx nehrinde oluleri ya$ayanlar diyarindan alip hades'in kralligina goturen, "ne zaman kalkiyor?" sorusuna her zaman guleryuzle "siz oturun hemen kalkar" cevabini verdigi soylenen iskeletten vucut yapmi$ varlik.
  • pluton ile arasında çok büyük bir hacim ve kütle farkı olmadığı için, muhtemelen gezegenin uydusu olamayacak, ortak bir ağırlık merkezi etrafında bir gezegen çifti oluşturmuş varlık. h p lovecraft soğuk ve uzak mekanları tanımlamak için charonian sıfatını kullanmıştır ki, bunu yaparken yunan mitolojisindeki charon'u değil de astronomik anlamda charon'u kastettiğini anlamak için, kendisinin bir devirler astronomi dergilerinde editörlük yaptığını anımsamak kâfidir.
  • eski gezegen yeni capulcu plutonun kucuk kardesi. uydusu demeye dilim varmiyor cunku aslinda pluton ve charon birbirlerinin etrafind donen ikili bir sistem, ikili yildiz sistemleri gibi ortak bir merkezin etrafinda donuyorlar. aslinda dunya ve ay da ortak bir merkezin etrafinda donuyor ama ortak yorunge merkezi dunya kuresinin icinde ve dunyanin merkezine yakin oldugu icin ay bizim uydumuz, bizim etrafimizda donen bir cisim sayiliyor. ne zaman ki ortak yorunge merkezi iki cisimden birisinin kuresinin icinde yer almiyor, iste o zaman ikili bir sistem oluyor. bu konuda rivayet cesitli ama charon aslinda plutonun uydusu degil, kucuk kardesi.

    yakin zamanda gezegenlikten cikartilan pluton umarim uydusu belledigi koca kutlenin kayip kardesi oldugunu ogrenince fazla uzulmez
  • kredi kartı kabul etmeyen, sikkeyle çalışan kişidir.
  • ilahi komedya'da dante'nin anlattığına göre akheron ırmağında kayıkçılık yapmaktadır kendisi. akheronun anlamı acılar ırmağıdır. yunanca akhos 'acı' dan gelmektedir.
  • (bkz: styx)

    styx nehrinin kayıkçısı modelindeki varlıktır. yunan mitolojisinde canlılar ve ölüler dünyasını birbirine bağlayan (yada ayıran) styx nehrinde iş yapar. styx denizcilik işleri müdürlüğü tadında bir oluşum bulunmadığından tek başına çalışır. styx nehrinden güzerel veya başka bir şekilde ge.meye çalışmak kişinin memoryi resetlediğinden kimse böyle bir işe kalkışmaz. nehirden geçiş sadece charon'un izniyle olacağından kendisi bu işi fahiş fiyatlara yaparak voliyi vurmuştur (yada öyle olmalıdır).

    charon ayrıca dnd de tüm lower planesi kat eden styx nehrinde de bulunur. kendisi dnd kurallarına göre yugoloth'tur ve teknik olarak öldürülemez. charon 7 lower plane'de aynı anda var olduğundan* 24 saat içinde 7 boyuttada öldürülemezse çabalar boşunadır, hebadır, adrenalin kaybıdır.
  • yunan mitolojisinde, ölülerin ruhlarını, yeraltındaki ölüler ülkesi hades'i çevreleyen styx ırnağından geçiren kayıkçı.
  • (bkz: harun), (bkz: aaron)
  • hades'e hizmet eden kayıkçı. ölüleri akherousian(akheron) nehri boyunca hades'e götürür. ücreti 1 obolos parasıdır. bu para ölünün ağzına gömülme sırasında konur. eğer ağzında para olmadan gömülürse bu kişilerin ruhu bir hayalet gibi dolanır.
    çarpık burunlu, sakallı,çirkin, konik şapka ve gömlek giyen bir adam olarak tasvir edilir. genelde kayığında elinde sırıkla hermes'ten ruh almak üzere bekliyor olarak çizilir.
hesabın var mı? giriş yap