• bilgisayar ekipmanları içinde en vazgeçilmezi, en alınması şart olanı budur. verdiğim paranın her kuruşu helal i hoş olsun, allah yapandan razı olsun, dört kitapta cennetlik mertebeye hasıl olsun, o derece hakkı ödenmez bu aletin de yapanın da.. sadece bugünkü voltaj kesintileri yüzünden bilgisayarı on seferden fazla korudu. önceki iki power supply'ımı yakan, hdd'lerimin hepsini bad sector dolduran bu mnakdğumunun elektrik kesintilerine nanik çekmemi sağlayan, evimdeki en mükkemmelllll alet budur. ah bi de geceleyin elektrik gittiğinde bilgisayar kapalıyken bile dit dit diye alarmı ötmese daha güzel olacaktı ama yararı o kadar çok ki uykudan uyanıp aleti kapama zahmetine bile laf edesim yok.. ki beni uykudan uyandıran insan şu halim selim pısırık halimden çok değişik bi canavarla karşılaşır normalde o derece.
  • elektrik kesintisi bizim ülkemizde olduğu halde bu aleti gavurların icat etmiş olması enteresandır. (bkz: dis pazar)
  • kesintisiz güç kaynakları çalışma sistem yapısı itibarı ile;

    girişindeki alternatif gerilimi redresörleri(doğrultucu) vasıtası ile yüksek değerdeki doğru gerilime(dc) çevirir ve bu gerilimi dc baralar da ripple(küçük dalgalanma)lardan arındırmak amaçlı olarak `dc kapasitörler vasıtası ideal bir dc gerilim formuna dönüştürür.

    redresör vasıtası ile oluşturduğunuz dc geriliminizin kalitesi akülerin düzenli bir gerilimle şarjını sağlayacak bir kaynak olması dolayısı ile akülerin ömrünü direkt olarak etkileyen bir unsurdur ve aynı zamanda çıkıştaki alternatif gerilim(ac) konversiyonu yapmak için kullanılacak bir kaynak olması itibarı ile kaliteli bir dc gerilim oluşturmak açısından en önemli sistem parametrelerinden biridir.

    dc redresörler genellikle köprü diyot, tristör veya igbt grupları kullanılarak tanzim edilen sistemlerdir.
    dc baralarda oluşturulan gerilim devreye bağlı olan yüksek endüktanslı şok bobileri vasıtası ile gerilim pfc(power factor controller)sistemi vasıtası ile boost işlemine işlemine tabi tutulur, bu işlem sayesinde normalde sağlanabilecek bir ac-dc konversiyonundan daha büyük bir gerilim değerine ulaştırılabilme olanağına sahip olunur .
    örneğin 220 voltluk ac bir kaynaktan -400 volt - 0 volt - +400 volt luk değerler olmak üzere toplamda 800 voltluk bir dc kaynağa çevirmek mümkündür. elde ettiğiniz bu gerilimin değerinin büyük ve kaliteli olması çıkışta oluşturacağınız ac gerilim için elinizde daha geniş bir çalışma alanı sağlamaktadır.

    elde edilen dc gerilim redresörde(doğrultucuda) uygulanan işlemin neredeyse tam ters simetriği bir işlemle, yani igbt veya mosfetlerin yüksek frekanslarda anahtarlama (microişlemciden gönderilen pwm sinyalleri) yapılması ile ac invertör modülasyonuna tabi tutulur. oluşturulan bu gerilim tam manası ile ideal bir sinüs formuna ulaşmaz ama ideale yakın bir forma dönüştürülür. igbt çıkışlarındaki bu sinüsoidal gerilim redresör katında olduğu gibi şok bobinleri ve ac kapasitörler vasıtası ile sinüsoidal forma daha yakın bir şekil kazandırılır. çıkışta elde edilen gerilim regülasyona uğratılmış(stabilize edilmiş) ve harmoniklerden arındırılmış bir şekilde kullanıma hazır hale getirilmiştir. özellikle microişlemci kontrollü k.g.k. larda gerilim kalitesinin yükseltilmesi,k.g.k ların şebeke gerilime yaymış oldukları gürültüyü ve geri basmış oldukları harmonikleri daha minimize etmiştir.aynı şekilde invertör kısmında transformatör bulunan k.g.k. lar ise izolasyon sağlaması açısından çalışma emniyetine olumlu katkılar sunmaktadır.

    kesintisiz güç kaynakları isiminde ifade edildiği gibi kesintisiz güç kaynağı olma işlevini herzaman yerine getirebilme özelliği olamayabilen cihazlardır. keza bu cihazlardan kaynaklı arızalar kimi zaman çıkışına bağlı olan yüklere şebeke elektriğinin kesintisinden daha fazla zarar verebilmektedir.
    örneğin evirici-by pass kontrol ünitesindeki tristörlerin tam dalga sürülememsi sonucu oluşan yarım dalga sinüs gerilim, çıkışa bağlı olan yüklerin düzensin akım çekmesine ve dolayısıyla yanmasına sebep olabilir.bu ve buna benzer sistem odaklı arızalar donanımı tam ve arıza algısı yüksek sistemlerde minimize edilmiş olmasına rağmen örnekte olan ve türevi arızalar çıkışa bağlı yük grupları açısından için ciddi sıkıntı oluşturabilecek potansiyeldedir.
    bu yönü ile ups aldım sırtım yere gelmez demek pek mümkün değildir, kısaca kusursuz ve ultra emniyetli sistemler olma vasıfları eksik kalabilmektedir.
    bu nedenle elektrik kesintisine pek tahammülün olmadığı yük gruplarında emniyeti arttırmak amaçlı olarak farklı uygulamalara başvurmak gerekebilmektedir.
    (paralel veya kaskat bağlı ups sistemleri kullanmak gibi)

    k.g.k ları 300 va lerden - 500 kva güçlere kadar uygulamada kullanım şekillerini görmek mümkündür. ayrıca yine son dönemlerde farklı bir uygulama şekli olan dinamik ups'ler daha emniyetli ve daha pahalı compakt çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır.

    kesintisiz güç kaynaklarını jenaratörlerden ayıran en önemli özellik elektrik kesintisinde milisaniye mertebesinde bile herhangi bir kesinti yapmamasıdır.
    jenaratörler devreye girmeleri diesel motorların çalışması ve motora akuple bağlı bulunan dinamonun yeterli devire ulaşmasını sağlayan zaman zarfı ortalama 7-8 saniye civarındadır ve böyle bir kesinti çıkışa bağlı olan tüm yüklerin kapanması için haliyle oldukça uzun bir süredir.
  • istanbul'da her yagmur yagdiginda kiymetini hissettiren cihaz ce$idi.

    (bkz: yagmur damlasiyla otomatik kapanan trafo)
  • gecenin bir yarısı "bip bip bipppppppppppppppp, bip bip bipppppppppppppp" gibisinden seslerle uyanma nedenidir.
    tamam ulan elektrik kesilmiş anladık, bilgisayar zaten kapalı ne bağırıyorsun?

    bence o an çekilmekte olan akımı hesaplayıp ona göre bipleyeni üretilmeli ya da elektrikler hiç kesilmemeli...
  • hakkında yanlış bilinen birçok şeyin olduğunu fark ettim az önce. öncelikle güç faktörünün devreye girdiği her sistemde 3 farklı gücümüz vardır. bunlardan ilki aktif güç(kw), ikincisi görünür güç(kva), üçüncüsü ise reaktif güç(kvar). ups'in gücü genelde görünür güç yani kva cinsinden hesaplanır; çünkü çıkış güç faktörü ne olursa olsun enerji kaynağı ve iletim hatlarına ekstradan yük binecek ve bu da beraberinde birçok kompanzasyon sorununu getirecektir. 80kva'lık bir sistemde endüktif ya da kapasitifin hiç olmadığını düşünürsek, ki böyle bir şey imkansız, 80kw güç almak lazımdır; ama düz bir telin haricinde üstünden akım geçen her iletkenin kayıpları vardır... 80kva'lık bir sistem, çıkış güç faktörü 0,9... çıkıştan alınan güç 72kw olacaktır. buradan akü hesabı yapmak için ilk önce inverter verimini bilmek lazımdır, akü şarj-deşarj eğrilerine ve watt-cell tablolarına sahip olmak lazımdır... yani öyle kafana göre hesap yapamazsın.
  • uninterruptable power supply. kesintisiz guc kaynagi, elektrik kesintisi ya da dusuk/yuksek voltaj esnasinda devreye girip voltaji regule etme ya da kendi pilinden besleme yapmak suretiyle bilgisayarin kesintiden etkilenmemesini saglayan arac. canyoldasim.
  • bitmesini beklemiyoruz tabii enayi gibi (bkz: jenerator)
  • her insanın sahip olmak istediği aparattır da...
    bilmez ki; o makine bile eskir... aküler biter... gün gelir, kendi mezarlığı olan hurdalığa gider.
    tükenmez kalem bile gün gelir, bir cümlenin en güzel yerinde tükeniverir.

    ah be ferhan hoca.
  • elektrik şebekesinde placebo etkisi yapan alet.
    plainwalker kişisinin bilgisayarına bir adet takmasıyla günde 3 kere gerçekleşen elektrik kesintileri 0a inmiştir. şebeke iyleştiğini düşünmüştür. nasılsa artık bozacak bi bilgisayar yoktur.
hesabın var mı? giriş yap